Connect with us

A Háború

ZENÉS HÁBORÚ: A török drónokról már dalok szólnak, ukránul énekelték meg őket (2 videó)

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

hold bayraktar
A cikk meghallgatása

A vártnál lassabban, ugyanakkor biztosan haladó orosz offenzívával szemben az ukrán fegyveres erőknek korlátozott lehetőségeik vannak, azonban úgy tűnik, hogy a Törökországtól vásárolt drónok megérték az árukat (5 millió dollár darabja). Az ukránok ráadásul meg is énekelték őket.

Az internetre kikerült, vagy éppenséggel szándékosan kitett felvételek alapján orosz hadi konvojokra, vonatokra, harckocsikra mérnek pusztító csapást – zeneszóra. A katonai járművekben okozott károk mellett persze, a pszichológiai hatásuk sem lebecsülendő – az ukránok minden esetre lelkesednek a török drónok sikereiért.

A Bayraktar TB2-ről még harci morált fokozandó dal is született. A 12 méter fesztávolságú, 6,5 méter hosszú pilóta nélküli repülőgép akár 27 órát is képes eltölteni a magasban, ezzel egy relatíve olcsó, ugyanakkor ütőképes egységet jelent.

A török drónok a 2. karabahi háborúban, 2020 őszén kaptak nagyobb publicitást, azonban akkor egy jóval kevésbé felszerelt, drónelhárító képességek nélküli (vagy legalábbis nagyon korlátozott képességekkel rendelkező) hadsereggel kellett megküzdeniük.

A helyzet jelenleg más, az oroszok légi fölénye és felszereltsége jóval nagyobb az ukránnál, ezért is jelentenek a védekező fél számára nagy sikert a látványos videókkal “jól propagandizálható” dróncsapások.

A török drónok száma azonban véges: becslések szerint jó, ha húsz darabbal vágtak neki az ukránok ennek a háborúnak, orosz híradások szerint viszont párat már sikerült kilőniük, így a jelenleg is aktív Bayraktarok számáról nincsenek pontos adatok.

Annyi biztos, hogy nem ezek fogják eldönteni a háborút, s előbb-utóbb felőrlik/elpusztítják ezeket is őrölni az előrenyomuló oroszok, a dalok azonban megmaradnak, amíg valamilyen politikai megfontolásból a YouTube esetleg nem törli le. Addig auonban a cappella változatban is élvezhetjük őket.

A Bayraktarok bevetésének igazi győztese hosszú távon Törökország lesz, amely újfent ingyen – méghozzá az egész világ által árgus szemekkel figyelt helyzetben – reklámot kap drónjai számára. Az ukránok pedig dalolva népszerűsítik őket.

A török drónokra már a karabahi háború után is megnőtt a kereslet a Közel- Kelettől Lengyelországig és Etiópiáig, így várható, hogy a jövőben még több állam fog bejelentkezni a halálhozó török fegyverekért.

A Bayraktarok azonban fejfájást is okoznak a törököknek. Az Ukrajna és Oroszország között egyensúlyozó Ankara igyekszik minél kevésbé nagy dobra verni a Bayraktarok mostani harctéri sikereit – nemcsak azért, mert már nincs rá szüksége, hanem azért is, mert amennyire lehet, nem akar összetűzésbe kerülni az orosz medvével. Mert ki tudja, hogy mi lesz a dal vége.

A BALK Hírlevele


Meteorológia



B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava