Connect with us

Helló, írd be ide, amit keresel

Az Y-20-as kínai katonai szállítógépek üzemanyagot vesznek fel a belgrádi Nikola Tesla repülőtéren. (Forrás: Twitter)

Fegyverzet

6 x Y-20A: Szerbia még gyorsabban fegyverkezik, mint eddig

Olvasási idő: 6 perc

Szerbia gyorsított ütemben fegyverkezik, a szerb elnök pedig gyakran keres fel hadiüzemeket, és vesz részt hadgyakorlatokon. Egy hétvégi katonai gyakorlatra az “egész szerb világ ” elkísérte, és Vučić az ő jelenlétükben jelentette be az új fegyverbeszerzési terveket. Mindeközben bejelentés nélkül is érkezik a fegyver, mondjuk úgy, hogy félig-meddig titokban.

A Tango Six esete 1

Szombaton reggel 5.30 és 6.00 óra között a Kínai Népköztársaság légierejének több (valószínűleg hat) Y-20A típusú teherszállító repülőgépe landolt a batajnicai katonai repülőtéren, amely most egy szerb hős pilóta nevét viseli.

Ezt a Tango Six (T6) repülési hírportál írta meg, ahol szakavatott újságírók dolgoznak, akik nem keverik össze a Szuhojt a paszullyal. A T6 azt is közölte, hogy a batajnica reptérre érkező gépeket a Flightradar (FR) nyilvános szolgáltatáson is nyomon lehetett követni.


Batajnica után a hat gép egy része, valószínűleg három gép, átrándult a közeli “Nikola Tesla” polgári repülőtérre tankolni, majd a “távoli országból” érkezett gépek 9 óra körül már vissza is indultak hazájukba.

A Tango Six portál szerint nagy valószínűséggel a gépek a kínai FK-3 légvédelmi rakétarendszer első részét szállították le (további repülések várhatók), amelyre Szerbia 2019-ben szerződött le, és már ki is fizette őket.

A hírt több hírportál átvette, például az Aleksandar Vučićról általában nagyon durva cikkeket közlő Nova.rs is, amely a beszámoló végén megjegyezte, hogy a kínai gépek érkezéséről szóló hírt a Tango Six törölte, a megadott linken azóta is 404-es hibajelzés jelenik meg.

Vasárnap “belecsapott a paszulyba” az AP amerikai hírügynökség belgrádi tudósítója is, aki – mint ilyenkor a Balkánon szokás – meg nem nevezett média- és katonai szakértőkre hivatkozva azt írta, hogy a hat kínai gép a szerb hadsereg számára állítólag HQ-22-es föld-levegő rakétarendszereket szállított, amelynek az exportra szánt változata az FK-3 nevet viseli.

Az amerikai hírügynökség szinte skandalumként említette, hogy a hat kínai gép legalább két NATO-tagállam, Törökország és Bulgária területe felett is átrepült a Szerbiának szánt fegyverekkel. Ezek a gépeket mindenki észlelte, mert némileg nagyobbak, mint a szovjet “repülő kasztni”, amely Magyarország felett elhúzva Zágrábban csapódott be. Ráadásul ezek rajban húztak el a két szóban forgó ország felett, mint a vadludak.

Az esettel kiemelten foglalkozott a a The Warzone online magazin is, amely szerint “az Y-20A bármekkora európai megjelenése igencsak új fejleménynek számít.”A The Warzone azt is megjegyezte, hogy a katonai jelzésekkel ellátott kínai teherszállító repülőgépek feltűnése Szerbiában Kína “növekvő globális hatókörének demonstrációjaként fogható fel”.

A szerb védelmi minisztérium nem reagált az esetre nyilván a paszullyal volt elfoglalva, mert a hétvégén a babföldeken nagyszabású hadgyakorlatot tartottak, ahol megjelent a “szerb világ” összes szószólója, Aleksandar Vučić, Aleksandar Vulin és Milorad Dodik is, de erre még visszatérünk.

A Tango Six esete 2

Ha valaki azt gyanítja, hogy sikerült lelepleznünk egy “fake news” születését a nyugati keltetőgépben, az téved, mert minden kétséget kizáróan nem erről van szó, a fentiekből ugyanis már kiderült, hogy a hír nagyon is igaz, és vannak még bizonyítékok.

Az viszont már más kérdés, hogy a szerb vezetés megpróbálja eldugni az ország és a világ szeme elől a kínai katonai gépek belgrádi misszióját, mert hogy a kínai rakéták Szerbia által történt beszerzésének nemcsak az amerikaiak nem örülnek (a washingtoni kormány korábban figyelmeztette Belgrádot), hanem valószínűleg az oroszok sem, miután Szerbia nem a kínai rakétarendszer hozzávetőleges orosz megfelelőjét, az S-300-as rendszert választotta.

Viszont ez magyarázatot adhat arra, hogy a Tango Six – amely a szerbiai sajtóban egyedüliként foglalkozott a kínai gépek megjelenésével Belgrádban, és fotókat is készített róluk – miért törölte a cikket a honlapjáról. Ugyanakkor az is nyilvánvaló, hogy ha egyszer valami kikerül az internetre, az nem vész el, annak nyoma marad a nyugati szervereken.

Ez a helyzet az eredeti T6-os cikkel is, amely most ezen a címen érhető el, ezt csak a kételkedők miatt tesszük ide azzal a megjegyzéssel, hogy innen már nem lehet törölni semmilyen utasításra sem – ha volt ilyen, ráadásul mi is lementettük az oldalt!És akkor nézzük, hogy miért lehetett annyira nemkívánatos a cikk, hogy el kellett távolítani a Tango Six oldaláról.

A T6 cikke egy fotóval nyit, amelyen a Nikola Tesla repülőtérre átránduló egyik kínai repülőgép látható, és már a cikk címében az olvasható, hogy szombaton reggel Szerbia nagy valószínűséggel megkapta az FK-3-as légvédelmi rendszert, itt még csak egy ilyen rendszerről van szó.

A Tango Six (betiltott oldala) emlékeztetett rá, hogy Nebojša Stefanović honvédelmi miniszter egy önjáró légvédelmi rakétaosztálynál tett látogatása alkalmával már január végén utalt arra, hogy a szerb hadsereg még idén megkapja az FK-3-as rendszereket. A miniszter hangsúlyozta hogy egy kragujevaci egység már az új felszerelés fogadására készül, amely hamarosan megérkezik Szerbiába.

Majd február 19-én Aleksandar Vučić szerb elnök egy választási nagygyűlésen kijelentette, hogy “a hadsereg hamarosan megkapja a világ egyik legerősebb fegyverét”, majd két nappal később február 25-én a kijelentést úgy módosította, hogy “jön valami”.

A szállítást nagy valószínűséggel megzavarta az egy nappal korábban kezdődött ukrajnai háború. Vučić március 30-án Nišben, egy nagygyűlésen azt mondta, hogy a választások után megmutatja a polgároknak a szerb hadsereg által beszerzett új fegyvereket, bár a kínai rakétarendszert nem vonultatták fel a babföldeken tartott légvédelmi hadgyakorlaton, lévén hogy éppen aznap érkezett meg.

A cikk szerint tehát a szerb hadsereg már felkészült az új eszközök fogadására, új egység alakult ebből a célból, és mivel az FK-3 rendszert légvédelmi célokra használják, nem nehéz arra a következtetésre jutni, hogy a következő években nagy valószínűséggel felváltja az orosz fejlesztésű S-125M “Nyeva” rakétarendszert.

Egyelőre azonban azt sem tudni hivatalosan, hogy Szerbia hány kínai légvédelmi rendszert szerzett be. 2018 novemberében a szerbiai média arról számol be, hogy a szerb hadsereg mintegy 200 millió dollárért „három rendszert” kap. Egy ilyen rendszer elegendő lenne Belgrád védelmére, míg három-öt rendszer lefedheti Szerbia egész területét.

Miután egy rendszer körülbelül 64 millió dollárba kerül, már egy szimpla osztás után megállapítható, hogy a 200 millió dollár elegendő lehet három rendszer beszerzésére.

Ennyi részlet közlését követően nem nehéz elképzelni, hogy a Tango Six nem önszántából vette le a cikket a honlapjáról, elvégre egyetlen újságíró sem azért dolgozik, hogy ne lássa viszont az írását.

Szerbia távolodik Oroszországtól

Aleksandar Vučić a katonai és állami vezetés kíséretében a hétvégén részt vett a Tüzes pajzs 2022 többnapos hadgyakorlat egyik esti/éjszakai “szeánszán”, amelyen a szerb a légierő és a légvédelem több mint 1000 tagja mutatta meg, hogy mit tud. Nem kizárt, hogy az élszakai hadgyakorlatot a horvát fővárosban becsapódó “szovjet kasztni” esete inspirálta.

Érdemes azonban az időzítésre figyelni, nem véletlenül érkezhettek ugyanis a kínai katonai teherszállító gépek Belgrádba éppen akkor, amikor a katonai szakújságírók apraja-nagyja a Bor közelében lévő Pasuljanske livade (Babföldek) elnevezésű fennsíkon rendezett hadgyakorlatot tekintette meg. Itt mutatták be ugyanis először a decemberben érkezett orosz Kornet-E tankelhárító rakétákat, amelyeket hordozható állványról lőnek ki.

A szerb elnök azzal is igyekezett elterelni a figyelmet a kínai katonai gépek, esetleg eszközök érkezéséről, hogy két olyan bejelentést is tett, amelyek erős hírértékkel bírnak, így a kínai gépek belgrádi tartózkodásának kitárgyalására még kevesebb műsoridő & internetes felület jut.

Egy-két nappal ezelőtti beszélgetésünk során Bayraktarokat kértem a török ​​elnöktől, és ígéretet kaptam arra, hogy soron kívül adnak el nekünk, és beépíthetjük a szerb hadsereg fegyverei közé

– mondta Vučić azokra a török drónokra utalva, amelyek az azeri-török háborúban is jól teljesítettek, és amelyeket az ukránok már meg is zenésítettek.

A másik bejelentés arra vonatkozott, hogy a szerb hadsereg – a horvátokhoz hasonlóan – 12 Rafale francia vadászgépek szeretne beszerezni, vagyis pontosan ugyanannyit, mint a horvátok.

Lehet, hogy ezekkel a bejelentésekkel sikerült elfedni a kínai FK-3-as rendszerek érkezését, azt viszont ugyanakkor tudatosították Oroszoroszággal, hogy Szerbia elfordul az orosz fegyverektől, a légierőt Rafele vadászgépekkel fejleszti tovább, nem orosz drónokat vásáról, és nem S-300-asokat szerez be.

Ezek után már csak az a kérdés, hogy Putyin májusban mennyivel emeli meg a Szerbiának szállított gáz árát.


UNIÓS CSATLAKOZÁS: Szerbiát az uniós csatlakozási folyamattal kapcsolatban mostanában legalább öt dologért fogják fülön, ebből kettő újkeletű
A szerbiai szervezett bűnözés elleni ügyészség a katonai (VBA) és a polgári titkosszolgálattal (BIA), valamint a belügyminisztérium szervezett bűnözés elleni ...
Bővebben…
ŠIKARA: Migránsok főzőcskéznek a zombori befogadó központ szomszédságában lévő erdőben 2022 februárjában
Egy szíriai származású szerb állampolgár hozta létre azt a csempészhálózatot, amely zsarolta a konkurenciát és terrorizálta a menekülteket/migránsokat Zomborban, és ...
Bővebben…
MOST JÖN CSAK AZ ANYÁZÁS: Horvátországban csak az csillapíthatja le a kedélyeket, ha a politikusok nyári szabadságra mennek
A horvát köztársasági elnök ismét magára irányította a rivaldafényt, merthogy leszedte a keresztvizet Andrej Plenković miniszterelnökről és Gordan Grlić Radman ...
Bővebben…
JÓ ANYUKA: A bosznia-hercegovinai labdarúgó válogatott nem jutott ki Katarba, viszont az ország külügyminisztere másfél havonta oda utazik
Miközben Šefik Džaferović a boszniai államelnökség bosnyák tagja Brüsszelben kísérelte meg kivívni a tagjelölti státuszt, addig Bisera Turković bosznia-hercegovinai külügyminiszter ...
Bővebben…
Az albán és a macedón miniszterelnöknek már nem kell a következő évszázadig várnia
A bolgár parlament pénteken felhatalmazta az általa két nappal ezelőtt megbuktatott kormányt, hogy vonja vissza a vétót, amellyel Szófia akadályozta ...
Bővebben…
VISSZA SZÍRIÁBA: Az INA visszatérhetne Szíriába, kérdés, hogy az EU és az USA ezt engedi-e?
Horvátország, illetve a horvát-magyar olajvállalat, az INA visszatérhetne Szíriába, amihez azonban Irán segítségét kellene igénybe vennie. Ez komplikálja a helyzetet, ...
Bővebben…
Gépzongora és az első orgazmus – találat, süllyedünk! (Lecke No.2.)
E sorok írójának rég megboldogult humorista édesapja szívesen mesélte egyik gyerekkori élményét, amikor egyszer megérkezett a messze földön híres temerini ...
Bővebben…
KÉT PÓTCUMI: Bővítés helyett a francia elnök pótcumival tömi be a kitaszított országot száját, de pótcumi az Open Balkan is
Az albán és az észak-macedón miniszterelnök, valamint a szerb elnök úgy nyilatkozott, hogy büszkék a "Nyitott Balkán" kezdeményezésre. A három ...
Bővebben…
OPEN BALKAN: Közösen duzzognak
A LesEchos francia gazdaság hírportál & napilap értékelése szerint még mindig akadályok tornyosulnak a balkáni bővítés útjában. A mostani uniós ...
Bővebben…

Követés

Értesítések

Napi hírlevél

Naptár

2022. április
h K s c p s v
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

Követés

Napi hírlevél


Kilenc cikk

UNIÓS CSATLAKOZÁS: Szerbiát az uniós csatlakozási folyamattal kapcsolatban mostanában legalább öt dologért fogják fülön, ebből kettő újkeletű
A szerbiai szervezett bűnözés elleni ügyészség a katonai (VBA) és a polgári titkosszolgálattal (BIA), valamint a belügyminisztérium szervezett bűnözés elleni ...
Bővebben…
ŠIKARA: Migránsok főzőcskéznek a zombori befogadó központ szomszédságában lévő erdőben 2022 februárjában
Egy szíriai származású szerb állampolgár hozta létre azt a csempészhálózatot, amely zsarolta a konkurenciát és terrorizálta a menekülteket/migránsokat Zomborban, és ...
Bővebben…
MOST JÖN CSAK AZ ANYÁZÁS: Horvátországban csak az csillapíthatja le a kedélyeket, ha a politikusok nyári szabadságra mennek
A horvát köztársasági elnök ismét magára irányította a rivaldafényt, merthogy leszedte a keresztvizet Andrej Plenković miniszterelnökről és Gordan Grlić Radman ...
Bővebben…
JÓ ANYUKA: A bosznia-hercegovinai labdarúgó válogatott nem jutott ki Katarba, viszont az ország külügyminisztere másfél havonta oda utazik
Miközben Šefik Džaferović a boszniai államelnökség bosnyák tagja Brüsszelben kísérelte meg kivívni a tagjelölti státuszt, addig Bisera Turković bosznia-hercegovinai külügyminiszter ...
Bővebben…
Az albán és a macedón miniszterelnöknek már nem kell a következő évszázadig várnia
A bolgár parlament pénteken felhatalmazta az általa két nappal ezelőtt megbuktatott kormányt, hogy vonja vissza a vétót, amellyel Szófia akadályozta ...
Bővebben…
VISSZA SZÍRIÁBA: Az INA visszatérhetne Szíriába, kérdés, hogy az EU és az USA ezt engedi-e?
Horvátország, illetve a horvát-magyar olajvállalat, az INA visszatérhetne Szíriába, amihez azonban Irán segítségét kellene igénybe vennie. Ez komplikálja a helyzetet, ...
Bővebben…
Gépzongora és az első orgazmus – találat, süllyedünk! (Lecke No.2.)
E sorok írójának rég megboldogult humorista édesapja szívesen mesélte egyik gyerekkori élményét, amikor egyszer megérkezett a messze földön híres temerini ...
Bővebben…
KÉT PÓTCUMI: Bővítés helyett a francia elnök pótcumival tömi be a kitaszított országot száját, de pótcumi az Open Balkan is
Az albán és az észak-macedón miniszterelnök, valamint a szerb elnök úgy nyilatkozott, hogy büszkék a "Nyitott Balkán" kezdeményezésre. A három ...
Bővebben…
OPEN BALKAN: Közösen duzzognak
A LesEchos francia gazdaság hírportál & napilap értékelése szerint még mindig akadályok tornyosulnak a balkáni bővítés útjában. A mostani uniós ...
Bővebben…
Cikkek
Bezár