Connect with us

Bosznia

ÜNNEPRONTÁS? Az USA szankciókat léptetett életbe több boszniai szerb politikai szereplővel szemben az ortodox karácsony előtt egy nappal

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

SZÍV KÜLDI SZÍVNEK! Értékeld ezt a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]

Hallgasd meg ezt a cikket!

2022. január 5-én Bisera Turković boszniai külügyminiszter a Gordan Grlić Radman horvát külügyminiszterrel közösen tartott sajtótájékoztató zárásakor éles váltással, drámai hangon előadta, hogy tudomása szerint az USA és egyes európai államok szankciókat léptetnek életbe boszniai politikusok ellen a közeljövőben. Turković a sajtótájékoztatót ezzel lezártnak tekintette, és nem volt hajlandó a szankciókkal érintettekről tájékoztatni az újságírókat.

Kik vannak a listán?

A hírekre kiéhezett boszniai sajtónak délután 16:00-ig kellett várni, amikor Eric Nelson, az USA szarajevói nagykövete bejelentette, hogy az Egyesült Államok bizonyos intézményei szankciós intézkedéseket léptettek életbe egyes boszniai politikai szereplőkkel szemben azok korrupcióval kapcsolatos tevékenysége miatt.

A Turković által említettekkel szemben más európai államok nem vezettek be semmilyen korlátozást.

A listán szerepel többek között

– 👮 Milorad Dodik, a boszniai Államelnökség szerb tagja, a Független Szociáldemokraták Szövetségének (Savez Nezavisnih Socijaldemokrata, SNSD),
– 👮 Milan Telegtija jogász, a Boszniai Legfőbb Bírói és Ügyészi Testület (Visoko Sudsko i Tužilačko Vijeće, VSTV) korábbi elnöke, akit korrupciós vádak miatt 2021-ben lemondott a hivataláról és Dodik jogi tanácsadójaként folytatta karrierjét,
– 👮 Tijana Tegeltija, Milan Tegletija felesége,
– 👮 és a bosnyák nemzetiségű Mirsad Kukić, a banovići bánya korábbi vezetője, jelenleg a Demokratikus Akció Mozgalma elnevezésű párt (Pokret Demokratske Akcije, PDA) elnöke.

Sajtóértesülések szerint a listán 52 olyan személy és szervezet szerepel, amelyek Milorad Dodikkal állnak kapcsolatban, és összefüggésbe hozhatók korrupciós tevékenységgel.

A lista egyik legérdekesebb szereplője a banjalukai székhellyel működő, több szállal Dodik családjához köthető Alternativna Televizija csatorna, amely Dodik pártjának, az SNSD-nek az egyik legfontosabb médiafelülete. A csatornával szemben szintén az USA pénzügyminisztériuma rendelet el gazdasági és pénzügyi korlátozásokat.

Korábban is büntették

A Dodikkal szembeni mostani tilalmi intézkedéseket az USA Pénzügyminisztériuma foganatosította arra való hivatkozással, hogy vezető politikusként veszélyezteti az alkotmányos rendet, és korrupciós ügyekben érintett.

Dodik 2017. óta szerepel az amerikai szankciós listán, akkor a State Department rendelt el vele szemben beutazási tilalmat és gazdasági korlátozásokat.

A most életbe léptetett szankciók tartalmáról annyit közölt az amerikai külügyminisztérium, hogy az említett személyek amerikai gazdasági érdekeltségei zárolva lettek. A zár alá vétel kiterjed azokra a társaságokra is, melyeknek legalább 50%-a az érintettek tulajdonában van.

A tilalmakkal érintett személyek az USA-ban vagy ott honossággal bíró társaságban nem folytathatnak munkavégzést, szolgáltatásnyújtást, és ilyent igénybe sem vehetnek.

Dodik nem aggódik

2021. nyarán már többször említették amerikai tisztviselők, hogy sor kerülhet újabb szankciók bevezetésére Dodik ellen, amennyiben nem változtat – az USA Külügyminisztérium szerint – Bosznia–Hercegovina integritását és alkotmányos rendjét veszélyeztető politikáján.

DODIK: Azt üzenem a nyilvánosságnak, ha megölnek, akkor az az amerikaiak műve lesz brit közreműködéssel

Az amerikai lépésre válaszul az SNSD az esti órákban rendkívüli ülést tartott, aminek zárásaként Dodik, mint pártelnök reagált a vele szemben elfogadott nemzetközi korlátozásokra. A korábbiakkal egyezően most is azzal kezdete, hogy nem tervezett az USA-ba utazni, így ezt egy arra vonatkozó üzenetnek veszi, hogy ezt a jövőben se akarja tenni.

Tudomása szerint ezekért a szankciókért több amerikai tisztségviselő lobbizott, akik nem osztják Bosznia- Hercegovina 1995-ben megfogalmazott vízióját (daytoni szerződés).

DODIK: Németország külügyminisztere ma teljesen véletlenül az Egyesült Államokban tartózkodik, ami azt jelenti, hogy továbbra is követi az USA politikáját
Hangsúlyozta, hogy tévednek az USA-ban, ha azt gondolják, hogy ilyen módon fegyelmezni tudják. Ezzel csak újabb okot adtak arra, hogy harcoljon azokért a jogokért, amelyeket 26 éve elvettek a boszniai szerbektől.

Elmondta továbbá, hogy neki és a családjának nem voltak, és most sincsenek amerikai érdekeltségei, így nem világos számára, milyen tekintetben kellene kellemetlenül éreznie magát a szankciók miatt.

Demokratikusan megválasztott, legitim vezetőnek tekinti továbbra is magát, akinek a legitimitása nem függ az USA-tól. Majd világos üzenettel zárta a gondolatsort, miszerint a jövőben a boszniai Szerb Köztársaság ellen életbe léptetni tervezett amerikai szankciók felvetik az entitás függetlenné válásának lehetőségét.

SZÍV KÜLDI SZÍVNEK! Értékeld ezt a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]
Az olvasás folytatása


QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

MeteorológiaKÖVETÉS A FACEBOOKON

B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Románia

Szlovákia

Három nap legjava