Connect with us

Bosznia

ISTEN/ALLAH VELED, BOSZNIA! Az Egyesült Államok és az Európai Unió felhagy a közvetítéssel Bosznia-Hercegovinában

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

1 palmer szarajevo farkasa
A cikk meghallgatása

Legalábbis egyelőre. Az Egyesült Államok és az Európai Unió közös közleménye szerint a következő tárgyalásokat/közvetítői fordulót már meg sem tartják. A felelősséget a magukat közvetítőnek becézett személyek természetesen a helyi vezetőkre hárították, akik nem végezték el a tőlük elvárt teendőket. Vagyis az USA és az EU mossa kezeit, jöjjön, aminek jönnie kell!

Szarajevó farkasa eliszkolt

Matthew Palmer, aki a Szarajevó farkasa című regényében örökítette meg Bosznia- Hercegovina fővárosát, és aki jelenleg az új bosznia-hercegovinai választási törvény kidolgozásáért felel, egyszerűen fogalmazva eliszkolt, és vitte magával az Európai Unió képviselőjét, Angelina Eichhorst asszonyt is. Az “eliszkolt” szó nem a legmegfelelőbb kifejezés, mert nem éppen dicső módon távozni csak az tud, aki a helyszínen van, nos, ami ebben az esetben nem teljesen fedi a valóságot, mert a két említett politikus lemondta/elhalasztotta hétvégére tervezett szarajevói látogatását. És mivel nem lesznek ott, eliszkolni/meghátrálni sem tudnak.

De nézzük a közleményt, amely körülbelül annyira nyakatekert, mint amennyire a helyzethez illően nyakatekertnek kell lennie, hogy földi halandó ne tudja, hanem legfeljebb csak sejtse, hogy hol kell az elásott ebet keresni.

A közlemény

A hónap elején, amikor az Egyesült Államok és az EU tisztségviselők találkoztak a bosznia-hercegovinai politikai pártokkal és a civil társadalom képviselőivel, hogy megvitassák a választási és alkotmányos reformot, a (helyi) politikai vezetők megegyeztek, hogy felkészülnek a következő tárgyalások előtt. Azóta csak kisebb fejlődésnek lehetünk tanúi. A politikai vezetők nem végezték el a szükséges munkát annak érdekében, hogy Bosznia- Hercegovina politikai rendszerét hozzáigazítsák az uniós előírásokhoz és bírósági határozatokhoz. Ezenkívül a Boszniai Szerb Köztársaság Nemzetgyűlésének december 10-i elfogadhatatlan eszkalációját követően a politikai válság egyre mélyül.

A mostani tárgyalások, az újabb erőfeszítések ellenére, az év vége előtt, sajnos nem járhatnak eredménnyel. Ezek az erőfeszítések csak akkor hoznak eredményt, ha a felek valóban együttműködnek a megoldás megtalálásában.

A kormánykoalíciótól azt hallottuk, hogy olyan alkotmányos és választási reformok mellett köteleznék el magukat, amelyek támogatást nyerhetnek a parlamentben. Bosznia- Hercegovina előrehaladása szempontjából egyaránt fontosak azok a reformok, amelyek biztonságossá, megbízhatóvá teszik a választásokat, valamint biztosítják működő kormány felállítását a bosznia-hercegovinai föderációban (bosnyák-horvát entitás).

Itt az ideje, hogy ezeket az ígéreteket teljesítsék!

Felszólítjuk a pártokat, hogy adják fel azokat a maximalista elképzeléseiket, amelyek nem alapulnak nemzetközi és uniós normákon, és nem élvezik a parlament és a társadalom támogatását. A demokrácia lényege nem az állandó stagnálásban van, hogy közben egyesek (meg nem nevezett személyek) követeléseiknek érvényt szerezzenek, vagy hogy a többség rákényszerítse akaratát a kisebbségre. Arra is felszólítjuk a boszniai Szerb Köztársaság (Republika Srpska) képviselőit, hogy teljes mértékben térjen vissza a (szövetségi, központi) intézményekbe.

Az EU és az Egyesült Államok erőfeszítéseket tett egy olyan párbeszéd érdekében, amely tiszteletben tartja valamennyi fél aggályait és érdekeit. Ez a folyamat lehetőséget kínál a diszkrimináció, valamint a működési zavarok és a választási csalások kezelésére.

Tekintettel a politikai környezetre és Bosznia- Hercegovina belső légkörére, ezek a reformok jelentős előrelépést jelentenének. Az éritettek tudják, hogy mit kell tenniük a bosznia-hercegovinai krónikus politikai válság kiváltó okainak – vagyis a korrupciónak, a bizalomhiánynak és az alacsony demokratikus normáknak – kezelése érdekében.

A feleken (az érintetteken) múlik, hogy megerősítik-e elkötelezettségüket, és készen állnak-e arra, hogy asztalhoz üljenek, vagy hogy további lépéseket tegyenek. Ezért felszólítunk minden felet/érintettet, hogy Bosznia- Hercegovina polgárainak érdekében érdemben kapcsolódjon be, és járuljon hozzá ehhez a folyamathoz.

Mi lesz ezután?

Eddig tartott a közlemény, ami gyakorlatilag azt jelenti, hogy az amerikai és az európai közvetítők egy időre – mondjuk, karácsonyig, de inkább tovább – feladták, keresztet vettetek, és azt üzenték, hogy Isten/Allah veled, Bosznia.

De akkor mire valók a közvetítők, akiknek egyéb dolguk sem lenne, minthogy közvetítsenek, az pedig a napnál világosabb, hogy közvetítőket, vagy fogalmazzunk úgy, “politikai túsztárgyalókat” ott alkalmaznak, ahol probléma van.

A problémák viszont csak akkor orvosolhatók, ha a problémákat okozó személyeket megnevezik, és kiemelik a közegükből, általánosságban vett elkövetővel egyetlent túsztárgyaló sem tud mit kezdeni, és mindaddig az egész közvetítősdinek semmi értelme, amíg általában elemezzük a betörést, de egyetlen betörőt sem kapunk el.

Azt mindenki tudta/tudja, hogy a különböző bosnyák, szerb és horvát kisistenek, valamint külföldi felbújtóik ontják a bajt csőstül, ennek megállapításához nincs szükség közvetítőkre, nekik inkább az lenne a dolguk, hogy ezeket a kisisteneket (betörőket) + felbújtókat megnevezzék, és kiemeljék, mert egyébként agyő, Bosznia.

Viszont, ha a közvetítők eliszkolnak/meghátrálnak a problémák láttán, akkor végképp nincs szükség rájuk, illetve másokat kell keresni helyettük, Bosznia- Hercegovina egyedül ugyanis képtelen megoldani a problémákat, közvetítők nélkül – legyenek is azok bármilyen balfékek vagy ordasok – ott háború lesz. Ezzel jó lenne tisztában lenni eliszkolás előtt, vagy eliszkolás helyett.

A BALK Hírlevele


Meteorológia



B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava