Connect with us

Horvátország

ISMÉT ÉV VÉGI RENGÉS: Ezúttal is földrengéssel búcsúzott az esztendő Horvátországban

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

hr evvegi rendes
A cikk meghallgatása

A 2021-es esztendő utolsó napján újabb földrengés volt Horvátországban. Ismét ott mozdult meg a föld, ahol 2020 decemberében két erős földrengés is volt. A horvát miniszterelnök és a horvát államfő éppen a napokban járt a természeti csapás által sújtott Petrinjában és Glinában, mivel hogy most volt a természeti csapás egy éves évfordulója. A károsultak nehezményezik, hogy lassan, vagy éppenséggel sehogy sem halad az újjáépítés, miközben ők már a második telet töltik embertelen körülmények között.

Újabb rengés az évfordulón

A horvát szeizmológiai intézet közlése szerint december 31-én nem sokkal 18 óra után, egészen pontosan délután hat óra négy perckor, mérsékelt erősségű földrengést észleltek.

Hivatalos közlés szerint a talajmozgás 3,2-es erősségű volt a Richter-skála szerint, epicentruma pedig Glinától 4 km-re északra volt, 2 kilométeres mélységben.

Horvát médiajelentések szerint a földrengést a térség lakói is érezték, a hangját pedig hallották, és az ablaküvegek is beremegtek.

Több helyi lakos arról számolt be, hogy az “egész ház mozgott”, miközben “erős lökéseket” éreztek, az erről készült videókat a világhálóra is feltették, mint például ezt is.

A horvátok erősebbnek érzik a földrengéseket, mint amilyen erősségű talajmozgást a műszereik kimutatnak, aminek megvan a maga oka, és nem a műszerekben van a hiba, de nem is az emberek érzékében.

Erről Krešimir Kuk híres horvát szeizmológus nyilatkozott a zágrábi a Večernji list napilap/hírportál munkatársainak érdeklődésére.

– Az erősség, vagyis az, hogy a földrengés hogyan nyilvánul meg, a mélységgel függ össze. A nálunk tapasztalható földrengések hasonló mélységben történnek, 6, 8 vagy 10 kilométer mélyen. Horvátország esetében a szűkebb epicentrális területen már komoly rengésnek számít a 3-as erősségű földrengés. Akik az epicentrumban vannak, azok már egy ilyen talajmozgást is észlelnek, mert ez viszonylag közel van a talaj felszínéhez

– magyarázta Kuk a horvát lapnak nyilatkozva.

A foldrenges.hu szakportál szerint a földrengések fészekmélysége néhány km-től 600-700 km-ig terjedhet, de a rengések döntő többsége legfeljebb 30 km mélységben történik.

Ehhez képest a horvátországi földrengések nincsenek túl mélyen, és ezért keltenek nagyobb riadalmat, illetve okoznak nagyobb károkat, miután a földfelszínhez közel történnek.

A BALK Hírlevele


Meteorológia



B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava