Connect with us

Bosznia

POLITIKAI CICAHARC: Az orosz külügyi szóvivő nekirontott a brit külügyminiszternek

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

LIZ TRUSS MARIJA ZAHAROVA
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 3 perc

Nem áll távol Marija Zaharovától, hogy az interneten keresztül rontson neki egyik-másik politikusnak. Az külügyi szóvivő a Balkán vonatkozásában a Washingtoni Szerződésnek nevezett akármi aláírásakor „elemi ösztöntől” vezérelve ment neki a szerb elnöknek, amiért később Szergej Lavrov orosz külügyminiszter és maga Vlagyimir Putyin orosz államfő is bocsánatot bocsánatot kért Aleksandar Vučićtól. Zaharova most újabb kirohanást hajtott végre a Facebookon, de ezért senki sem fog bocsánatot kérni.

Szegényített uránium

Igor Kalabuhov szarajevói orosz nagykövetet nem kell bemutatni a BALK olvasóinak, vele kapcsolatban beszámoltuk ugyanis arról, hogy március közepén egy tv-interjúban megjegyezte: Oroszország felszabadítja az ukrán népet, és ezen az „elmésségen” jót kuncogott.

Most Kalabuhov azzal kezdte a hetet, hogy a szarajevói orosz nagykövetség Facebook-oldalán közzétette Zaharova újabb irományát, amelyet Liz Truss múltheti bosznia-hercegovinai látogatása ihletett meg. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy Truss kerülőre-fordulóra belerúgott Oroszországba, amit a BALK úgy kommentált, hogy „a brit külügyminiszter mintha szem elől tévesztette volna, hogy nem Ukrajnában, hanem Bosznia- Hercegovinában van”.

Truss harcias politikai menetelésére érkezett is a gyors válasz Zaharovától, akinek a stílusából nehéz kiolvasni, hogy valaha is kapott bármilyen magaviseleti vagy diplomáciai nevelést, vagy ha mégis kapott, akkor az már fakulóban van.

Az orosz külügyminisztérium szóvivője Facebookos „szösszenetében” Nagy- Britannia több évszázados balkáni tevékenységét vette górcső alá, és rögtön az elején megállapította, hogy Liz Truss „a történelem és a földrajz nagy ismerőjeként” felszólította Bosznia- Hercegovina lakosságát, hogy ne higgyen Oroszországnak, amely malignáns hatással van a (balkáni) régióra.

– Szakértők azt súgják: a brit-bosnyák tárgyalások során érintették az ország belépését a „közös európai családba”, akárcsak a NATO-ba történő integrációját. Kissé furcsa a NATO Balkánra gyakorolt destruktív és elvtelen befolyásáról beszélni, de hadd emlékeztessek rá: 1999-ben az Észak-atlanti Szövetség szegényített urániummal bombázta Jugoszláviát

– írta Zaharova. A szegényített urániumot a Liz Trussal folytatott találkozón Milorad Dodik, szerb elnökségi tag is a brit külügyminiszter orra alá dörgölte, de ő Bosznia- Hercegovina kapcsán, évszámként pedig 1995 került megnevezésre.

Az okos Liz Truss

Zaharova történelmi eszmefuttatása során úgy fogalmazott, hogy az „okos Liz Trussnak” tudomása van az Ukrajna elleni mongol-tatár invázióról, de vajon nem tudna Belgrád NATO-bombázásról?

– Ezek után bizonyára érdekelni fogják a nyugati befolyás egyéb részletei is a Balkánnal kapcsolatban. Elmondjuk ennek a nagy észnek?

– tette fel a költői kérdést az orosz külügyi szóvivő, aki azonnal meg is kezdte a britek történelmi megleckéztetését.

– Akár a 13. századtól is kezdhetnénk, és felidézhetnénk, hogyan foglalták el és fosztották ki a nyugat-európai lovagok Konstantinápolyt, és vetették hátra évtizedekkel a Bizánci Birodalom fejlődését, ami miatt romba is dőlt, és megszűnt létezni, de mi most csak a britekre fókuszálunk

– írta Zaharova, aki itt hosszas történelmi fejtegetésbe kezdett, amelynek végkicsengése az volt, hogy a szlávok elnyomásának több évszázadra visszatekintő történelme során London hozzájárult a balkáni népek alárendelt pozíciójának előidézéséhez, mivel „minden lehetséges módon aláásta nemzeti felszabadítási mozgalmaik potenciálját”.

Itt szó esik a nem szláv, de balkáni Görögország függetlenségének kivívásáról a 19. században, Lord Palmerstonról, majd a Nagy- Britannia által elutasított Berlini Memorandumról, amivel London hátra vetette a balkáni népek (beleértve Bosznia- Hercegovina) felkelésének ügyét.

– A Balkán sokáig Európa puskaporos hordójának számított, és Nagy- Britannia támogatta a délkelet-európai ellentétek fokozását, amivel elsősorban az osztrák-német koalíció és Oroszország érdekeit sértette a térségben, és ez végül az első világháborúhoz vezetett

– folytatta a britek történelmi leckéztetését az orosz külügyi szóvivő, aki arra is emlékeztetett, hogy a huszadik század közepén, a második világháború első időszakában az akkori jugoszláv kormány kérte a briteket, hogy segítsék őket a Harmadik Birodalommal szemben, hogy megmenthessék az országot a megszállástól és a romlástól, de azok ignorálták a délszláv állami vezetés kérését.

A tiszta angolság pusztító ereje

Zaharova felrótta a briteknek, hogy kegyetlenül kihasználták a helyzetet, mert azt hitték, hogy Nagy- Britannia számára megkönnyíti a háborút, ha Berlin arra kényszerül, hogy Jugoszláviába vezényelje a Wehrmacht erőit.

– Ennek eredményeként, mint tudjuk, Jugoszláviát kiszolgáltatták a német náci és az olasz fasiszta erők kényének-kedvének, hogy végül a Vörös Hadsereg szabadítsa fel a partizánok segítségével a legkeményebb függetlenségi háborúban

– jegyezte meg az orosz külügyi szóvivő, aki szerint a 20. század második felében Nagy- Britannia kizárólag azért alakított ki normális kapcsolatokat a szocialista Jugoszláviával, mert nézeteltérések keletkeztek Belgrád és Moszkva politikájában, ám a „kényszerbarátság” feltételei közepette is etnikai instabilitás előidézésére törekedett a térségben, beleértve ebbe Koszovót is, mint ez a Foreign Office nemrégiben feloldott irataiból kiderül.

– Aztán megkezdődtek a 90-es évek, és az egész világ számára nyilvánvalóvá vált a „brit (és NATO) befolyás” tartalma és jelentése a Balkánon. A nyugati koalíció részeként London a koszovói militánsok által irányított szervkereskedelmet támogatta, de mást is, beleértve ebbe a fegyverkereskedelmet is

– írta a Facebookon az orosz külügyi szóvivő, aki mondandóját azzal a fordulattal zárta, hogy ha a Balkán történelmében létezett bármi is, ami a puskapornál és a gránátoknál pusztítóbb erejű lehetett, és halálosabb volt, mint a pestis, akkor az tiszta angolsággal beszélt.

English

Dodik travels to Moscow, yet receives money from the European Union

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Dodik pénzt kap az EU-tól / Dodik travels to Moscow and receives money from the EU
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 5 perc

The European Commission has lifted the suspension it imposed last year on the disbursement of EU funds intended for the Bosnian Serb Republic. Milorad Dodik, the president of the Bosnian Serb entity, expressed his gratitude to his coalition partners for their support in this matter, while the entity he leads is experiencing worsening economic conditions. The upcoming repayment of bonds issued on the Vienna Exchange this year may force Dodik to take on additional significant loans. It is possible that he will seek assistance in Hungary as well.

In Brussels, they loosened their grip

Milorad Dodik, the president of the Bosnian Serb Republic, achieved a significant result on Friday, as the EU revoked the suspension of EU-funded development projects in the Serbian entity.

The disbursement of EU funds intended for the Bosnian Serb Republic had been suspended since February last year, as the EU Commission sought to exert pressure on Dodik’s Independent Social Democrats Alliance (Savez Nezavisnih Socijaldemokrata, SNSD) due to their secessionist tendencies.

Although the European Union did not impose sanctions on Bosnian Serb political leaders at that time, the Commission ordered the freezing of all projects receiving EU support.

It was already known at the time of the halt in investments, mostly related to infrastructure development, that the Serbian entity, burdened by significant debt due to bonds issued on international stock exchanges, would not be able to compensate for the resulting shortfall from its own budget.

In May of this year, several Bosnian newspapers reported that the leadership of the Bosnian Serb Republic could be in trouble if they do not find new external funding to finance their accumulated external debt.

While the risk of technical bankruptcy is not discussed in Banja Luka, it can be assumed that the EU, in plain terms, „didn’t let Dodik off the hook” and resumed the disbursement of previously frozen financial assets.

According to experts knowledgeable in the Bosnian financial sector, the EU’s restart of programs has provided a lifeline to the otherwise grim state of the Bosnian Serb economy.

However, experts agreed that the influx of EU funds alone will not be sufficient to ensure the necessary growth for financing external debt. This is because its impact does not generate enough additional GDP growth in the Bosnian Serb Republic to break free from the debt spiral.

One may ask, why did Brussels yield?

The answer, according to many, is that this step was a significant gesture towards the Bosnian Serb region on the brink of international isolation and economic collapse.

Dodik, in turn, has only earned this by fulfilling the coalition agreement he made with the Croatian Democratic Community of Bosnia and Herzegovina (Hrvatska Demokratska Zajednica Bosne i Hercegovine, HDZ BiH) and the left-wing Bosnian party alliance known as the „troika” until now.

Troubles within the coalition arise

The importance of restarting EU programs is also reflected in Dodik himself expressing gratitude, in front of the press, to Elmedin Konaković, the Bosnian Minister of Foreign Affairs, for consistently keeping the issue of restarting frozen projects in the Serbian entity on the agenda during his visits to Brussels this year.

elmedin konakovic milorad dodik 1

On the right, Elmedin Konaković, the Bosnian Minister of Foreign Affairs, plays the role of a helpful lobbyist, while on the left, Milorad Dodik, the president of the Bosnian Serb Republic, needs to be connected to a financial infusion

Simultaneously with the announcement of the financial good news, Denis Bečirović, the Bosnian member of the Bosnia and Herzegovina Presidency, also held negotiations with members of the Western Balkans Working Group of the European Parliament in Brussels.

Bečirović’s participation in the meeting caused significant disruption within the communication machinery of the Bosnian government coalition. This was because the member of the presidency asked the present EU representatives to impose further sanctions against Dodik, and he described the continuation of the disbursement of EU financial assets as a „terribly bad step.”

Regarding Bečirović’s stance against Dodik, it is worth noting that in previous years, he has repeatedly accused the top Bosnian Serb leader of separatist tendencies and violating the principles of the Dayton Agreement.

His recent actions were particularly uncomfortable for his own party, the Social Democratic Party (Socijaldemokratska Stranka, SDP), as this position completely contradicted the coalition government’s stance, including that of his own party, regarding EU funds.

Although there haven’t been similar levels of communication discord among some players within the five-party government coalition in the past, and the government seemingly continued its work uninterrupted, strong figures within the coalition parties often make comments that indicate underlying tension.

When it comes to separate communication, the SDP takes the lead, as several prominent members sharply criticize the work of the coalition partners organized on the basis of two ethnicities, the Bosnian Serb SNSD and the Croatian HDZ BiH.

The ‘unique word scattering’ observed in the communication of the SDP can be traced back to the fact that the Yugoslav state party’s successor organization in Bosnia, in addition to its traditional center-left orientation, has sought to broaden its support among progressive and neo-Marxist youth groups. These groups find it difficult to accept that the SDP, which represents a multiethnic and atheist approach they support, formed an alliance with the Bosnian Serb and Croatian conservative political forces that were continuously criticized in the previous cycle.

Dodik needs to pay (or should pay)

Regardless of the opening of EU funds, the economic situation of the Bosnian Serb Republic is difficult to assess positively.

The maturity dates of entity bonds issued on the London and Vienna stock exchanges are approaching, and their repayment will pose a significant burden on the budget of the Serb entity.

The numbers speak for themselves.

This year, the Serb entity has a bond-based debt obligation of approximately 1,099 million BAM (convertible mark), which amounts to 208 billion Hungarian forints. In addition, the government of the Bosnian Serb Republic has to pay an additional 900 million BAM (170 billion Hungarian forints) this year based on other commitments.

A significant portion of these obligations is related to certain infrastructure investments. From this year’s upcoming debt pile, a portion of the Bosnian Serb bonds issued on the Vienna Stock Exchange in previous years will mature in June. After this, the Serb entity will have to pay approximately 400 million BAM (75 billion Hungarian forints).

To ensure the financing of the mentioned debt, the Bosnian Serb Republic received a loan of 180 million BAM (34 billion Hungarian forints) from Hungary.

We have previously reported in detail about this transaction and the support program provided by the Hungarian government to Bosnian Serb agricultural entrepreneurs.

According to news reports in the Bosnian press, in order to continue rolling over the high external debt, Dodik may be preparing, or rather, be forced to take on another loan of approximately 2 billion BAM (380 billion Hungarian forints) in the near future.

Most analysts link this future transaction, which has so far been only speculation, to the Chinese development funds that are still leading in the Western Balkans region, due to the drying up of Russian resources. However, it is also possible that Dodik may once again knock on Budapest’s door for a little injection of funds.

Az olvasás folytatásaMeteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


A szerző cikkei

Líra-könyvek

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Utazás

Letöltések

Google-hirdetés

Tíz nap legjava