Connect with us

Szlovénia

MŰSZAKI AKADÁLYTALANSÁG: Szlovénia az év végéig lebontja a kerítést a Horvátországgal közös határon

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Tatjana Bobnar
A cikk meghallgatása

Az új szlovén kormány a migráció terén is felszámolja az előző kabinet “vívmányait”. A szlovén belügyminisztérium csütörtökön a STA állami hírügynökség által azt közölte, hogy az új kormány prioritásai közé tartozik az ideiglenes műszaki akadály eltávolítása a Horvátországgal közös határáról. A kerítés lebontását az év végéig tervezik, a hónap végéig pedig elkészítik a szükséges operatív tervet.

Civilek a pályán

Szlovénia 2015-ben, rögtön a migránsválság kitörését követően, 176 kilométer hosszú pengés drótkerítést épített a Horvátországgal közös, mintegy 670 kilométeres határán. Ezt később fokozatosan panelkerítésre cserélték, és a hosszát is megnövelték.

Jelenleg 135 kilométer pengés drótkerítés és 60 kilométer panelkerítés húzódik a közös határszakaszon. Ennek lebontását tervezi az új szlovén kormány.

Tatjana Bobnar, a Robert Golob miniszterelnök vezette balközép kormány belügyminisztere, nemrég a szlovén parlamentben azt mondta: a műszaki akadályokat kamerákkal váltják fel, és ezentúl drónokkal felügyelik a területet.

Bobnar úgy fogalmazott, hogy a migrációs problémák megoldására be akarja vonni a civil szférát és a helyi közösségeket.

A kerítés eltávolításához közbeszerzési pályázatot kell kiírni, és ki kell választani a kivitelezőt. Tekintettel arra, hogy az eljárások még előkészítés alatt állnak, a szlovén belügyminisztérium egyelőre nem tudott részletesebb tájékoztatást adni.

Növekedett a migránsok száma

Szlovéniában az év első öt hónapjában 4333 határsértőt tartóztattak fel a hatóságok, 75 százalékkal többet, mint az előző év azonos időszakában, és nőtt a nemzetközi védelemért folyamodók száma is.

Az ottani a belügyminisztérium közlése szerint a legtöbb migráns Afganisztánból érkezett.

A rendőrség közleménye szerint a legnagyobb nyomás továbbra is a délnyugat-szlovéniai, azaz a koperi rendőrkapitányság ellenőrzése alá eső területre nehezedik, de jelentős migrációs mozgást regisztráltak a horvát határhoz közeli Novo Mestóban is.

A Bosznia- Hercegovinán és Horvátországon keresztül érkező migránsok jelentős része Olaszországba szeretne eljutni, és ezért választják közülük sokan a koperi útvonalat.

A bevándorlók főként Szerbián és Montenegrón keresztül érkeznek Boszniába, onnan Horvátországba, majd Szlovéniába folytatják útjukat, ahonnan Nyugat- Európába szeretnének eljutni.

A BALK Hírlevele


Meteorológia



B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava