Connect with us

Horvátország

KÜLÖNBEN INTELLIGENS EMBER: A szokásos horvát civakodás, és egy részeg mókus a körtefa alatt (tanulságos & mulatságos videóval)

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

banozic eujpg
A cikk meghallgatása

A horvát miniszterelnök Ukrajnából hazatérve a múlt hetet azzal fejezte be, hogy megkoszorúzta Dr. Franjo Tuđman sírját, az első horvát elnök halálának 22-ik évfordulóján (elhunyt 1999. december 10-én). Andrej Plenković alkalmi beszéde során hangsúlyozta, hogy annak az embernek tisztelegnek, aki a maga korában felelősséget vállalt Horvátországért és a horvát nemzetért.

Tuđman szerepe

Ennek felismerése végsőkig összetett nemzetközi viszonyok közepette született meg, amelyek alkalmat kínáltak arra, hogy Horvátország több évszázad után visszakapja függetlenségét és önállóságát, valamint megszerezze a nemzetközi elismerést. A helyzet már akkor is csak fokozódott.

Jelenleg ugyan kétséges, hogy a történelem végül miként emlékezik meg az újkori Horvátország első elnökéről, annak idején ugyanis sokan kampányoltak azért, hogy Tuđmant kiegyenlítsék Slobodan Milošević szerb/jugoszláv “diktátor elnökkel”, és ezzel eltereljék a figyelmet a szerb vezetés agresszív politikájáról, és megerősítsék a jugoszláv “polgárháborúról” szóló fámát & mesketét.

A koszorúzásról – aminek a mai korban az értelme az volt, hogy emlékeztesse a horvátokat a kormánypárt, azaz a Horvát Demokrata Közösség (HDZ) államalkotó szerepére – Plenković “schnell átvágtatott” a kormányülésre.

Ennek végeztével mi mást tehetett, mint ismét nyilatkozott az újságíróknak. Így megtudhattuk, hogy Plenković (Plenki, újabban Plenx) rendkívül elégedett, mert a horvát parlament (szábor) elfogadta a költségvetés módosítását, azzal pedig egyenesen el volt ragadtatva, hogy az EU-belügyminiszterek tanácsa egyhangúlag támogatta Horvátország csatlakozását a schengeni övezethez, mivelhogy az ország eleget tett minden ilyen irányú követelménynek.

Persze, a kákán is csomót kereső újságírók azonnal Románia és Bulgária esetével példálóztak, a románok és a bolgárok már 2011-ben teljesítették a feltételeket, de még mindig ott toporognak a magyar határon, mert ez idáig sem sikerült bekerülniük a belső, határok nélküli övezetbe.

Plenković nem hagyta magát, és annak a várakozásának adott hangot, hogy a folyamat jövő júniusban befejeződik, és illa berek, Horvátország Schengenben találja magát.

Ezzel kapcsolatban szakértők azt emlegetik, hogy Horvátország schengeni csatlakozása – amennyiben nem lesz semmilyen váratlan nehézség – leghamarabb 2023-ra várható, valahol az euró bevezetésével egyidőben/párhuzamosan.

Különben intelligens ember

Miután a köztársasági elnök közben nem nyugodott, a kormányfőnek akarva-akaratlan, de minek is, Zoran Milanović, alias Zoki Bond újabb “agyszátyárságáról és szómenéséről” is ejtenie kellett néhány szót.

Plenki a horvát köztársasági elnök ama megjegyzését kommentálta, hogy ukrajnai látogatása csupán “kicsinyke szinekúra”, amire azzal vágott vissza, hogy sajnálja a köztársasági elnököt, aki annyira frusztrálva érzi magát saját jelentéktelenségétől, hogy “közhelyekkel és szemfényvesztésekkel árasztja el a médiateret.”

Plenković azzal a “sértéssel is felérő megállapítással” fűszerezte véleményét, hogy a köztársasági elnök különben intelligens ember, ezért ő maga sem érti, hogy Milanović miért viselkedik éppen úgy, ahogy viselkedik.

– Nem látom hová vezet az az út, amelyen elindult

– mondta a horvát miniszterelnök, akinek bevett szokása, hogy a médián keresztül üzengessen, és “vice versa”.

Azt az újságírói kérdést, hogy leváltja-e Mario Banožić horvát védelmi minisztert – akivel kapcsolatban Zoki Bond többek között kifejtve, hogy egy üveg pálinkával a kezében esett le a körtefáról, és végső ideje lenne, hogy hazatérjen a (vinkovce környéki) kukoricásba – Plenković egy rövid “nemmel” intézte el. A mellékelt tanulságos kis videóban egy részeg mókus látható, igaz nem a kukoricásban, hanem a körtefa alatt.

Miután Milanović annak a véleményének adott hangot, hogy a Rafale-ügyletből valaki/valakik lenyúlt(ak) 200 millió eurót, Plenković “jóságos indulattal és megértéssel” elmagyarázta, hogy lényegében arról az ÁFÁ-ról van szó, amit a honvédelmi minisztérium köteles befizetni a költségvetésbe.

A BALK Hírlevele


Meteorológia



B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava