Connect with us

Szerbia

KÜLFÖLDI MELÓ: Két évre befagyasztják a termelést, a dolgozóknak “annyi”

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

A cikk meghallgatása

Tiltakoznak a jelenleg a Fiat Chrysler Automobiles Serbia nevet viselő kragujevaci autógyár dolgozói, miután a menedzsment bejelentette, hogy két évre felfüggeszti a termelést. A 2500 dolgozónak külföldi munkát vagy végkielégítést ajánlottak fel. A szerb vezetés április végén írt alá megállapodást a Stellantis multinacionális vállalattal elektromos autók gyártásáról, ám csak 2024-től.

Az előkészületek érdekében

A közelmúltban a Stellantis multinacionális vállalathoz kerülő cég vezetése bejelentette, hogy 2024-től elektromos járművek gyártásába kezd, és az előkészületek megkezdése érdekében leállítja a gyárat.

Egyúttal felajánlotta a dolgozóknak, hogy szlovákiai, csehországi, németországi vagy olaszországi gyárakban biztosít számukra munkát. A másik lehetőség, hogy az ajánlatot elutasító munkavállalók végkielégítést kapnak, erről május 20-ig kell nyilatkozniuk.

A munkások pénteken emiatt a város központjában demonstráltak, a rendőrség szerint körülbelül 1500-an voltak. Nikola Dašić kragujevaci polgármester
a dolgozókhoz fordulva elmondta, hogy mindent megtesznek a kragujevaci gyár fenntartásáért és minden munkahely megőrzéséért.

Médiajelentések szerint a dolgozók egy része azt is vállalná, hogy minimálbérért dolgozik, csak ne kelljen külföldre mennie. A szakszervezet, a gyárvezetés és a Fiat képviselői megkezdték a tárgyalásokat szerbiai munkaügyi, foglalkoztatási, szociális és veteránügyi minisztériumban.

Szakszervezetek, ellenzék, rabszolgák

A szerbiai “Sloga” (Egység) egyesült szakszervezet bejelentette, hogy ellenzi “az állam és a felelőtlen kormányzat szándékát, hogy a kragujevaci Fiat dolgozóit átláthatatlan ajánlatokkal külföldi gyárakba csalják”.

– Ellenezzük, hogy a kragujevaci munkásokat rabszolgákként kezeljék az autóipari cégek európai piacán. Szakszervezetként ezért támogatjuk a munkavállalókat és azokat a szakszervezeti alapszervezeteket, amelyek készek megvédeni a dolgozók méltóságát

A szakszervezet szerint a munkások ily módon történő “zsarolása” nem került szóba, amikor Aleksandar Vučić szerb elnök megállapodott a “Stellantis” multinacionális vállalattal az elektromos autók új modelljének gyártásáról Kragujevacban.

– Az államnak megfelelő szociális programot kell biztosítania a Fiat dolgozóinak az új modell gyártásának megkezdéséig, fizetett szabadságot, minimálbért, és kielégítő végkielégítést kell adnia azoknak, akik nem várják meg az új üzemmód megkezdését

– közölte a szakszervezet, amely szerint az állam köteles erre, miután “vastagon szubvencionálja” az elektromos autógyártásra vonatkozó, de csak két év múlva beinduló projektet.

A jobboldali, ellenzéki Dveri párt szerint a munkáltató tisztességtelen ajánlata nem meglepő, hiszen az állam már két évtizede mostoha módon bánik az emberekkel, és olcsó munkaerőként kínálja fel állampolgárait a világnak.

A BALK Hírlevele


Meteorológia



B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava