Connect with us

Izrael

ÁTHANGOLT POLITIKA: Lesz-e ismét “nagy békülés” Törökország és Izrael között?

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

A cikk meghallgatása

Történelmi látogatásnak lehettek tanúi az ankaraiak: ilyen magas rangú vendég Izraelből 2008 óta nem érkezett az országba, március 9-én ugyanis Isaac Herzog izraeli államfő és felesége kereste fel Törökországot, ahol nem más, mint Recep Tayyip Erdoğan fogadta őket.

Sikertelen kísérletek

A két ország közötti viszony – amely már 2008-ban sem volt túl rózsás az 1990-es évek zenitjéhez képest – gyorsan megromlott, miután Izrael az említett év végén megtámadta Gázát, majd az ezt nehezményező Erdoğan alaposan kiosztotta a davosi világcsúcson Simon Perez akkori izraeli államfőt.

Az akkor a híres “Egy perc” néven elhíresült filippika már jelezte, hogy a palesztinok és az arab világ felé kacsintgató török vezetés komolyan eltávolodik Izraeltől. Erre a pontot végül a 2010-es Mavi Marmara incidens tette fel, amikor a Gáza felé tartó segélyeket szállító flottilla egyik hajóját izraeli katonák elfoglalták, és ennek az eredménye a helyszínen hagyott kilenc halott lett.

Az akció a diplomáciai kapcsolatok majdnem lenullázásához vezetett: a nagykövetek hazatértek, Erdoğan keményen bírálta Tel- Avivot, a korábban szorosnak mondható katonai együttműködésnek is lőttek.

Végül a jeget Barack Obama hatására Izrael törte meg (bocsánatot kért és kárpótlást fizetett), ami 2016-ban a nagykövetek újbóli küldéséhez vezetett.

Persze, az akkor felmelegedő kapcsolatokban már vastagon ott volt az izraeli gázmezők, pontosabban az izraeli gáz eljuttatásának lehetősége Törökországon keresztül Európába. Ráadásul a török légteret megsértő orosz Szu-24-es lelövése miatt megromló orosz kapcsolatok és szankciók árnyékában Ankara úgy döntött, helyesebb, ha gyorsan diverzifikálja gázimportját.

Ez a nagy békülés sem tartott sokáig, Ankara 2018-ban megint hazahívta nagykövetét (az izraeli is visszatért) miután véres összecsapások zajlottak a palesztinokkal Izraelben.

Áthangolt politika

A mostani látogatás – melyet már hetekkel korábban beharangoztak – díszkísérettel, izraeli himnusszal és Erdoğan szívélyes hozzáállásával egy átfogó török külpolitikai változás része, amely még tavaly kezdődött, s a korábban problémás, konfliktusos kapcsolatok rendezését hivatott elérni.

Ennek olyan látványos elemei voltak, mint az egyezkedések megindulása Görögországgal – igaz, érdemi sikert nem értek el, maradt a “rosszszomszédi viszony” –, de Erdoğan múlt havi látogatása az Egyesült Arab Emirátusokba, ahol szultáninak mondható pompával fogadták, nem volt eredménytelen, hiszen meg is egyeztek egyebek mellett gazdasági együttműködésben.

A komoly pénzügyi nehézségekkel, elszabaduló inflációval küzdő Törökországnak szüksége van gazdag partnerekre, miközben a korábbi konfliktuskeresés helyett inkább a konfliktuskerülésre hangolta a külpolitikáját.

Nem véletlen, hogy Erdoğan komolyan próbálta megakadályozni meditációs javaslatok hadával az ukrajnai konfliktust, s az orosz és ukrán külügyminiszter épp az antalyai diplomáciai fórumon ült le tárgyalni egymással, igaz egyelőre nem nagy sikerrel.

Ami a szomszédság további részét illeti, terítéken van a békülés Szaúd- Arábia és Egyiptom esetében, az persze, más kérdés, hogy mennyire fogják a tárt karokkal fogadni az ankarai delegációkat Rijádban és Kairóban.

Vonzó gázmezők

A mostani izraeli elnöki látogatás sem hozott áttörést, hisz számos problémás pont van: a Hamász több vezetőjének törökországi tartózkodása különösen bántja Izrael szemét, ahogy a palesztin-párti török politikai retorika sem túl jó pont Tel- Avivban.

A látogatás célja azonban ezúttal nem az ellentétek megoldásával, hanem a gázmezők és vezetékek kérdésével függ össze – a törökök ebben az energiaválsággal tarkított világban azt szeretnék elérni, hogy rajtuk keresztül menjen az izraeli gáz Európába, hiszen ez az útvonal rövidebb és olcsóbb lenne, különösen annak a fényében, hogy januárban az amerikaiak kihátráltak az EastMed projektből.

Az elnöki találkozón minden esetre alaposan meglepték az újságírókat: bejelentették, hogy Mevlüt Cavuşoğlu török külügyminiszter jövő hónapban találkozik Izraelben találkozik ottani kollégájával, amire az izraeli külügy gyorsan reagált, hogy ezzel kapcsolatban még nincs megegyezés, pusztán a szándékot jelezték a törökök. Egyelőre nagykövetek sem fognak érkezni, noha erre is tettek utalást a vezetők.

A nagy kérdés, hogy a mostani látogatást mennyire fogják valós intézkedések, illetve további magas szintű látogatások követni. Erdoğan izraeli útja komoly gesztus lenne, de nem valószínű, hogy az amúgy nem éppen Izrael-pártiságról ismert szavazótáborát hergelné egy ilyennel. Különösen annak tudatában, hogy a kereskedelmi kapcsolatok még a 2010-es évek eleji zord diplomáciai viszony idején is, folyamatosan bővültek.

A BALK Hírlevele


Meteorológia



B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava