Connect with us

Horvátország

KARSZTVIDÉK: Búvópatakok, folyók a felszín alatt, avagy ha horvát, akkor katolikus

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

laud kat
sziveri janos szelherceg 728 ?c=4784&m=0&a=438898&r=SziveriJ%C3%A1nos%3ASz%C3%A9lherceg&t=pi
Olvasási idő: 3 perc

Horvátország komplikált hely. Ezt már egy ideje magyarázni próbálom a BALK-on, de érzésem szerint, még mindig nem sikerült elérnem, hogy széleskörben elterjedjen az a felismerés, hogy az adriai nyaralás vajmi keveset fed fel Horvátországból, valahogy úgy, mintha az ember Kaliforniát akarná megismerni a disneylandi tapasztalatai alapján. Sőt, néhanapján magam is meglepődöm egy-két dolgon, pedig azzal szoktam hízelegni magamnak, hogy meglehetősen jól ismerem ezt az ezerarcú, pici országot.

A katolikus Woodstock

Így például pénteken a Jutarnji list a június elején várható „katolikus Woodstockra” hívta fel a figyelmemet, amelyet Zágrábban tartanak meg. El nem tudtam képzelni, mi fán terem a micsoda, így utána néztem egy kicsit, és teljesen elképedtem.

A „Nézzél a szíveddel” (Pogledaj srcem) elnevezésű hangversenysorozat a Laudato TV, Horvátország egyik katolikus tévéállomása szervezésében már 2015-től gondoskodik a hívők szórakoztatásáról, mégpedig átütő sikerrel. Legutóbb 2019-ben tartották meg a zágrábi Arénában, telt ház, azaz 14 ezer 400 néző előtt.

A covid által kiváltott két éves szünet után, idén az ugyancsak zágrábi Maksimir stadionban rendeznek várhatóan ismét telt házas „halleluja-fesztivált” mintegy 44 ezer ember részvételével.

Miután átfutottam egy fél tucat YouTube filmecskén, azt kell mondanom, hogy ezt nem a Böske néni Bt. szervezi a Cecília-szűzegylet hölgykoszorújának támogatásával, hanem nagy valószínűséggel az USA-ból, Kanadából importált profik.

A hangosítás, a fényeffektusok, a kísérőzenészek nem vallanának szégyent Birminghamtől Philadelphiáig, bár Budapesten valószínűleg gyomroznák őket, mert ott meg az a szokás.

A zene túlnyomórészt amerikai hangzású soft pop, és ha nem lenne az esemény hellyel-közzel megspékelve némely dalos kedvű ferences, vagy jezsuita sztárprédikátor fellépésével, a kósza idegen bízvást nem is sejtené, hogy itten vallási konnotációk forognak fenn, pedig hát például a Božja pobjeda (Isten győzelme) elnevezésű zenekar adja elő a Suhe kosti (Száraz csontok) című szerzeményét, amely az első szám a mellékelt mixben.

Az első pillantásra a nézők sem különböznek mondjuk rá egy Beyonce-koncert nézőitől, zömükben fiatal emberek, itt-ott néhány néni, bácsi, de ezek valószínűleg a gyerekeket kísérték el a rendezvényre. A látványt néhány lelkes, fiatalabb évjáratú apáca csápolása teszi teljessé.

Na most, amin ledöbbentem, hogy a közönség ismeri a dalok szövegét, és együtt énekel az előadókkal. Ami magyarán azt jelenti, hogy a vallási popnak komoly rajongóbázisa van – a rendezvények CD-jei fent vannak, megvásárolhatók az Amazonon például -, ami előlegezi azt, hogy a felszín alatt mélyen vallásos, konzervatív tömegek mozognak.

Erről az ember nem szerez tudomást, mert vagy a szivárványszínű, vagy az ökoizé megmozdulások vannak rivaldafényben, és azt a képzetet keltik, hogy Zágrábban is az a helyzet, mint bármelyik nyugati nagyvárosban.

Ha horvát, akkor katolikus

Persze, így utólag belegondolva ebbe a „halleluja-fesztiválba”, itt nincs semmi meglepő, csak az ember hajlamos elfelejteni bizonyos dolgokat.

Mondjuk még 1988-ban, amikor frissen érkeztem Zágrábba, arra lettem figyelmes, hogy párhuzamok vonhatók a lengyelek és a horvátok között, legalábbis annyiban, hogy a nemzeti önazonosság egyik sarkalatos pontja mindkét helyen a hit, egészen pontosan a katolikus vallás.

Még ma sem ritka, hogy a CV-ben az áll, hogy hrvat, katolik (azaz horvát nemzetiségű, katolikus hívő), bár ez a függetlenség után egyre inkább kezdett háttérbe szorulni, szemben a jugoszláv időkkel.

Akkorában az előkelőbb társaságokban titkos jellel (a jobb kéz három ujja a bal tenyérbe helyezve) hívták fel a figyelmet arra, hogy „háromfázisúak”, azaz ortodoxok, azaz szerbek is vannak a társaságban.

Ez azért volt fontos, mert ebben az esetben nem lehetett szabadon beszélni, szidni a rendszert, a szerbeket, egyebeket, mert nagy volt a feljelentés veszélye.

Szóval, ismét csak kiderül, hogy Horvátországban a katolicizmus ma is élő jelenség, és ezzel sok minden magyarázható, például a Thompson-fenomén, vagy a kormányzó HDZ töretlen népszerűsége és választási sikerei, amiket teljesen sportszerűtlenül az egyház nem egyszer a szószékről is támogat az ellenzék őszinte sajnálatára.Játékpercek (zsákbamacska)Horvátország

FÚZIÓS ENERGIA: Vissza a jövőbe, de hol van a repülő autóm?

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

fuzios energia
A mesterséges csillagközi objektum potenciálisan egy olyan anyahajó lehet, amely sok kis szondát bocsát ki a Földre való közeli áthaladása során (Forrás: YouTube, IFMIF-DONES España)
hajnal bolygo 728 ?c=4784&m=0&a=438898&r=IsaacAsimov%3AAHajnalbolyg%C3%B3robotjai&t=pi
Olvasási idő: 3 perc

Talán annak is köszönhetően, hogy meglehetősen furcsa kisfiú voltam – már poétikusan ifjú koromban kedvenc szórakozásom az volt, hogy behúzódtam a zongora alá, és olvastam – még most, hajlott koromban sem veszítettem el érdeklődésemet a világ dolgai iránt. Többek között nagy sci-fi rajongó vagyok, és ennek megfelelően legszívesebben az űrben száguldoznék egy összkomfortos űrhajóban, de sajna, ez úgy tetszik, még jócskán odább van. Viszont, a dolgok fejlődnek, és ahogy erre a ChatGPT-is cikkem is igyekezett rávilágítani, a jövő ajtóstól tör ránk, tetszik, nem tetszik.

A horvátok és a fúziós energia

Például, pár évvel ezelőtt is még csak április elsejei viccelődésnek számított volna az a hír, hogy a spanyolok és horvátok csütörtökön Granadában közös igazgatóságot alakítottak a fúziós erőmű építéséhez szükséges anyagok tesztelésére, egy 707 millió eurós uniós projekt keretében.

Az IFMIF-Dones névre keresztelt projekt elnöke Staša Skenžić, a horvát oktatási minisztérium nemzetközi együttműködési osztályának vezetője lesz.

A dél-spanyolországi Granadában tartott ülésen megállapodás született arról, hogy két horvát, két spanyol és két megfigyelő országból származó tag ül majd a testületben.

Az IFMIF-Dones projekt keretében egy létesítményt építenek Escuzarban, mintegy 20 kilométerre Granada városától. A kísérleti telephelyen a fizikusok az Európai Unió első fúziós erőművének megépítéséhez szükséges anyagok kutatásával foglalkoznak majd.

A projektben egyenlőre Spanyolország 50 százalékos, Horvátország pedig 5 százalékos részesedéssel vesz részt.

Pénteken 13 másik ország és három intézmény képviselői gyűltek össze Granadában, amelyek részt vehetnek a fennmaradó 45 százalékos részesedésben.

Minden ország részt vett a vitában, és nagyon örülünk a projektbe való belépés iránti érdeklődésnek

– mondta Tonči Tadić fizikus, a horvát csapat vezetője a Hina, horvát állami hírügynökségnek.

Véleménye szerint a japán küldöttséggel való találkozó különösen sikeres volt, és Németország is nagy érdeklődést mutatott.

Az ülésen olaszországi, franciaországi, belgiumi, szlovéniai, szlovákiai, csehországi, romániai, ausztriai, finnországi, litvániai, lettországi és magyarországi küldöttségek, valamint az EURATOM, az EUROfusion és a Fusion for Energy (F4E) nemzetközi szervezetek is részt vettek.

Az EURATOM várhatóan 20 százalékos részesedéssel lép be

– mondta Tadić, hozzátéve, hogy a szervezet először a vezetőség ülését akarja megtartani a befogadás megvitatására.

A Pentagon mindenre rátromfolt

A „Vissza a jövőbe” érzést erősíti az az elképesztő híradás is, melynek értelmében fennáll a lehetősége, hogy földönkívüli anyahajók és kisebb szondák látogathatnak meg bolygókat a Naprendszerünkben, beleértve a Földet is.

A mesterséges csillagközi objektum potenciálisan egy olyan anyahajó lehet, amely sok kis szondát bocsát ki a Földre való közeli áthaladása során. Ez egy olyan működési elv által valósulhat meg, amely nem különbözik túlságosan a NASA küldetéseitől

– írta Sean Kirkpatrick, a Pentagon azonosítatlan légijelenség-kutató irodájának vezetője egy kutatási jelentésben, amelyet Abraham Loeb, a Harvard Egyetem csillagászati tanszékének elnöke társszerzőként jegyez.

Fúziós energia

Szóval nem egy oregoni erdőcsősznek káprázott a szeme, minek következtében UFO-kat vélt felfedezni a csillagos égen, hanem a fent jelzett tiszteletreméltó urak hivatalos jelentésében szerepel a sztori, az ember meg csak kapkodja a fejét.

És ez csak két érdekesség, amit ötletszerűen kiragadtam az információk örvényéből. Szinte követhetetlen a tudomány és a technológiák fejlődése, a médiába csak nagy ritkán törnek be az efféle hírek, és ezért még arról sem beszélhetünk, hogy csak a jéghegy csúcsát látjuk, hanem annak elenyészően kicsi csücskét.

Teljesen vad dolgok kerülnek szóba, az élet meghosszabbításától kezdve a zero point energia megcsapolásáig, a fény sebességét meghaladó utazás lehetőségétől az ezer évig tartó elemig.

Fúziós autó

Mindezt lehet hogy már holnap, de lehet, hogy soha sem fogjuk látni. Csak az a biztos, hogy vágtatunk a jövőbe, még ha ezt nem is tudjuk.

Én személy szerint belenyugodtam abba, hogy el sem tudom képzelni, mit hoz a holnap, viszont van egy valami amit hiányolok a nagy fene futurizmusból.

Hol van a repülő autó, kérdem én? Már a múlt század ötvenes éveitől ígérgetik, de sehogy valósul meg. Pedig nagy szükség volna rá. Az ember egy óra alatt felugorhatna Pestre megnézni a haverokat, vagy fél óra alatt leérhetne az Adriára friss halat venni, vagy húsz perc alatt Szlavónországba, ahol a fekete malac túr…Játékpercek (zsákbamacska)Az olvasás folytatása

Meteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


A szerző cikkei

B.A. Balkanac

Balkanac

Letöltések

Kultúra

Utazás

Egészség

KONTAKTLENCSÉK a legnagyobb gyártóktól 30-60 százalék kedvezménnyel, akár ingyenes szállítással, azonnal saját raktárról, 30 napos visszavételi garanciával az eOptika.hu kontaktlencse webboltból. Vásároljon most!

Hirdetés

A BALK a világban

Tíz nap legjava

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: