Connect with us

Írd be ide, amit keresel!

Szerbia

OKAFOGYOTT FÜRDŐVÁROS: Medencét a Palicsi-tóba, és hol fog kikötni az angol flotta?

VÍZBE MENT TERV: Így nézne ki a medence a Palicsi-tóban (Forrás: Subotica.com)
VÍZBE MENT TERV: Így nézne ki a medence a Palicsi-tóban (Forrás: Subotica.com)

Olvasási idő: 5 perc

A BALK-on B.A. Balkanac a múlt év végén tette fel a kérdést, vagy inkább állapította meg a Palicsi-tóval kapcsolatban, hogy “hová tűnt kékséged, nem tudom már”. Szabadka évek-évtizedek óta nem képes megküzdeni ezzel a kérdéssel: a monarchiás fürdőváros, a magyar szecesszió egyik gyönyörű oázisa, Palicsfürdő, már a “maga lényegét tekintve” nem létezik. Van/lesz helyette hét millió eurót felemésztő auqapark, amely még mindig nem készült el, bár nagy csata volt ennyi pénz előteremteni rá.

Az elárult tó

A huszadik század elején jelent meg Balázs Béla idevágó regénye, a LEHETETLEN EMBEREK. A cselekmény a fővárosban indul ugyan, azonban a legfontosabb jelenetei lejjebb csúsznak a térképen: Szabadkán játszódnak. Néhai Bori tanár úr Újvidéken, a bölcsészkaron a maga szépírói vénájával úgy fogalmazott a jugmagy. irod. rövid történetében, hogy a nyári hőségben heverő/pihegő város mozdulatlansága csapja meg az olvasót nyomban, ahogy a hős (szerencsétlen eltévedt utas?) a városba érkezik.

Különös tó a palicsi


– fogalmaz Balázs, miközben jócskán elhúzza a szája szélét, csaknem befogja az orrát.

Partja lapos, mint maga a víz, egy tenyérnyivel sem magasabb. Még nád sem szegélyezi, meztelenül és valószerűtlenül fekszik ez a víz, nedves sebként a föld színén. Csupasz ez a tó, mintha elhagyták és elárulták volna a hegyek és a fák, melyek hajdan körülvették. Vak tükrében nem csillan meg az ég, hanem saját színe van, sötét, szenvedő és gonosz, mint az éhség és a gyűlölet.

Akárhogy is közelítsük meg a kérdést, a Palicsi-tavat más sokszor elárulták, megszüntették az oda vezető történelmi léptékkel mérhetően is jelentős villamosát, merthogy az ottani villamos szinte ugyanakkor épült, mint a budapesti földalatti, amelyről büszkén szoktuk állítani, hogy a kontinentális Európa első földalatti vasútja volt.

Csak nem a föld alatt ment, így sokaknak szúrhatta a szemét, mert azokra az időkre emlékeztetett, amikor még fürdővendégek jártak rajta, egy letűnt világ hősei és hősnői.

B.A. Balkanac idézett cikkében is megemlíti, hogy Palics Kosztolányi Dezső meg a Monarchia idején – elsősorban a víz gyógyhatásának felfedezése során – felkapott fürdőhellyé vált, tudjuk, Palics, ahová sokfelől özönlött a jónép (persze, kevésbé a pórnép, bár az is). Még villamos is vitt oda, ha repülőgép nem is, soha.

Viszont megjelent rajta az angol flotta, mint azt Csáth Géza, Havas Emil és Munk Artúr közös regényéből, A repülő Vucsidolból tudjuk, de hogy is van az a repülő?

rectangulartrue100.10.02

kis festett kabatok222kis festett kabatok

Az állatkert sz@ra

Az “össznépi tudás bibliája”, a Wikipédia szerint a Szabadka és a palicsi állatkert szennyvizének belevezetése a 20. században fokozatosan lerontotta a Palicsi-tó vizének minőséget. Meg kit érdekelt a szocialista Jugoszláviában egy monarchiás fürdőhely, inkább sz@rtak bele, mostanában viszont már minden csatornán hirdetik, hogy Szabadka a szecesszió városa.

Ebben a tekintetben elválaszthatatlan tőle a Palicsi-tó.

A tóban mára elszaporodtak a mérgező algák, amelyek miatt 2008 óta sötétzöld, nyálkás és fürdőzésre alkalmatlan a Palicsi-tó vize. Palics most egy “okafogyott fürdőváros”, sétányokkal, szállodákkal, parkkal, gyönyörű, bár néhol már málladozó épületekkel, csak éppen fürödni nem lehet a tóban.

Így aztán értelmét veszti a történelem, értelmi veszti minden, ami valamikor Palicsot azzá tette, ami volt, és vélhetően soha nem lesz már az, ha a dolgok így maradnak, ha lehetetlen emberek lehetetlen döntéseket hoznak. Mert nem tiszta a lelkiismeretük, mert érzik és tudják, hogy a megoldás nem az aquapark és nem a medence, bár sok pénzt el lehet az ilyen projektekre költeni, amelyet csak nagy csaták árán lehet csak előteremteni.

A fentebb említett modernkori biblia szerint a Palicsi-tó körüli helyzet megszüntetésére a hatóságoknak nincs pénzük, bár az nem kerül kimondásra, hogy melyik hatóságoknak: a városi, a községi, a tartományi, a szerbiai, az európai vagy a világhatóságnak. És hogy netalán az lenne-e a megoldás, ha behívnák az angol flottát?

Ennél egyszerűbb a megoldás: meg kell tisztítani a palicsi tavat a fekáliától, az évtizedek sz@rától, btw. Minden más magoldás: aquapark, medence, és még ki tudja mi nem, tovább csökkenti Palics történelmi, kulturális, irodalmi és turisztikai jelentőségét. Pont.


Csatornázási projekt

A szerb elnök 2020 elején óriási csatornázási projektet hirdetett meg, amelyre euró milliárdokat ígért.

Erre költeni kívánunk, Belgrádot nem számítva hárommilliárd eurót szándékozunk adni. Ez azt jelenti, hogy Szerbiában minden faluban, minden városban lesz csatorna és tiszta ivóvíz négy-öt éven belül. Az egy teljesen más Szerbia lesz, Szerbia teljesen más arcát mutatja majd

mondta akkor a szerb elnök, akinél visszatérű motívumnak számított a téma, hiszen 2019 augusztusában is beszélt róla:

Az a szádékunk, hogy Szerbiában négy-öt éven belül minden faluban és minden városban lesz csatorna és tiszta ivóvíz, és szennyvíztisztító telepek is épülnek, mert a szennyvíztisztítás nélkül az egész nem ér semmit. Hiába van a csatorna, ha nincs szennyvíztisztító

– jegyezte meg a szerb elnök, ami megszívlelendő tanács lenne. Ez tehát 2019 augusztusában hangzott el, csakhogy erre senki nem emlékszik, vagy nem akar emlékezni. A mellékelt videóban tessék a 29-dik perc tájékára tekerni, ott minden jól látható, és jól hallható.

De nem csak az összeget határozta meg Aleksandar Vučić, hanem kijelölte az időkeretet is, amely szerint mindennek 4-5 évben belül meg kellene történnie. Miután a bejelentés 2019 augusztusában hangzott el, a megvalósulás 2024 augusztusáig várható.

A főnökre kevesen figyelnek

Megkockáztatjuk, hogy a “főnökre” kevesen figyelnek, még a legközelebbi szövetségesei sem. Lehet, hogy néha Vučić sem hallgatja vissza saját magát, de a videó létezik, itt a bizonyíték, érdemes meghallgatni.

Ez egy új Szerbia, és azt hiszem, hogy erre képesek vagyunk

– mondta Vučić, aki az elnöki beszéd során megerősítést is kért a jelenlévő Siniša Mali pénzügyminisztertől, hogy 38 vagy 43 projektről van-e szó. Az első tízhez tartozik Újvidék, Kragujevac, Niš, Kruševac, Kraljevo és Nagybecskerek.

A szerb elnök megemlítette azt is, hogy Pancsova és Szabadka még nem küldte be a terveket, de benne van az első tízben.

Ezek után kicsit értetlenül állunk Pásztor István vajdasági parlamenti elnök és a legfőbb vajdasági magyar bejelentése előtt, aki szerint azt fontolgatják, hogy egy medencét hoznak létre a tavon belül.

Technológiailag ez lehetséges. Abban a medencében pedig sokkal tisztább lenne a víz, mint a tóban. Meglátjuk, hogy ez a Palicsi-tóban megoldható-e. Közben a teljes vízmennyiség szakszerű kezelésének módját is keressük. A tó kiszárítása nem megoldás, más lehetőség után kell nézni, ami egyrészt megóvja az emberek egészségét, másfelől pedig gazdaságilag kifizetődő lesz

– idézte a vajdasági magyar média Pásztor szavait, amelyekből nem derül ki, hogy kivel fontolgatják, kivel keresik annak a megoldását, hogy medencét tesznek a Palicsi-tóba, mert a kiszárítás “nem megoldás”, hova menne mondjuk a szennyvíz, arról nem is beszélve, hogy a kiszárítás esetén végképp vége a “fürdővárosi álomnak”.

A fő kérdés azonban most nem ez, hanem az, hogy végül beérkezett a szabadkai terv Belgrádba, mit tartalmaz az a terv, szó van-e benne újabb szabadkai, netalán palicsi tisztítórendszerek létesítéséről, és kaphat-e Palics – természetese megfelelő felügyelet mellett – uniós pénzt, mert hogy itt nem csak magyar, hanem európai kulturális örökségről is szó van. Hogy a galaxisról most ne beszéljünk.

Napi hírlevél
Lektor nélkül dolgozunk. Ha helyesírási hibát találsz, akkor jelöld ki a szót az egérrel, majd egyszerre nyomd le a következő két billentyűt: Ctrl+Enter. Köszönjük, hogy segítesz jobbá tenni a BALK-ot!TÖRVÉNYTELEN: Az oroszok propaganda célokra használják fel a halállal fenyegetett zsoldosokat
Amióta a demokrácia és a szabadság bajnokai úgy határoztak, hogy letiltják a hozzáférést az orosz portálokhoz, mint amilyen a Szputnyik, ...
Bővebben…
VÉRBOSSZÚ: Újraéledhet a régi törzsi szokás Montenegróban a cetinjei ámokfutás után
Vuk Borilović nemrégiben tíz embert ölt meg Montenegróban, mielőtt valaki őt is lelőtte. Az egyelőre nem tisztázódott, hogy a rendőrség ...
Bővebben…
HALMAZÁLLAPOT: Amikor az élet lustán folyik, mint a méz
Kedves Feleim! Ha valaki véletlenül hiányolta volna hétfői megnyilvánulásomat: Cérnán búcsú volt, Nagyboldogasszony & stuff, így társadalmi életet voltam kénytelen ...
Bővebben…
SZÉKEK ÉS BÁZISOK: Amerikaiak képeznek ki szerb katonákat, az oroszoknak szúrja a szemét
Szerbia fokozta együttműködését a NATO-val, miután az orosz nagykövet kijelentette, hogy Moszkva "érdekeltségi listáján" szerepel egy orosz katonai bázis létrehozása ...
Bővebben…
MÁR BE IS VETETTÉK: Kulcsfontosságúak lehetnek-e az Ukrajnának most küldött amerikai rakéták?
Az Egyesült Államok a napokban erősítette meg, hogy lokátorromboló rakétákkal segíti Ukrajnát a legveszélyesebb orosz fegyverrendszerek megsemmisítésében. Erről a befolyásos ...
Bővebben…
VISSZATÉRTEK: Megérkeztek az EUFOR-misszióba az első német katonák
Augusztus 15-én a délutáni órákban több boszniai hírportálon jelent meg közlemény arról, hogy megérkeztek az országba az EUFOR Althea misszióhoz ...
Bővebben…
CSATORNA 2: Nigel Farage sokallja, hogy egy év alatt több, mint 3000 albán gyermek született Nagy-Britanniában
A Daily Mail a múlt hétvégén tovább görgette az albánveszélyt taglaló témáját, amire a Twitteren reagált Nigel Farage a brit ...
Bővebben…
ÖSSZEESKÜVÉS-ELMÉLET: Vučić az amerikai tervek "legkomolyabb végrehajtója" a régióban
A Balkán-félszigeten 2019-ben indult geopolitikai folyamatok napjainkra, úgy tűnik, hogy konkrét formát öltenek. Természetesen a Nyílt Balkán (Open Balkan) kezdeményezésről ...
Bővebben…
KORLÁTOZÁSOK KOSZOVÓBAN: 6 órát lesz áram, majd 2 órát nem
Mától ismét áramkorlátozásokat vezetnek be Koszovóban. Tavaly decemberben már voltak hasonló intézkedések. A koszovói áramszolgáltató (KEDS) bejelentése szerint 6 órán ...
Bővebben…

Helyesírási hiba jelentése

A következő értesítést küldjük a szerkesztőnek: