Connect with us

Szerbia

ELVÁLASZTHATATLAN BARÁTOK ÉS ELLENSÉGEK: Ismét összebútoroznak a haladók és a szocialisták?

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Aleksandar Vučić és Ivica Dačić harminc év után sem képes elengedni egymás kezét
trauma betegseg ?c=4784&m=0&a=438898&r=&t=pi
Olvasási idő: 3 perc

Szerbiában még csak most kezdődtek meg a kormányalakítási tárgyalások az április 3-i választásokat követően, miután ötödik nekifutásra sikerült probléma nélkül lezárni a szavazást egy dél-szerbiai körzetben, ahol egy ottani albán képviselőt próbáltak kigolyózni a szerbiai parlamentből. Ivica Dačić volt parlamenti elnök jelezte, hogy a választási maratonfutás után az új összetételű képviselőház várhatóan még ebben a hónapban összeül, viszont az új kormány minden bizonnyal csak augusztusban alakul meg.

A szerbiai választások és az örökkévalóság

Csak nem húzzák el az örökkévalóságig a kormányalakítást Szerbiában, bár a jelek szerint még mindig nem kapkodnak vele, erre utal az Aleksandar Vučić szerb államfő mellett a másik nagy politikai túlélőnek számító, Ivica Dačić, leköszönő parlamenti elnök nyilatkozata.

Szerintem július végéig gyakorlatilag lehetetlen kormányt alakítani, mert még legalább hét napra lesz szükség a választási folyamat lezárására. Az tűnik leginkább reálisnak, hogy július végéig megalakul az új parlament

– mondta a szocialista vezető, akit sokan nem szeretnek a Szerb Haladó Párt soraiban, viszont a szocialisták nélkül nem lehet stabil kormányzást összebarkácsolni, miután a társutas Vajdasági Magyar Szövetség igencsak rosszul muzsikált a választásokon.

Ennek tudatában kezdődött/kezdődhetett meg az egyelőre csak informális egyeztetés a választások utáni koalícióról és az új kormány megalakításáról a haladók és a szocialisták között.

A kormány összetrombitálása

Az ellenzéki Nova hírportál értesülései szerint Aleksandar Vučić „szerb mindenes államfő” a védelmi miniszteri posztot ajánlotta fel a lerázhatatlan Dačićnak, de a Szerb Szocialista Párt vezetője nem kívánja elfogadni.

Az ukrajnai háború árnyékában ez kétségkívül kényelmetlen pozíció, a nagyobb baj viszont az, hogy a hadsereg főparancsnokaként a terület Vučić domíniumának számít, főleg hogy a szerb elnök korábban maga is vezette a tárcát, tehát belülről ismeri annak működését. De a szocialista vezető nem csak ezért ódzkodik.

Több oka is van annak, hogy miért nem akarja a honvédelmi miniszteri posztot, ezek egyike a honvédség széthúzása és a hadiiparban működő vállalatok áldatlan helyzete

– említette meg a Nova hírportál egy magát megnevezni nem kívánó informátora, aki vagy létezik, vagy csak az újságírói képzelet szüleménye.

Kiszivárgó hírek szerint Dačić a külügyminiszteri posztra szeretne visszatérni, ahonnan két évvel ezelőtt sikerült kibuktatni, részben rossz angol nyelvtudása, részben „tenyérbemászó” stílusa miatt.

A Nova értesüléséből négy dolog is következik, az első rögtön az, hogy Dačić szeretne visszatérni a kormányba, ami az utóbbi időben egyre inkább radikalizálódó Ana Brnabić miniszterelnök meggyengülését jelentheti, ők ketten ugyanis nem szívelik egymást.

Dačić, és egyáltalán a szocialisták visszatérése ugyanakkor azt is jelzi, hogy erősödik az „orosz kurzus” a belgrádi kormányban, ha visszakapja Dačić a külügyminiszteri posztot, ha nem, a szocialista vezető ugyanis Marija Zaharova nagy barátja.

