Connect with us

Bosznia

TÁVOL A HAZÁTÓL: Boszniai áldoztai is voltak a tornádóknak Kentucky államban

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

1 kentucky
A cikk meghallgatása

A tornádó Kentucky-ban lecsapott arra a városra is, ahol a kilencvenes évek háborúi elől elmenekült boszniaiak élnek. Szarajevói jelentések szerint a természeti csapás egy boszniai nő, és négy gyermek életét oltotta ki.

A Kentucky államban lévő Bowling Greenben 5-10 ezer között van azoknak a boszniaiaknak és leszármazottaiaknak a száma, akik a kilencvenes évek háborúi elől menekültek el.

Róluk talán soha nem tettünk volna említést, ha az egyik tornádó nem köszön be hozzájuk is, és teszi a földdé egyenlővé az egyik utcát, ahol a bosnyák közösség tagjainak egy része él.

A szarajevói N1 Televízió beszámolója szerint a városon végigsöprő tornádó 14 emberéletet követelt, közülük öten a szóban forgó bosnyák közösség tagjai.

Ray Beganović ismerte a családot, és alig talál szavakat a történtekre.

– Nem tudom, hogy mit mondjak? Nehéz elviselni, ha elveszítünk valakit. Mi történt ezekkel az emberekkel, nézzen csak körül, egy egész város tűnt el

ray

Ray Beganović

– dörmögte maga elé Beganović. Az ugyan túlzás, hogy egy egész város pusztult el, de a fájdalom vezethet ilyen túlzásokhoz.

A bosnyák közösség tagjai maguk is segédkeztek a romok eltakarításában.

– A barátaik közé tartoztam, ismertem az egész családot

– mesélte egy másik boszniai származású férfi, Ben Ćerimović, aki szerint valójában két családról van szó, a családfők testvérek. Elmondása szerint az egyik áldozat egy nő, de meghalt két kiskorú gyermek, és két csecsemő is.

– Két egymással szomszédos házban éltek, de úgy döntöttek, hogy együtt bújnak el a vihar elől az egyikük házában, amelyet sajnos a tornádó földig rombolt

ben

Ben Ćerimović

– nyilatkozta a boszniai származású férfi, akit a pusztítás arra emlékeztett, ami elől a kilencvenes években gyerekként elmenekült, hogy kapjon egy “második esélyt” az élettől. A több mint húsz évvel később átélt pusztítás a háborús emlékeket ébresztette fel benne, amikor úgy fogalmazott, hogy a város háborús övezethez hasonlít.

– Nagy boszniai közösség él Bowling Greenben, az utóbbi adatok szerint több, mint tízezer ember. Jó kis közösség ez, tagjai összetartanak, segítik egymást, és együtt ünnepelnek

– jelentette ki végül Ćerimović, aki ugyan nem mondta ki, de lerítt róla, hogy ezúttal együtt is gyászolnak.

A BALK Hírlevele


Meteorológia



B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava