Connect with us

Horvátország

KÉTSZER ANNYI: Az EU-megduplázná a krki LNG-terminál kapacitását, Horvátország új gáztárolót épít a magyar határ közelében

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Grubisno Polje
A cikk meghallgatása

Horvátország a Verőcétől (és Barcstól) délre fekvő Grubišno Polje közelében új földalatti gáztárolót épít. Az új tároló ugyan jóval kisebb lesz, mint az Okoli település közelében lévő, de mindenképpen hozzájárul a horvátországi ellátás biztonságának növeléséhez, a szépséghibája mindössze annyi, hogy 2027-re készül el. Közben azonban az EU azt tervezi, hogy támogatja a krki LNG-terminál kapacitásának növelését.

A második tároló

Ez lesz a második horvát gáztároló, amelynek megépítését a gazdasági és fenntartható fejlődési minisztérium felvette a stratégiai beruházási projektjei közé.

A gáztároló rendszert üzemeltető cég, a Podzemno skladište plin d.o.o., a héten mutatta be a projektet, amelynek értéke 500 millió kuna.

Laslo Farkaš Višontai építési projektvezető elmondta, hogy folyamatban vannak a gyártóberendezések felállításának munkálatai, amelyek befejezését 2023 első negyedévére tervezik.

Višontai azt is elmondta, hogy a Grubišno Polje-i gázmezőről származó gáz elsődleges próbakitermelésének megkezdését 2023 második negyedévére tervezik, és közölte, hogy a próbakitermelés négy-hat évig tart, a maximális napi gázkitermelés 240 ezer köbméter, azaz évi 40 millió köbméter lesz.

A szakember arra is felhívta a figyelmet, hogy a leendő földalatti gáztároló építési munkálatai idén februárban már megkezdődtek, és ha minden rendben megy, akkor a tároló legkorábban 2027-ben állhat üzembe.

A mintegy 800 méter mélyen fekvő Grubišno Polje-i gáztároló összkapacitása körülbelül 200 millió köbméter, a szállítórendszerre csatlakoztatott gáztároló várható üzemi térfogata pedig mintegy 117 millió köbméter lesz.

Fontos játékos

Davor Filipović gazdasági és fenntartható fejlődési miniszter a munkálatok helyszínén elmondta, hogy a horvát kormány nagy gondot fordít az energiaellátás biztonságára, és arra is rámutatott, hogy az Európai Bizottság most bejelentett “REPower EU” tervében Horvátországot “megoldásaként pozícionálja” az Európa előtt álló kihívások terén.

Ebben a tervben a bizottság úgy foglal állást, hogy bővíteni kell a krki LNG-terminál kapacitásait, és meg kell erősíteni a Szlovéniába és Magyarországra irányuló gázszállítási útvonalakat.

Nem hivatalos értesülések szerint évi hatmilliárd köbméterre növelhetik a horvát LNG-kapacitást, ami a jelenleg 2,6 milliárd köbméteres krki terminál kapacitásának a megduplázását jelentené, sőt még annál is többet.

Filipović bejelentette, hogy Horvátország igénybe kívánja venni az EB-támogatását.

– Mindent megteszünk azért, hogy Európa új energiatérképén fontos tényezőként helyezkedjünk el

– hangsúlyozta Filipović, aki hozzátette, hogy a jelenleg rendelkezésre álló Okoli gáztárolót 90 százalékos telítettségre töltik fel a fűtési szezon kezdetére.

Horvátország gázszükségletének 57 százalékát LNG-n keresztül elégítik ki, 21 százalékát adja a saját termelés, a többit pedig a tárolóba töltött gázból biztosítják.

A BALK Hírlevele


Meteorológia



B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava