Connect with us

Görögország

ERDOĞAN ÜZENT: A görögök nyugodjanak le, különben meg fogják bánni

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

gorog torok
Olvasási idő: 3 perc

Komoly riadalom söpört végig a görög sajtón – s persze, ez a diplomáciai apparátust is mozgásba hozta, és már megindult a szövetségesek tájékoztatása a fokozódó helyzetről – miután Recep Tayyip Erdoğan a görög szigetek felfegyverzése kapcsán kijelentette, hogy Athén tartózkodjon az olyan álmoktól és kijelentésektől, amelyeket később meg fog bánni, ahogy az száz évvel ezelőtt is történt. Ezzel az elnök pikírten utalt az 1919-1922-es háborúra, amely a két nép élethalálharcát jelentette, s voltaképp a törökök úgy élték meg, mint napjainkban az ukránok az oroszok elleni háborút.

Persze, az erőviszonyok száz évvel ezelőtt mások voltak Anatóliában, mint a Fekete-tenger északi partján; de akkor egy belső válságba került, a világháborúban kimerült Oszmán Birodalom találta magát szemben egy kis ország jól szervezett hadseregével, amelyet ráadásul többnyire a kor nyugati hatalmai is támogattak. A görögök gyorsan el is foglalták Izmirt, mélyen benyomultak Anatóliába, s Atatürknek és az őt követő későbbi államfőnek, İsmet İnönünek Ankara előteréből kellett visszavernie őket.

A többi már történelem: végül a görög csapatokat az Égei-tengerbe szorították vissza, majd pedig a görög-török lakosságcserének eredményeképp kb. két millió ortodoxot küldenek a tenger túloldalára, miközben pár százezer muszlim kerül Anatóliába.

Persze, a két ország közötti vitás kérdések sora számtalan, de a könnyebb láthatóság kedvéért öt nagy csoportba lehet szedni:

1) Komoly történelmi tehertételek és egymás ellen irányuló nemzetépítés

Ugyan ez a tétel nem újdonság a Balkánon, elég csak a horvát-szerb, albán-szerb vagy épp magyar-román viszonyra gondolni, amelyek tekintetében nem kell történészprofesszori magasságokba emelkednie egyik politikusnak sem, hogy oda tudjon szúrni a másiknak, lásd a száz évvel ezelőtt vívott háborút.

A görög-török viszony a balkáni sorstársakhoz képest annyiban más, hogy az első komoly kapcsolatfelvétel egy görög (bizánci) vereséggel kezdődött a mai Kelet-Törökországban 1071-ben, Manzikertnél, ami az utóbbi években állandó emlékünnep helyszíne és fricska Athénnak. De ott van Konstantinápoly 1453-as elfoglalása is, ami 1953 óta egyfajta isztambuli ünnep, s az utóbbi években Erdogannak különösen kedves dolog.

Ne felejtsük! A Török Köztársaság 2023-ban ünnepli fennállásának 10 éves évfordulóját, azonban Isztambul elfoglalásának 570. évfordulóját is, kerek évszám esetén nagy ünnepség várható. S ott van a Hagia Sophia (azaz Ayasofya), amit két éve alakítottak múzeumból újra dzsámivá, amire a görögök külön harangzúgással reagáltak. Egyik birodalmat végül lenyomta egy másik, s noha a görögöknek a 19. században sikerült kiharcolniuk egy független államot, amely a göröglakta területek jelentős részét megszerezte (Megali Idea), de végül az 1919-22-es háborúban vereséget szenvedett végérvényesen.

2) Az Égei-tenger

A mostani hangzatos szóvihart is az égei-tengeri problémák váltották ki. Itt viszont nem egy kérdés, de rögtön három van. Úgymint a tengeri határok delimitációja – a görög fél szeretné jóval 12 tengeri mérföldre növelni a jelenlegi hatról a felségvizeit, ami gyakorlatilag meggátolná a török flottát, hogy például Isztambultól Antalyáig lehajózzon a görögök engedélye nélkül, ami erősen bosszantja őket.

Ugyanígy vita van a légtér kapcsán, ami rendszeres berepüléseket eredményez; az Anatólia előterében lévő görög szigetek demilitarizálása kapcsán és néhány nagyobb zátony, szigetecske hovatartozása kapcsán. Ezek pedig nem játékok: 1996-ban az egyik ilyen kapcsán majdnem fegyveres konflikuts alakult ki a két NATO-tagállam között, csak Bill Clinton akkori amerikai elnök beavatkozása intette nyugalomra őket. Ez annak fényében volt különösen pikáns, hogy 1995-ben a török parlament megszavazta, hogy fegyveresen felléphet a görögök ellen, amennyiben azok érvényesíteni akarnák a 12 mérföldet.

3) Kisebbségi kérdés

Ez inkább a törököknek érdekes, mivel Nyugat-Thrákiában még él egy pár tízezres török kisebbség, akiket az államfő előszeretettel látogat meg – ezzel szemben az isztambuli görögök döntő többsége viszont még 1955-ben, egy akkori pogrom után elmenekült.

4) Ciprus

A görög többségű sziget státusza, esetleges egyesülése (enosis) már az 1950-es évek eleje óta vitát generált Törökország és Görögország között. Az 1974-es török katonai intervenció pedig a sziget megosztásához vezetett, s tovább fokozta a két ország közötti kiélezett viszonyt. Athén Nicosia mellett áll, támogatta annak 2004-es uniós csatlakozását, s a ciprusi görög-török vitában folyamatosan támogatja azóta is.

5) Kelet-Mediterráneum

A ciprusi kérdést leszámítva ugyan nem volt különösebb konfliktus, egészen 2019-ig, amíg a törökök nem írtak alá egy megegyezést a Tripoliban lévő líbiai egységkormánnyal, amellyel a görög és ciprusi felségvizeket és kizárólagos gazdasági övezetet „törökösítettek”, hatalmas felháborodást kiváltva Nicosiában és Athénban. A fegyveres konfliktust éppen ugyan sikerült elkerülni 2020-ban, s azóta ez a kérdés nyugvóponton van, bár inkább a hamu alatt izzik a parázs.

A paprikás hangulat tehát adott, s a közeljövő is újabb pengeváltásokat fog hozni a törökök és a görögök között.

?c=5941&m=425294&a=438898&r=&t=html
Görögország

A görög légierő a francia Rafale után amerikai F-35 típusú vadászgépeket is beszerez

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Írta

Merőlegesen leszálló amerikai F-35-ös amerikai vadászgép
Merőlegesen leszálló F-35-ös amerikai vadászgép (Forrás: YouTube, The Daily Aviation)
Olvasási idő: 3 perc

Görögország megkapta az amerikai szenátus jóváhagyását az F-35 típusú vadászgépek beszerzéséhez. A görög kormány a most megrendelt 20 db gép mellé egy ugyanekkora kontingens jövőbeli beszerzése mellett is döntött. A törökök eközben pénzt és energiát nem kímélve a saját TF-X jelzésű ötödik generációs vadászgép projektjüket erőltetik, azonban a hírek szerint a típus 2025-re tervezett első repülése legalább három évet késik.

Amerika vadászgépekkel segít

Nikosz Panajótopulosz görög védelmi miniszter tájékoztatása alapján Görögország 20 db F-35 Lightning II típusú vadászgép vásárlására adott ajánlatot az amerikai gyártónak. Az első darabot az ötödik generációs vadászgép típusból 2028-ban veszi át a görög légierő.

A miniszter nyilatkozata alapján a görög fél összesen 40 db F-35 gépből álló egység felállítását tervezi, a második 20-as kontingens konkrét megrendelése azonban még várat magára.

Az USA kormánya február 8-án tájékoztatta az athéni vezetést, hogy az amerikai szenátus jóváhagyta a görög vételi ajánlatot.

A hellén légierő már a nyolcvanas évek eleje óta nagyrészt az USA által fejlesztett eszközökre támaszkodva próbálja ellensúlyozni a török irányból érkező fenyegetést.

Az elmúlt három évtizedben a görögök az F-16 típusú vadászbombázóra támaszkodva védték a honi légteret. A világszerte alkalmazott F-16 utolsó megrendelt példányát 2008-ban vette át a görög légierő.

Görög légifölény a Balkánon

A most bejelentett beszerzés mellett a görög fél komoly lépéseket tett a légi erejének fejlesztésére. Legutóbb 2021 januárjában kötöttek szerződést a francia kormánnyal Dassault Rafale vadászrepülők beszerzésére.

Akkor a szerződést több kritika érte, mert a fokozódó török fegyverkezés mellett meglehetősen „kényszer szülte” megoldásnak mutatkozott a 18 db „gall kakas” megvásárlása.

A görög kormány végül 6 további Rafale megvásárlása mellett határozta el magát a növekvő társadalmi nyomás, illetve az orosz-ukrán háború miatt megnövekedett regionális feszültség hatására.

Egy F-16-os vadászgép Houston felett

Egy F-16-os vadászgép Houston felett női pilótával (Forrás: YouTube)

Az athéni kormány az F-35 gépek beszerzése előtt 2021-ben szerződést kötött az amerikai Lockheed Martin céggel a 83 darab görög F-16 repülőgép „Viper” altípussá történő modernizálására. Az első Viper már Athénban van, a maradékra pedig a jelenlegi tervek szerint körülbelül egy évet kell várni.

A görög védelmi minisztérium nem titkolt célja, hogy a közös NATO tagság ellenére a török légierő érdemi ellenfeleinek bizonyuljanak. A jelenleg zajló beszerzések alapján 2030-ba ténylegesen a görög légierő lesz a legmodernebb a Balkánon.

Törökország lassított

A legfeljebb kutya–macska barátsághoz hasonlító görög-török NATO szövetségesi viszonyt kellő fenntartással kezelik Athénban.

Így fellélegezhettek a görög védelmi minisztériumban, amikor a törökök és az USA között hosszas diplomáciai adok-kapok eredményeként kenyértörésre került sor, és megszakadtak a tárgyalások az F-35 beszerzésről 2019-ben.

Akkor a török vezetés által képviselt külpolitikai irányvonal miatt az USA elzárkózott attól, hogy Ankara is vásárolhasson az egyre nagyobb hírnévnek örvendő F-35 típusból.

A törökök évekkel ezelőtt mintegy 100 db F-35 vadászgép megvásárlását próbálták nyélbe ütni Washingtonban, az Erdoğan-rezsim és az amerikai külügyminisztérium között a gülenista csoportokkal szembeni török fellépés, valamint az orosz irányú török közeledés érdemi elhidegüléshez vezetett, az évek óta diplomáciai viták miatt húzódó repülőgép-beszerzésnek pedig az orosz S-400 típusú légvédelmi rakétarendszer vásárlása adta meg a kegyelemdöfést.

Az elnehezült diplomáciai kapcsolatok miatt a török fél maga kezdete meg az F-16 repülőgépek modernizációját.

Ennek egyik legkomolyabb eredménye, hogy az amerikai típusban lévő korábbi radart török cégek által kifejlesztett új radarberendezéssel váltották fel.

A török T-FX vadászgép

A török T-FX vadászgép (Forrás: YouTube, animációs videó)

Ez azonban még mindig nem oldotta meg a török vezetésnek az ötödik generációs vadászgép beszerzése kapcsán kialakult problémáját. A helyzet áthidalására a török légierő saját típus fejlesztésébe kezdett T-FX elnevezéssel.

A teljesen honi gyártású ötödik generációs török vadászgép a tervek szerint az első repülését 2025-ben tette volna meg. Mostanra ez a céldátum 2028-ra változott, mert a műszaki kihívások mellett a török gazdaság problémái is lassításra kényszerítették a fejlesztőket.

A teljesen hazai gyártmányú gép melletti politikai elhatározás miatt Törökország lemaradhat a görögöktől a légierő fejlesztése terén, mert a TF-X első repülésének idejére a görög légierő már rendelkezni fog F-35 típussal és a francia Rafale-okkal.

?c=4784&m=1603755&a=438898&r=&t=html
Az olvasás folytatása

Meteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


A szerző cikkei

B.A. Balkanac

Balkanac

Letöltések

Könyvek a Lírától

Utazás

Nyári feltöltődés Hajdúszoboszlón!

Hirdetés

A BALK a világban

Tíz nap legjava

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: