Connect with us

Szerbia

MEGOSZTÓ TÉNYEZŐ: Belekeverték a Rio Tintot is a Đoković-féle szappanoperába, a szerb kormány közben úgy tesz, mintha keménykedne

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

A cikk meghallgatása

Szerbiának nem igen van/lenne szüksége török vagy egyéb szappanoperákra, kitermeli ugyanis magának a fordulatokban gazdag történeteket. A napok óta tartó Đoković-saga újabb kanyart vett, miután hivatalos helyről nyert megerősítést, hogy az ügybe belekeverik a szerbiai lítiumkiaknázásra pályázó félig-meddig ausztrál Rio Tinto multinacionális bányászati céget. A belgrádi kormány úgy tesz, mintha keménykedne, a saját véleménnyel nem igen rendelkező szerb miniszterelnök ugyanis meglebegtette, hogy megsemmisítik az ausztrál cégnek kiadott összes engedélyt, de gyorsan hozzátette, hogy erről azért még megkérdezi az államfőt: ami hagyott némi mozgásteret, viszont repedéseket is okozott a kormányon belül.

Kegyvesztett lett az ellenzéknél

A szerbiai médiában pénteken kezdett terjedni el a teória, miszerint a Đokovićtyal történő ausztráliai packázás tulajdonképpen nem más, mint a canberrai kormány bosszúja a Rio Tinto bányászati céggel szemben kialakult szerbiai ellenállásra, amelynek maga a világelső teniszező is majdnem tevékeny részesévé vált, de mégsem vált azzá, pedig sokan szerették volna őt belekeverni az ügybe, főleg ellenzéki oldalon.

Erről tanúskodnak feltűnő, majd eltűnő Instagram-bejegyzései, amelyek már csak a szerb hírportálok tudósításaiból hámozhatók ki. A Southamptont most megvásárló Dragan Šolak sajtóbirodalmához tartozó, és a gusztustalanságig ellenzéki nova.rs, amelyet Horvátországban nyomnak, illetve a némileg visszafogottabb Danas, december elején diadalittasan fogadta a szerb teniszező egyik Instagram-bejegyzését.

Đoković az említett közösségi médiában közzétette az egyik Száva-hídon zajlott tüntetésről készült fotót azzal a megjegyzéssel, hogy a tiszta levegő, a tiszta víz és a tiszta élelmiszer számít az egészség kulcsának, ezek nélkül minden szó felesleges, amelyet az egészségről ejtenek, mert mint a teniszbajnok fogalmazott, a “természet a mi anyánk”.

A Nova napilap/hírportál egyik beszámolója szerint a bejegyzés nagy visszhangot váltott ki az interneten, mivel a lap olvasata szerint a szerb teniszező ezzel a “rövid és világos/egyértelmű üzenettel” kiállt a Rio Tinto, de leginkább a szerb kormány ellen tüntetők mellett.

Ezt az álláspontot “magáévá tette” a királyi családi egyik tagja, Karagyorgyevics Fülöp (princ Filip Karađorđević), jugoszláv herceg, aki a Twitteren még ma is fellelhető bejegyzésében úgy reagált, hogy “a (tenisz)király ellen nem megyünk”, ami alapján aligha kétséges, hogy a herceg kinek tapsol a szerbiai politikai bábszínházban, amelyben neki már nem nagyon osztanak szerepet.

Đoković azonnal reagált arra, hogy az ellenzéki táborba sorolták, és a Nova becsületére váljon, hogy szó szerint lehozta a szerb teniszező újabb közleményét is, ezt már kommentár nélkül.

– Szeretnék elhatárolódni a “kormányzattól és az ellenzéktől”, és mindenféle politikai áramlattól. Mindig igyekeztem APOLITIKUS lenni. Zavar, hogy az ember nem hangsúlyozhatja személyes álláspontját és véleményét az életet és egészséget érintő alapvető feltételektől, mint a Levegő, Víz és Élelelem, anélkül, hogy “ne tartanák” baloldalinak, jobboldalinak, ellenzékinek, demokratának, haladónak, szocialistának stb.

– írta a szerb teniszező az Instagramon, ahonnan azóta már eltűnt ez a bejegyzés is, és csak közvetve lehet rá utalásokat találni a szerb médiában, valódiságához azonban semmi kétség nem fér.

Hogy az ügy még cifrább legyen, az egyik szerbiai hírportál kiderítette, hogy az ausztrál miniszterelnök kabinetfőnöke, John Kunkel, néhány évvel ezelőtt vezető tanácsadó volt a Rio Tintónál, ahol kormányzati kérdésekben volt illetékes.

A szerb kormány kemény, mint a lítium

Ez tehát az előzménye annak, hogy miként viszonyult a szerb sajtó a Đokovićhoz, főleg ami az ellenzéki médiát illeti, miközben kormánypárti oldalon ezt az ügyet is Aleksandar Vučić fényezésére használják fel, azt állítván, hogy a “Szerbelnök” annak ellenére támogatja a világelső teniszezőt, hogy az nem állt ki mellette a lítiumbánya ügyében, ami nem lett volna könnyű dolog az ingadozó elnöki magatartás miatt.

Ebből azt lehet kiolvasni, hogy a Nova propagandafogása célba ért, és sokan elhitték, hogy Đoković az ellenzéket támogatja, de az is kiderül a fenti megfogalmazásból, hogy minden eddigi döntéstől és intézkedéstől függetlenül a kormányzat mintha még mindig nem mondott volna le a lítiumbánya megépítéséről, amire Vučić néhány elejtett szava is enged következtetni.

Ezt azonban nem érzékelte Ana Brnabić szerb miniszterelnök, aki a közelgő döntés előtt megpróbált politikai nyomást gyakorolni az ausztrál bíróságra, amely hétfőre virradóra dönt/döntött a Đoković ügyben. Elképzelhető, hogy az idő rövidsége miatt a szerb miniszterelnök most az egyszer nem szaladt Vučićhoz saját gondolatáért.

– Szerbia kormánya közel áll ahhoz, hogy megsemmisítsen mindent, amiről 2004-ben megállapodtak Rio Tintóval, bár ezzel megsérti mindazokat a jogokat, amelyeket 2006-ban kizárólag a Rio Tintonak adtak. Készek vagyunk megtenni ezt, és azt mondani, hogy “ha nem akarjátok, hogy a Rio Tinto Szerbiában maradjon, legyen, akkor elmennek”

– mondta Ana Brnabić az igencsak kormánypárti Pink Televíziónak adott interjúban. A miniszterelnök ezzel nem csak a Rio Tintonak üzent, hanem a szerbiai ellenzéknek is, amelynek tudtára adta, hogy mindezért a számlát nekik kell állniuk.

– Aztán leülünk, húzzuk egy vonalat, és megnézzük, mekkora a ceh, amit azok 2004-ben ránk lőcsöltek. Lássuk, hogy mennyit kell hozzáírni az adóssághoz, amit akkor régen csináltak nekünk

– tette hozzá a szerb miniszterelnök, aki a Rio Tinto okán nem túl elegánsan, inkább csak megszokásból, rúgott egyet az ellenzékbe.

A miniszterelnöki kijelentés nem tetszett a legkedvesebb Sándornak, vagyis Aleksandar Vulin szerb belügyminiszternek, aki az utóbbi időben kevesebbszer tűnt fel nagyhatalmú névrokona társaságában, mint korábban. Vulin tehát most belovagolt a színre, és nekiszögezte a miniszterelnöknek a kérdést, illetve a követelését.

– Arra fogom kérni Szerbia miniszterelnökét, hogy mutasson egyértelműbb érveket a Rio Tinto vagy bármely más cégnek adott engedélyek visszavonásával kapcsolatban annál, mint amit a Rockefeller által finanszírozott szervezetek előhoztak

– nyilatkozta Vulin, aki egyúttal arra is utalt, hogy a Rio Tinto ellen demonstráló (zöld) szervezeteket külföldről finanszírozzák.

– Mielőtt döntenék, megkérem Aleksandar Vučić szerb elnököt, hogy személyesen ismertesse álláspontját, mert tudom, hogy nem fogad el parancsokat gengszterektől vagy külföldiektől

– tette még hozzá Vulin a maga benyali módján, de nem ő az egyedüli, aki a fő Sándor véleményére vár. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy Brnabić miniszterelnök is utalt arra, hogy az ügyben megvárják az államfői iránymutatást, mert akkor legalább tudják, hogy merre induljanak el.

A szerbiai szappanopera folytatása szempontjából mindenképpen az lenne a legjobb fejlemény, ha az ausztrál bíróság hétfőre virradóra nem hozna döntést, hanem megvárná, hogy a canberrai kormány megkérdezze II. Erzsébet királynőtől, hogy mi az álláspontja a Đoković-ügyben.

A BALK Hírlevele


Meteorológia



B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava