Connect with us

Szerbia

UKRÁN-SZERB TITOK: A szerb elnök megerősítette az egyik ukrán titkosszolgálati vezető letartóztatását

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Még sem a szerb hatóságok, sem Ukrajna belgrádi nagykövetsége nem közölt információkat azzal kapcsolatban, hogy Ukrajna kéri-e Naumov kiadatását
play icon A cikk meghallgatása

Aleksandar Vučić szerb elnök megerősítette, hogy június 8-án valóban Andrij Naumovot, az ukrán biztonsági szolgálat (SBU) egykori magas rangú beosztottját vették őrizetbe a Szerbia és Észak- Macedónia határán. Naumov, az ukrán titkosszolgálat, az SBU belbiztonsági osztályát vezette, február 23-án hagyta el hazáját, mindössze órákkal azelőtt, hogy Oroszország lerohanta Ukrajnát. Erről itt írtunk.

Vučić újságíróknak most azt mondta, hogy “vannak információi” Naumov előállításáról, de nem árult el további részleteket, így arról sem beszélt, hogy kiadják-e Ukrajnának a volt titkosszolgálati vezetőt.

Eddig sem a szerb hatóságok, sem Ukrajna belgrádi nagykövetsége nem közölt információkat azzal kapcsolatban, hogy Ukrajna kéri-e Naumov kiadatását. A SBU volt tisztjét Szerbiában pénzmosással gyanúsítják, miután őrizetbe vételekor 607 990 eurót, 124 924 dollárt, valamint két smaragdot találtak nála a preševoi határátkelőhelyen.

Médiajelentések szerint a szökött ukrán titkosszolgálati vezető ügyvédje, Viktor Gostiljac úgy nyilatkozott, hogy ügyfele a rendőrségen tagadta, hogy pénzmosást követett el.

– A niši ügyészség utasítást adott ki a nyomozás lefolytatására és a bizonyítékok begyűjtésére

– mondta Gostiljac, akinek nincs tudomása arról, hogy “ügyfelével kapcsolatban” érkezett-e kiadatási kérelem Belgrádba.

A szerb elnök az utóbbi időben “barátkozott” az új ukrán nagykövettel, illetve tett egy “baráti gesztust” Ukrajna felé, amikor a hónap elején Volodimir Tolkacs társaságában felkereste a vranjei befogadó központot, ahol a szerbiai hatóságok azt a kevés ukrán menekültet helyezték el, aki Szerbiába érkezett.

A BALK korábban azt írta, hogy a szerbiai viszonyok ismeretében szinte biztos, hogy Naumov sorsa Vučić elnök kezében van. A szökött titkosszolgálati vezetőt Ukrajnában hazaárulással vádolják, ami miatt különösen súlyos büntetésre számíthat. Amennyiben ez halálbüntetés lenne, akkor a szerb elnöknek nyilván mérlegelnie kell, hogy milyen biztosítékokat kér a halálbüntetés kimondásával, illetve a végrehajtás felfüggesztésével kapcsolatban.

Ugyanakkor ad absurdum az sem elképzelhetetlen, hogy Szerbia Oroszországnak adja ki Naumovot. Ennél valamelyest hihetőbb forgatókönyv, hogy a Naumovtól Szerbiában beszerzett információkat Belgrád titkos csatornákon keresztül adja át Oroszországnak.

A BALK Hírlevele


Meteorológia

B.A. Balkanac

Balkanac

IN ENGLISH

Tíz nap legjava