Az orosz külügyminisztérium szóvivője 2018 augusztusában magánlátogatást tett Szerbiában, ahol az akkor az éppen külügyminisztereskedő Dačić „privát vendége” volt a gučai rézfúvós fesztiválon.

A láthatatlan külügyminiszter

A szerb külügyminiszteri tárca annak ellenére a legérzékenyebb pont a szerbiai kormányban, hogy a szerb „mindenes elnök” igencsak beletenyerel a politikába, de leginkább a külügyekbe, ezért oda nem szuverén személyiségre van szükség, de nem is olyan fájóan szolgalelkű és láthatatlan politikusra, mint amilyen Nikola Selaković.

Némi rosszindulattal azt is mondhatjuk, hogy az ő távozásáról már kinevezése előtt suttogtak Belgrádban, bennfentesek pedig azt is tudni vélték, hogy a külügyminiszteri posztra visszahívják Marko Đurić washingtoni nagykövetet, akinek „amerikai küldetése” okafogyottá vált Donalt Trump bukását követően, mert a másságát nyíltan vállaló Richard Grenellen keresztül nem tudta befolyásolni az Egyesült Államok viszonyulását Szerbiához, hiszen Trumppal együtt Grenell is a politikai & történelmi süllyesztőbe került, egyelőre biztosan.

A védelmi poszttal történő „üzletelés” azt is jelzi, hogy a tárcát nem viszi tovább a sokak által Amerika-barátnak tartott Nebojša Stefanović, aki az utóbbi másfél évben ugyancsak elhasználódott, miután nyilvánosan ellene vallott volt helyettese Dijana Hrkalović, és miután kettejük között elindult a licitális, hogy ki kötődött erősebben Veljko Belivuk nevével fénjelzett bűnözői csoporthoz, amely állítólag emberhúsból sütött csevapokat.

Ha valami csoda folytán Dačić kerülne a külügyminiszteri posztra, az erős üzenet lenne a politikai tönk szélére sodródott Európai Uniónak, illetve általában a Nyugatnak, amely minden lehetséges eszközzel megpróbál nyomást gyakorolni Szerbiára, hogy az Ukrajna elleni agresszió miatt „szankcionálja meg” Oroszországot.

A legszerencsésebb dolog talán az lett volna, ha ki lehetett volna hagyni a szocialistákat a kormányból, de erre a jelenlegi „politikai konstelláció” nem nyújt lehetőséget.

Számomra az a kérdés, hogy miként tudok segíteni Vučićnak, nem pedig az, hogy egy újabb csillaggal egészítem-e ki a politikai horizontomat, amely már így is tele van

– mondta a csöppet sem szerény veterán szocialista politikus, akinek első politikai csillaga Slobodan Milošević volt jugoszláv & szerb elnök idején kezded emelkedni, amikor a Balkán mészárosaként is aposztrofált Milošević szóvivője volt.

A Vučić és a Dačić közötti szeretem-nem szeretem viszony tehát hosszú múltra tekint vissza, és a jelek szerint közel három évtized után sem tudnak meglenni egymás nélkül, vagy nem tudnak szabadulni egymástól, mindannyiunk szerencséjére vagy szerencsétlenségére, ezt döntse el mindenki a maga „pártállása és pártvallása” szerint.Játékpercek (zsákbamacska)Koszovó

Aláírási impotencia, avagy két úriembernek látszó alak világraszóló sztárolása

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Aláírási impotencia
NEM SZAKADT LE A CSILLÁR: Josep Borrell, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője közölte, hogy Koszovó és Szerbia megállapodott a korábban elfogadott francia-német, vagy inkább EU-javaslat végrehajtási mellékletében a kapcsolatok normalizálása felé vezető úton (Forrás: Twitter, Josep Borrell)
?c=30395&m=1559903&a=438898&r=&t=html
Olvasási idő: 6 perc

A legutóbbi ohridi találkozó a politikai impotencia újabb bizonyítékának tekinthető, az amerikai diplomácia hathatós közbenjárásával ugyanis Josep Borrell egy alá nem írt szerződés alá nem írt mellékletéről tárgyalt Ohridban két úriembernek kinéző alakkal, akik az aláírt megállapodásokat sem tartják be. Magyarán ez azt jelenti, hogy egy hetes nemzetközi, amerikai és európai győzködés és gyomrozás után az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője ismét találkozott a szerb elnökkel és a koszovói miniszterelnökkel, aminek során szóbeli elfogadásra került a szintén csak szóban elfogadott francia-német non paper végrehajtási melléklete. Ne feledjük, az említett francia-német javaslatot az Európai Unió „magáévá tette”, mert annál – mint a közvetítők fogalmaztak – a világon jobb megállapodás nincs. A helyzet a balkáni viszonyokhoz illő módon „megfelelően abszurd”.

Aláírási impotencia

Ohridban 12 órás maratoni megbeszélés után állt fel az asztaltól a két „úriembernek látszó alak” a Szerbia és Koszovó közötti párbeszéd újabb fordulóját követően.

A találkozó középpontjában a koszovói rendezésre felkínált európai javaslat végrehajtásáról szóló megállapodás volt.

A találkozót követően Aleksandar Vučić szinte diadalittasan közölte, hogy semmit nem írt alá, bár bizonyos szerződést – megállapodást, vagy nevezzük akárminek – kötöttek ugyan, de ő – mint már mondtuk – semmit nem írt alá.

Ez a kijelentés tekinthető ugyan Belgrád diadalának, de más szempontból Vučić vereségének is.

Aláírási impotencia

SZÚRÓS TEKINTET: Külön-külön is tárgyaltak velük (Forrás: Instagram, Aleksandar Vučić)

A „semmit nem írtam alá” kinyilatkoztatás természetesen szerb belpolitikai célokat szolgált, és leginkább a szélsőjobbos hazai politikai felhasználókat célozta meg, akik folyamatosan azt követelik, hogy a szerb elnök semmilyen dokumentumot ne lásson el az aláírásával.

Ez az „aláírási impotencia” legalább annyira elfogadhatatlan hozzáállás a tárgyalási folyamat során, mint Albin Kurti koszovói miniszterelnök viselkedése, aki az aláírt szerződéseket sem tartja be.

Ezt a packázást pedig az Európai Unió és az Egyesült Államok tűri, ráadásul nagy médiapompát biztosít hozzá, amely során komolynak látszó közvetítők komolytalanul viselkednek, mert hogy minden kétséget kizáróan nem „getlemen’s agrementnek” nevezhető szerződéskötésről van szó, hanem két megállapodásra képtelen alak „sztárolásáról”.

Dagasztják a semmit

Ennek megfelelően az „ohridi partraszállás” nem szerb-koszovói D-napként kerül be a történelembe, bár a szerb elnök szerint a sok nézeteltérés ellenére udvarias és konstruktív beszélgetés folyt, vagyis getlemenek módjára társalogtak, és vélhetően nem azzal foglalkoztak, hogy a történelem során ki kinek hordta a sört.

A koszovói miniszterelnök az ohridi találkozót követően a legutóbbi brüsszeli megállapodáshoz hasonlóan megint azon siránkozott, hogy „ő aláírni ment, amit viszont a másik fél került”, és ez a színtiszta igazság, merthogy – mint már megállapítottuk – a szélsőjobbos befolyás, valamint a „belső nemzeti érzelmű késztetés” hatásra a szerb elnök semmit sem hajlandó aláírni.

Azért jöttünk Ohridba, hogy aláírjuk a melléklet végrehajtásáról szóló alapmegállapodást. A másik fél, akárcsak a február 27-i brüsszeli tárgyalásokon, kerülte a megállapodás aláírását, és most a mellékletét is

– mondta Albin Kurti, aki könnyedén presszionálja a szerb elnököt és a nemzetközi közvetítőket azzal, hogy „ő aláírná, aláírná és aláírná, de lám-lám a másik”, merthogy számára az aláírt szerződések sem jelentenek semmit.

Ehhez az egész komédiához rebbenés nélküli szemmel asszisztál Gabriel Escobar, az Egyesült Államok nyugat-balkáni megbízottja, aki az estébe/éjszakába nyúló találkozót követően azt mondta, nagyon elégedett a Belgrád és Pristina között létrejött megállapodással, amely szerinte „nehéz, de szükséges” volt.

Ez a nyilatkozat is hazai – mármint amerikai – felhasználásra készült, egy közvetítő ugyanis nem mondhatja, hogy már megint kudarcot vallottunk – mondjuk ikszedik alkalommal -, mert az ilyesmi sehogy sem hangzik jól, ezért inkább dagasztják a semmit, és úgy tesznek, mintha lenne szerződés, legyen az akár „getlemen’s agrement” is, függetlenül attól, hogy a balkáni politikusok vonatkozásában az „úriember” kiveszőben lévő fajnak számít.

Ehhez falaz a brüsszeli közvetítő is, aki szerint Szerbia és Koszovó megállapodott abban, hogy milyen úton-módon váltja valóra a két fél közötti kapcsolatok normalizálásáról szóló egyezmény végrehajtási mellékletletét, amelyek közül sem került egyik aláírására, ami jobb helyeken azt jelzi, hogy semmit sem akarnak végrehajtani sem az egyik, sem a másik oldalon.

De ezt nem lehet a világ képébe vágni, mert a politika az a műfaj, amelyben a legnagyobb kudarcot is bombasztikus sikerként kell eladni, nehogy felmerüljön az alkalmatlanság kérdése.

Minden szereplő mentségére szolgáljon, hogy ez a Balkán, ahol az adott szó ugyanúgy nem ér semmit, mint ahogy az aláírt dokumentum is csak egy papírfecni.

Amit nem írtak alá

Ilyenkor mindig felmerül a kérdés, hogy egyáltalán érdemes-e olyan megállapodást részletesen ismertetni, amelyet az érintettek szóban fogadtak el, miközben ki tudja, hogy mit gondoltak, illetve – tegyük a kezünket a szívünkre -, tudjuk, hogy mit gondolnak, csak azt nem írják alá.

A Koszovó és Szerbia közötti kapcsolatok normalizálásának útjáról szóló megállapodás végrehajtási melléklete azzal kezdődik, hogy a dokumentum az előző (szintén alá nem írt) megállapodás szerves részét képezi.

És akkor jöjjön a többi pont, minden további kommentár nélkül!

– Koszovó és Szerbia teljes mértékben vállalja, hogy tiszteletben tartja a megállapodás és e melléklet valamennyi cikkelyét, és gyorsan és jóhiszeműen végrehajtja a megállapodásból és e mellékletből eredő összes kötelezettségét.

– A felek tudomásul veszik, hogy a megállapodás és a végrehajtási melléklet Koszovó és Szerbia EU-csatlakozási folyamatának szerves részévé válik. A felek tudomásul veszik, hogy a megállapodás és e melléklet elfogadását követően az uniós közvetítő azonnal megkezdi a Szerbiára vonatkozó 35. fejezet kritériumainak megváltoztatását a megállapodásból és e mellékletből eredő kötelezettségek miatt. A Koszovói Különleges Normalizációs Csoport napirendje ugyanúgy tükrözi Koszovónak a megállapodásból és e mellékletből eredő új kötelezettségeit.

– A felek megállapodnak abban, hogy sürgősen elfogadják az eltűnt személyekről szóló nyilatkozatot az EU által közvetített párbeszéd keretében.

– A 7. cikkely végrehajtása érdekében Koszovó haladéktalanul tárgyalásokat kezdeményez az EU által közvetített párbeszéd keretében a koszovói szerb közösség megfelelő szintű önkormányzatának biztosítására vonatkozó konkrét rendelkezések és garanciák létrehozásáról a párbeszéd korábbi szakaszaiból származó megállapodásokkal összhangban, amelyeket az uniós közvetítő megerősített.

– A felek megállapodnak abban, hogy 30 napon belül létrehoznak egy vegyes monitoringbizottságot, amelynek elnöke az EU. Az összes rendelkezés végrehajtását a Közös Monitoring Bizottság biztosítja és ellenőrzi.

– A 9. cikk végrehajtása érdekében az EU 150 napon belül donorkonferenciát szervez annak érdekében, hogy beruházási és pénzügyi támogatási csomagot hozzanak létre Koszovó és Szerbia számára. Támogatás nyújtására addig nem kerül sor, amíg az EU meg nem állapítja, hogy a megállapodás valamennyi rendelkezését maradéktalanul végrehajtották.

– Koszovó és Szerbia megegyezik abban, hogy minden pontot egymástól függetlenül hajtanak végre.

– Jelen mellékletben szereplő sorrend nem kérdőjelezi meg azok végrehajtásának sorrendjét.

– Koszovó és Szerbia megállapodik abban, hogy nem akadályozza egyetlen cikkely (pont) alkalmazását sem.

– A megállapodás végrehajtásával kapcsolatos valamennyi vitára az EU által vezetett párbeszéd keretében kerül sor.

?c=30395&m=1559903&a=438898&r=&t=html

– Koszovó és Szerbia tudomásul vette, hogy a megállapodásból, e mellékletből vagy a korábbi párbeszédről szóló megállapodásokból eredő kötelezettségeik be nem tartása közvetlen negatív következményekkel járhat az EU-csatlakozási folyamataikra nézve, akárcsak az EU-tól kapott pénzügyi támogatásra vonatkozóan.

Epilógus

Végiggondolva a fent elmondottakat, és megnézve a szerb elnök vasárnap déli sajtótájékoztatóját, több dolog is eszünkbe juthat, az egyik az, hogy hova vezethet az Európai Unió „bot és sárgarépa” jellegű politikája, amely a jutalmazás & büntetés elvét követi, kinek-kinek érdemei szerint.

Aleksandar Vučić ezúttal is elmondta, hogy ő az Európai Unió híve, ő tudja ugyanis, vagyis ő tudja a lejobban, hogy mekkora anyagi előnnyel járhat Szerbia számára, ha nem veszik össze Brüsszellel. Ugyanakkor az ablaka alatt ott hangol a szélsőjobb, amely pillanatok alatt lerohanná Koszovót, verbálisan legalábbis.

Lélekben és alkotmányosan maga a szerb elnök sem mondott le a volt szerbiai tartományról, de mivel van némi realitásérzéke, ezért már sejti, hogy Koszovó rég elment, csak ezzel a gondolattal Szerbiában ma még nem lehet tömegeket megmozgatni.

Ezt a megérzést igazában maga sem akarja végiggondolni, mert azzal korábbi, és némileg jelenlegi önmagával kerülne szembe. Ugyanakkor azzal is tisztában van, hogy a koszovói albánok nem az együttélés bajnokai, ahogy az északi területeken élő koszovói szerbek vezetői sem.

Mindennek a levét pedig a Koszovóban szórványban élő szerbek isszák meg, akik minden nap ki vannak, és ki lehetnek téve a körülöttük élő albánok zaklatásainak.

Miért nem írtam alá? Több dolog miatt. Szerbia nemzetközileg elismert ország, számomra viszont az úgynevezett Koszovói Köztársaság nem nemzetközileg elismert ország

– mondta a vasárnapi déli ebédet helyettesítő Vučić, aki minden bizonnyal abból indult ki, hogy ha bármit is aláír, akkor elismeri Koszovó függetlenségét.

Csakhogy ez az álláspont nélkülözi a következetességet, 2015-ben ugyanis már aláírta a koszovói Szerb Községek Közösségének létrehozását szabályozó megállapodást, és ha ebből indulunk ki, bizonyos értelemben már akkor elismerte Koszovót.Játékpercek (zsákbamacska)Az olvasás folytatása

Meteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


A szerző cikkei

B.A. Balkanac

Balkanac

Letöltések

Kultúra

Utazás

Egészség

KONTAKTLENCSÉK a legnagyobb gyártóktól 30-60 százalék kedvezménnyel, akár ingyenes szállítással, azonnal saját raktárról, 30 napos visszavételi garanciával az eOptika.hu kontaktlencse webboltból. Vásároljon most!

Hirdetés

A BALK a világban

Tíz nap legjava

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: