Connect with us

Bűnügy

BŰNÖZŐI MIGRÁCIÓ: Az Emírségekbe viszik a pénzüket a balkáni bűnözők

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

dubai sivatag
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 4 perc

A balkáni bűnözői csoportok vezetői az Egyesült Arab Emírségekben rejtőködnek, és a oda viszik a pénzüket is – írja a “Globális kezdeményezés a transznacionális szervezett bűnözés ellen” elnevezésű szakportál. Feltételezések szerint az összes albán bandavezér kétharmada az Egyesült Arab Emírségekben bujkál.

Bűnözői migráció

Az elmúlt 20 évben a nyugat-balkáni bűnözői csoportok a globális kábítószer-kereskedelem kulcsszereplőivé váltak.

A balkáni hálózatok részt vesznek a heroinkereskedelemben, a kannabisz előállításában és kereskedelemében, valamint a kokain Latin- Amerikából Nyugat- és Délkelet- Európa kikötőibe történő csempészésében.

Ennek során jelentős vagyonra, félelmetes hírnévre és számos ellenségre tesznek szert. Bár kapcsolatot tartanak fenn hazájukkal, tevékenységük nagy része a Nyugat- Balkánon kívül zajlik.

Az üzletkötők a beszerzési források közelében dolgoznak (például Ecuadorban, Brazíliában és Kolumbiában); ezzel párhuzamosan Belgiumban, Olaszországban, Hollandiában, Spanyolországban és az Egyesült Királyságban “gyalogos drogkatonák” irányítják az elosztási hálózatokat; a főnökök ugyanakkor tartják a kellő távolságot a “műveleti területektől”: székhelyüket és a pénzüket az Egyesült Arab Emírségekbe helyezik ki.

Az Europol 2020 szeptemberében jelentős hadműveletet jelentett be egy albán ajkú bűnözői csoport ellen, amely az egyik legaktívabb az európai kokainkereskedelemben.

A nyomozás eredményeként kilenc országban 20 személyt tartóztattak le. Egyikük egy Dubajban élő albán, Eldi Dizdari volt, ő azonban csak az egyike azoknak az albánoknak, akiket nemzetközi kábítószer-kereskedelemmel vádolnak, és akik az Egyesült Arab Emírségekben találtak menedéket.

Feltételezések szerint az összes albán bűnözői vezető kétharmada az Egyesült Arab Emírségekben bujkál. Úgy tűnik, hogy az általuk végrehajtott ingatlanvásárlások és a helyi gazdaságba történő befektetéseik megkönnyítik ottani tartózkodásukat.

– A balkáni bűnözők azzal vásárolják meg biztonságos ottlétüket, hogy nagy összegeket fektetnek be az országban, és sokat költenek, fényűző életmódot folytatva. Az egyetlen szabály, amit be kell tartaniuk, hogy ne vegyenek részt kábítószer-kereskedelemben vagy más bűncselekményekben a befogadó országban

– magyarázta egy albániai oknyomozó újságíró, aki úgy döntött, hogy elhallgatja a nevét.

Sok bűnöző annyira biztonságban érzi magát az Egyesült Arab Emírségekben, hogy odaviszi a családját, és meghívja a barátait, hogy csatlakozzanak hozzájuk.

Nem adják ki őket


SERGIO NAZZARO, az olasz parlament maffiaellenes bizottságának szóvivője: Sehova sem lehet eljuttatni nagyobb mennyiségű kábítószert korrumpált állami tisztségviselők vagy vezetők segítsége nélkül.


A közel-keleti ország azért is vonzó a balkáni alvilág számára, mert egészen a közelmúltig nagyon nehéz volt elérni, hogy az Emírségek kiadja az otthon keresett bűnözőknek számító személyeket.

A dubaji rendőrség 2021-ben letartóztatott öt nemzetközi drogbárót az Egyesült Államokból, az Egyesült Királyságból, Franciaországból és Dániából; miközben Olaszország több mint 18 hónapja várja a választ az előbb említett Dizdari kiadatásával kapcsolatos kérelmére, akinek az esetében időközben lejárt az előzetes letartóztatására vonatkozó parancs.

De nem csak az albán drogbárók érzik otthon magukat az Egyesült Arab Emírségekben!

Bosznia-hercegovinai médiaforrások szerint a hírhedt Tito & Dino kartell vezetője, a bosnyák származású Edin Gačanin 2019 óta használja póthazaként az Öböl-államot.

Az “Európai Escobarnak” nevezett Gačanint azzal vádolják, hogy jelentős “ellátási hálózatot” épített ki, amely összeköti a latin-amerikai kokaintermelőket a nyugat-európai fogyasztókkal.

A jelek szerint az ebből származó nyeresége lehetővé tette számára, hogy ingatlant vásároljon, és ezáltal védelmet élvezzen az Emírségekben. Eddig sikerült elkerülnie a letartóztatást, bár számos vizsgálat indult ellene, többek között az Egyesült Államok Kábítószer-ellenőrzési Hivatala (DEA) által is.

Costa del Crime

A balkáni bűnözői csoportok döntése, hogy az Egyesült Arab Emírségekbe költöznek, egy szélesebb tendencia része. A brit sajtó az új Costa del Crime-nak nevezte el Dubajt – ez váltja fel Spanyolország hírhedt búvóhelyét, a Costa del Solt.


SERGIO NAZZARO, az olasz parlament maffiaellenes bizottságának szóvivője: A szervezet bűnözés számára az építőipar elsődleges célpont, mert rajta keresztül mossa tisztára a pénzt, és mert általa az emberek és a városok tulajdonosává válik, az árak ellenőrzésével pedig megvalósul a munkaerőpiac feletti kontroll. A nap végén pedig már ők irányítják az embereket, és ők mondják meg, hogy kire adják le a vokasikat. Amikor elérkeznek a helyhatósági választások, akkor már megvan a saját privát városuk, és a saját privát polgármesterük.


Mivel sok bandavezér van kis helyen, ezért egyre többen a bűnözők menedékhelyének tekintik az Emírségeket, ahonnan azok alacsony kockázat mellett koordinálhatják tiltott tevékenységüket a külföldi követekkel; ráadásul a “bűnözői koncentráltság” miatt ez jó hely számukra a társasági élethez és az új üzletek megkötéséhez.

2022 márciusában a Financial Action Task Force globális felügyeleti szervezet szürke listára helyezte az Egyesült Arab Emírségeket, mivel aggodalmaik szerint nem lép fel elvárható módon az illegális pénzügyi tevékenységek ellen.

Hasonlóképpen, a Transparency International korrupcióellenes civil szervezet is azt állítja, hogy a közel-keleti ország “kulcsfontosságú eleme” a globális pénzmosási hálózatnak.

A tendencia, hogy a bűnözők távoli országokba költöznek a bűncselekményekből származó jövedelmek tisztára mosása céljából, a balkáni drogbárók fokozott “kifinomultságára” utal, de azt is jelzi, hogy mennyire rugalmasak és üzletközpontúak lettek ezek a szervezetek.

A cikket közlő szakportál szerint a bűnüldöző szerveknek holisztikus és hosszú távú megközelítést alkalmazva kell együttműködniük az Egyesült Arab Emírségekkel a probléma megoldása érdekében.

Ezen túlmenően többet kell tenni azért, hogy ne kerüljenek vissza a bűncselekményekből származó, tisztára mosott jövedelmek a törékeny nyugat-balkáni “politikai gazdaságba”.

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása
BALK könyvek Balkán

Szerbia

SZERB LELEMÉNY: A kutyára tette a lábbilincset, ő meg a városban flangált

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Írta

lábbilincs nélkül szabadlábon
HATÁRTALAN LELEMÉNYESSÉG: A háziőrizetben lévő kutyuska (Forrás: Blic)
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 1 perc

Levette a lábára szerelt jeladó készüléket, vagyis az elektromos lábbilincset az a szerbiai férfi, akit a bíróság egyéves háziőrizetre ítélt, mert megverte Zoran Lilić volt kisjugoszláv bábelnök fiát. Zoran Lilić az 1994 és 1997 közötti időszakban volt a Kis- Jugoszlávia elnöke, de túl sok köze nem volt a saját munkájához, mert az országot a háborús bűnök elkövetésével megvádolt Slobodan Milošević irányította.

Lábbilincs nélkül szabadon

A szerbiai rendőrség annak gyanújával vette őrizetbe Dejan Vuksanovićot (29), hogy akadályozta az ítélet végrehajtását, valamint megsemmisítése, illetve megrongálta mások tulajdonát, és ezáltal újabb bűncselekményeket követett el.

Az 12 hónapos háziőrizetre vonatkozó ítéletet október végén mondta ki egy belgrádi bíróság, miután vádalkut kötött Vuksanovićtyal, aki beismerte bűnösségét, és ennek értelmében a büntetésvégrehajtás elektromos jeladót szerelt a lábára.

kutya labbilincs

Forrás: Privát archívum

A belgrádi Blic hírportál/napilap beszámolója szerint az elítélt férfi azonban eltávolította a lábáról az elektronikus bilincset, amelyet a lakásban tartott kutyájának nyakába tett, ő pedig a városban flangált.

A két újabb bűncselekmény elkövetése miatt Vuksanovićot a napokban hallgatja meg az illetékes ügyészség, az előzetes eljárási bíró és a büntetésvégrehajtási igazgatóság biztosa pedig arról dönt, hogy a házi őrizetet rendes börtönre változtatja-e.

Vuksanović egy másik férfival közösen októberben bántalmazta a volt kisjugoszláv államfő fiát, amit egy térfigyelő kamera rögzített.

A másik férfi, Aleksandar Relić ellen elfogatási parancs van érvényben, miután egy sokkal súlyosabb bűncselekmény miatt is keresik.

Relić 2019 első napján, egy újévi ünnepséget követően kialakult vita során közvetlen közelről fejbe lőtt egy férfit a Duna partján, a Paradicsom-sziget közelében, és ugyanazzal a golyóval a barátnőjét is megsebesítette.

A gyilkosság miatt első fokon 8 év és 10 hónap börtönt kapott, a fellebbviteli bíróság azonban megsemmisítette az ítéletet a büntetőeljárási rendelkezések jelentős megsértése miatt, az ítélet szövege állítólag ugyanis érthetetlen, és ellentétes az indoklásban foglaltakkal.

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása

KÖVETÉS

A BALK Hírlevele


Azonnali értesítés

Meteorológia

A szerző cikkei

Könyvek kedvezménnyel

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Könyvek kedvezménnyel

Tíz nap legjava