Connect with us

ENSZ

HOSSZÚ ASZTAL: Koszovó szolgált példaként Donyeck és Luhanszk függetlenségének kikiáltásához

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

480084 8d26a2fd 82c7 4a1e 8043 60bae4b22815 0
A cikk meghallgatása

Az orosz elnököt Koszovó ihlette az Ukrajna területén létrejött “népköztársaságok” függetlenségének kikiáltására. Vlagyimir Putyin erről a kevésbé kedves vendégek számára fenntartott “hosszú asztalnál” beszélt, amikor fogadta a António Guterres ENSZ-főtitkárt.

Koszovó, mint precedens

A TASS beszámolója szerint Vlagyimir Putyin a megbeszélés során úgy fogalmazott, hogy a Donyecki és a Luhanszki Népköztársaság a Nemzetközi Bíróság Koszovóval kapcsolatos precedensjellegű döntése alapján vált függetlenné, amiből az következik, hogy a Nyugat, főleg pedig az Egyesült Államok által szponzorált koszovói függetlenség most ütött vissza. (Nem a Krím esetében, mert az szimpla annexió volt.)

Az orosz elnök úgy fogalmazott, hogy elolvasta a Nemzetközi Bíróság Koszovóval kapcsolatos összes dokumentumát, és jól emlékszik arra a döntésre, amely szerint az önrendelkezési jog gyakorlása során egyetlen újonnan létrejövő állam sem köteles a központi hatóságokhoz fordulni a szuverenitás kinyilvánításának engedélyezéséért.

– Ezt Koszovóról mondták, és ez a Nemzetközi Bíróság döntése volt, amelyet mindenki támogatott

– jelentette ki Putyin, aki szerint a Donyecki és a Luhanszki Népköztársaságnak ugyanolyan joga van a szuverenitás kinyilvánítására, mint Koszovónak volt a függetlenség kikiáltására a központi kormányzat engedélye nélkül.

Online remények

Az orosz elnök közölte a hosszú asztal másik végén gubbasztó ENSZ-főtitkárral: Oroszország továbbra is abban reménykedik, hogy sikerül megegyezésre jutni Ukrajnával. Itt arra emlékeztetett, hogy a közelmúltban történt előrelépés Isztambulban, de minden leállt, amikor Bucsából civilek tömeges meggyilkolásáról érkeztek hírek.

– Ami azzal kapcsolatban elhangzott, az nem igaz, mert az orosz hadseregnek semmi köze a bucsai eseményekhez, és tudjuk, hogy ki és milyen módon provokálta ki azokat

– mondta Putyin, és írja a TASS, amely szerint az orosz elnök rámutatott, hogy az Ukrajnával folytatott tárgyalások online formában folytatódnak, és bízik a pozitív végkifejletben.

A mariupoli helyzetről Putyin azt mondta, hogy a városban már nem folytatnak katonai műveleteket, és hogy az ukrán katonák emberi pajzsként tartják a civileket az Azovstal acélgyárban.

Guterres megismételte az Oroszországhoz intézett felhívását, hogy Moszkva működjön együtt együtt az ENSZ-szel a humanitárius folyosók létrehozása és az ukrajnai civilek támogatása érdekében.

Az ENSZ bejelentette, hogy Putyin “elvileg” elfogadta, hogy a Világszervezet és a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága részt vegyen az orosz erők által körülzárt azovstali ipartelepen rekedt civilek evakuálásában.

Hozzátették, hogy a témában folytatódnak a tárgyalások az ENSZ Humanitárius Ügyek Koordinációs Hivatala és az orosz védelmi minisztérium között.

Offline valóság

António Guterres irodája közölte ugyan, hogy Vlagyimir Putyin nyitott a Vöröskereszt és az ENSZ által támogatott civilek evakuálására az Azovstal acélműből. Ennek ellenére Oroszország továbbra is katonai megoldásra törekszik.

A Reuters beszámolója szerint szerdán is folytatódtak a harcok az acélmű körül, amiről a város (nyilván ukrán) polgármesterének egyik tanácsadója adott tájékoztatást.

A brit hírügynökség szerint Petro Andriuscsenko azt mondta, hogy nem jött létre megállapodás a Mariupolban ragadt civilek evakuálásáról.

A BALK Hírlevele


Meteorológia



B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava