Connect with us

Horvátország

MÉDIABOMBA: Csütörtökön állítólag kiderül, hogy mit szándékoznak tenni a horvátok az INÁ-val

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

FHnmlDpXsAAv1og
A cikk meghallgatása

Miután eléggé el nem ítélhető módon, a karácsony az idén szombatra esett, a hétfő munkanap volt Horvátországban. Ezt meglehetősen morcos hangulattal fogadta az ország lakossága, de szerencsére Andrej Plenković miniszterelnök példával járt elő és, megmutatta, hogyan kell lendületesen vezetni egy országot.

Varasdi bejelentések

A horvát miniszterelnök 4 + 4 miniszter és miniszterasszony kíséretében ellátogatott Varasdra (Varaždin), ahova elkísérte őt Vili Beroš egészségügyi-, Davor Božinović belügy-, Radovan Fuchs oktatási és Oleg Butković közlekedési miniszter, valamint az összes női tárcavezető: Marija Vučković mezőgazdasági miniszter, Nataša Tramišak, aki az EU-alapokért és a regionális kérdésekért felelős, továbbá Nina Obuljen Koržinek, kulturális & médiaügyekben illetékes tárcavezető, és végül Nikolina Brnjac idegenforgalmi miniszterasszony.

A népes sereg Varasdon bemutatta az országfejlesztési program északnyugat Horvátországra vonatkozó projektjeit, és aláírta számos projekt finanszírozási szerződéseit. Ezek között a legjelentősebb a vasúti- és a közúti fejlesztéseket jelentő lepoglavai bekötő (már írtunk erről a BALK-on) a Zágráb- Varasd vasútvonal első fázisa, és az úgynevezett zagorjei gyorsforgalmi út.

Csupán erre a két fejlesztésre a rendelkezésre álló 15,2 milliárd kunából (kb. 2 milliárd euró) 9,2 milliárd kunát (kb. 1,2 milliárd euró) fordítanak. A jelzett összeg az EU-alapokból származik, így bizonyos értelemben “karácsonyi ajándékként” is értelmezhető.

Az infrastrukturális projektek mellett felújítják és kibővítik a varasdi Általános Kórház központi műtőblokkját, valamint befejezik a varasdi egészségügyi iskolát, amely a tervek szerint a jövőben a régió új egészségügyi technológiákban illetékes kompetencia-központja lesz.

Plenki és a médiabomba

A látogatás fénypontja természtesen a sajtótájékoztató volt, mi más is lehetett volna, ahol a miniszterelnök és miniszterek a kamerák előtt magyarázták el, miért is olyan fantasztikus dolog különböző projektekre elkölteni egy rakat pénzt.

Különben, jellemző a karácsony utáni napok médianyomorára, egyes szerkesztőségek, mint például az index.hr hírportál, azzal trükköztek, hogy Plenković nyilatkozatát részletekben, külön-külön jelentették meg, azt a látszatot keltve, hogy nagyüzem van a szerkesztőségben.

Visszatérve Plenkire, a miniszterelnök előre bocsátotta, hogy a befektetések hatását már öt év után érezni lehet, és hogy ezzel Horvátország folytatja felzárkózását a Közép- és Kelet- Európai országokhoz, amelyek nemcsak hogy nem estek áldozatul a háborús rombolásnak, ráadásul sokkal régebben tagjai az EU-nak, mint Horvátország.

A jelzett országokat a kormányfő szavai szerint 2030-ig szándékozzák utolérni, hogy ezután az Unió szerencsésebb, már 70 éve demokráciát élvező országaihoz zárkózzanak fel.

Az újságírók kérdéseire válaszolva Plenković egy kisebbfajta bombát robbantott, amikor arra a kérdésre válaszolt, hogy mi lesz az INÁ-val, melynek visszavásárlását kereken öt éve, 2016 karácsonyakor ígérte az ámuldozó embereknek.

A horvát miniszterelnök azt válaszolta, hogy erről csütörtöki ülésén dönt a kormány, de miután így bedobta a “teasert”, begombolkozott, és nem volt hajlandó semmi egyebet elárulni a horvát-magyar kapcsolatokat is terhelő INA- MOL ügy újabb fejleményéről.

Az újságírók beleadtak apait-anyait, de a miniszterelnök nem volt hajlandó semmit sem elárulni, “mert akkor ez háttérbe szorítani az országfejlesztési programról szóló információkat”, ezért inkább türelemre intette a felvillanyozott médiamunkásokat.

A BALK Hírlevele


Meteorológia



B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava