Connect with us

Koszovó

CÉLZOTT SZANKCIÓK: Állítólag a belgrádi kormányzattal is seftelő koszovói szerb „üzletembereket” büntet az Egyesült Államok

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

petrovic veselinovic radoicic logo birn 16 9
Olvasási idő: 5 perc

Az Egyesült Államok szerdán szankciókat vezetett be több tucat személy és csoport ellen, a lista mintegy tíz koszovói szerb „üzletember” nevét tartalmazza, és felsorolja azokat a cégeket, amelyeket ők működtetnek vagy irányítanak. Az amerikai pénzügyminisztérium külföldi vagyonellenőrzési hivatala kiemelt helyen tárgyalja Zvonko Veselinović és Milan Radoičić szerepét, az utóbbi ráadásul a belgrádi kormányzat által megtámogatott észak-koszovói szerb párt, a Srpska lista alelnöke. Az amerikai névsorba bekerült több helyi szerb neve is, akiket a pristinai hatóságok Oliver Ivanović, volt koszovói szerb vezető meggyilkolásnak ügyében keresnek, illetve kerestek.

A bűnözés melegágya

Koszovó északi, szerbek lakta része „ex lex területnek” számít, az (már) kívül esik a belgrádi igazságszolgáltatás hatáskörén, viszont (még) nem tartozik a pristinai hatóságok felügyelete alá, ezért sokféle jogellenes cselekedet melegágya. Itt bújnak meg a rendőrség által üldözött szerbiai bűnözők, virágzik a mindenféle csempészet és nagyban folyik a fizetési kötelezettségek (adók és járulékok) megkerülése.

Az amerikai pénzügyminisztérium közleménye külön fejezetet szentel Zvonko Veselinovićnak és az általa vezetett bűnözői csoportnak, Veselinovićot „Koszovó egyik leghírhedtebb korrupt alakjaként” tisztelte meg, illetve címkézte fel.

Washingtoni állítások szerint Veselinović és bandája nagyszabású vesztegetési rendszert állított fel, amelyben koszovói és szerb biztonsági emberek (értsd rendőrök és határőrök) is érintettek, akik segítik a csoport Koszovó és Szerbia közötti tiltott áru-, pénz-, kábítószer- és fegyverkereskedelmét. A csoport különböző politikusokkal is összeesküdött több „quid pro quo” (valamit valamiért) megállapodásban, itt konkréten egy 2017-es és 2019-es esetet említenek.

2017 végén Zvonko Veselinović és testvére, Žarko Veselinović több politikussal is megállapodott, hogy segítik választási kampányukat, beleértve ebbe pártjukat is, valamint jelöltjeik politikai győzelmét, amihez az említett személyek nagy összegekkel járultak hozzá. Cserébe a politikusok területeket engedtek át a Veselinović testvéreknek „vállalkozásaik” számára, ahol a szerbiai hatóságok beavatkozása nélkül folytathatták tiltott üzleti tevékenységüket, és ehhez titkos üzleti információkat is rendelkezésükre bocsátottak, például építési, távközlési és infrastrukturális projekteket illetően.

Veselinovićot és csoportját Pristinában vád alá helyezték a szerbiai ellenzékhez kötődő Oliver Ivanović koszovói szerb pártvezető 2018 januárjában történt meggyilkolásában való állítólagos részvételük miatt. Az amerikai pénzügyminisztérium a szerb bűnözői csoport más tagjat is név szerint említi, ezek közé tartozik Milan Radoičić, Željko Bojić és Marko Rosić is. Mint fentebb már megjegyeztük, de nem elég egyszer hangsúlyozni, Radoičić a belgrádi kormány szívéhez közel álló Szerb lista alelnöke. Az ellene kiadott elfogató parancsot – ki tudja mi okból – a pristinai bíróság idén március 1-én magyarázat és indoklás nélkül visszavonta.

Az amerikai pénzügyminisztérium közleménye a név szerint felsorolt személyek mellett 22 szerbiai és koszovói, valamint egy bulgáriai és horvátországi céget is megemlít, amely a fent említett „üzletemberek” és a csoporthoz tartozó más személyek tulajdonában van. Megemlítik például, hogy Milan Radoičić 2018-ban vált a Veselinović birtokában lévő szerbiai Inkop cég társtulajdonosává, amelynek a leányvállalati Újbelgrádban és a Kopaonikon is több vendéglátó egységet üzemeltetnek.

Sajtójelentések szerint Zvonko Veselinović és Milan Radoičić 2018 augusztusától 2021 szeptemberéig összesen 61 pályázatot nyert 5,6 millió euró értékben. Ezeket a projekteket a koszovói kormány költségvetéséből finanszírozzák.

A demokrácia jegyében

Antony Blinken amerikai külügyminiszter a koszovói szerb bűnözés vezetőire, Zvonko Veselinovićra és Milan Radoičićra, valamint bandájuk tagjaira utalva úgy fogalmazott, hogy a rájuk vonatkozó szankciók összhangban állnak a Joe Biden amerikai elnök által szervezett demokráciacsúcs célkitűzéseivel.

Azt is tudjuk, hogy a korrupt szereplők által támogatott szervezett bűnözés destabilizálhatja a jogállamiságot, alááshatja a közintézményekbe vetett bizalmat és alááshatja a demokratikus kormányzást

– mondta az amerikai külügyminiszter.

osmani 1

Osmani a Twitteren

Vjosa Osmani koszovói elnök üdvözölte az Egyesült Államok döntését, és kijelentette, hogy az ország, mármint Koszovó, intézményei elkötelezettek a jogállamiság mellett, és szorosan együttműködnek az Egyesült Államokkal, mondjuk az utóbbi eddig sem volt kétséges.

Üdvözlöm a szankciókat, amelyeket az Egyesült Államok Veselinovićra és észak-koszovói transznacionális szervezett bűnözői csoportjára rótt ki. A koszovói intézmények elkötelezettek a jogállamiság mellett, és együttműködnek az Egyesült Államokkal annak érdekében, hogy a térség ne váljon a hasonló bűnözői csoportok paradicsomává

– írta a Twitteren a koszovói elnökasszony.

Albin Kurti koszovói miniszterelnök is üdvözölte a Zvonko Veselinović és az észak-koszovói szervezett bűnözői csoport elleni amerikai döntést, illetve szankciókat. A pristinai kormányfő közölte, hogy ez a csoport felelős a Koszovó és Szerbia közötti áru-, pénz-, kábítószer- és fegyverkereskedelemért. A Facebookon reagáló Ramush Haradinaj, korábbi koszovói miniszterelnök, az AAK („Aleanca për Ardhmërinë e Kosovës – Szövetség Koszovó Jövőjéért) párt vezetője szerint az Egyesült Államok döntése kiváló hír Koszovó számára.

Belgrádban kevésbé örülnek

A kormányzó Szerb Haladó Párt (SNS) közeli munkatársait többször is összefüggésbe hozták már súlyos bűncselekményekkel, de soha nem ítélték el őket, Aleksandar Vučić szerb elnök pedig kitartóan próbálta tagadni a bűnözőkkel való kapcsolatukat, például a Belivuk-ügyben (Velja Nevolja) is. Most is ezt tette, vizsgálatot ígérve az ügyben.

Vučić csütörtök esti, sajtótájékoztatónak álcázott újabb televíziós szeánszában kijelentette, hogy a Veselinović testvérek egyetlen dinárt sem adtak haladó pártjának a választási kampány során, és hozzátette, hogy a Szerb Haladó Párt állami forrásokból és a tagdíjakból finanszírozza/tartja fenn magát.

Megkaptam az amerikai nagykövetség informális jelentését. Nekünk egy dinárt sem adtak, hogy kinek adtak, nem tudom

– mondta Vučić, aki úgy fogalmazott, hogy pártjának van elegendő pénze, ezért semmi szüksége nincs „pótlólagos támogatásokra”.

A szerb államfő átvitt értelemben egyúttal visszatért a „tyúk vagy a tojás” kérdéséhez, vagyis a koszovói határ ügyéhez. Mivel Szerbia nem ismeri el Koszovó függetlenségét, így belgrádi álláspontok szerint koszovói határ sincs, amiből következik, hogy illegális csempészet sem történt.

Elsősorban illegális kereskedelemmel vádolták meg őket, a végén majd kiderül, hogy az lesz a bűnük, hogy nem tartották tiszteletben a koszovói-szerbiai határt, de ez az ő dolguk. Ebbe nem megyek bele, amíg nem látom, mit is írtak valójában. Ha súlyos vádak merülnek fel, akkor az a szerb állami szervek kivizsgálják

– mondta Vučić, azt viszont már most tudni, hogy az eredmény borítékolható.

Az ügynek lehetnek vajdasági vonatkozásai is, Borislav Novaković a Néppárt alelnöke, volt újvidéki polgármester tavaly januárban egy lapinterjúban úgy fogalmazott, hogy Újvidéket a szerb elnök testvére, Andrej Vučić és a fent bemutatott Zvonko Veselinović üzletember uralja.

Újvidéknek van egy hivatalos polgármestere Miloš Vučević, (a Szerb Haladó Párt alelnöke) és egy igazi polgármestere, akit Andrej Vučićnak hívnak. Az újvidéki bűnözés irányítása pedig Zvonko Veselinović kezében van. Egyetlen bűnöző sincs Újvidéken, aki ne állna kapcsolatban a Szerb Haladó Párttal

– mondta annak idején Novaković, aki szerint Szerbiában sehol sincs olyan erős kapcsolat a bűnözés és a politika között, mint Újvidéken, amely hamarosan Európa kulturális fővárosa lesz. Ezt igazolja a korábban a Vajdaságban a VMSZ-el együtt kormányzó Bojan Pajtić egykori demokrata vezető is Facebook-bejegyzésében, amelyben példaként megemlíti, hogy az Újvidéki Szerb Nemzeti színház körüli térrendezési tendert Veselinović egyik cége nyerte.

?c=28513&m=1380644&a=438898&r=&t=html
Egyesült Államok

BLINKEN: Az 5 vonakodó EU-tagállam is elismeri Koszovót, ha lesz alku Szerbiával

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Írta

Blinken a szenátusban
Az amerikai külügyminiszter egyebek között a Szerbia és Koszovó közötti kapcsolatokról is beszélt az amerikai szenátusban (Forrás: Twitter, Anthony Blinken)
Olvasási idő: 2 perc

Anthony Blinken, az Egyesült Államok külügyminisztere az amerikai szenátus külügyi bizottságának ülésén kijelentette, hogy ha megvalósul a Koszovó és Szerbia közötti ideiglenes megállapodás, akkor meggondolná magát az az öt uniós tagország is, amely eddig vonakodott Koszovó függetlenségének elfogadásától, és maga is elismerné Koszovót. Blinken mindezt Jeanne Shaheen demokrata szenátor kérdésére válaszolva mondta, aki arról érdeklődött, milyen erőfeszítéseket tesz a külügyminiszter annak az öt uniós tagállamnak a meggyőzésére, amelyek még nem ismerik el Koszovó függetlenségét.

Öt ország helyett gondolkodik

Az Európai Unió tagállamai közül Spanyolország, Szlovákia, Románia, Ciprus és Görögország nem ismeri el Koszovót függetlenségét, bár az utóbbi időben Görögország és Koszovó között történt némi közeledés.

Blinken szerint az öt európai országot érintő kérdés valóban felvetődik, de ha Szerbia és Koszovó között létrejön a megállapodás, akkor az megnyitja az utat abba az irányba, hogy az említett öt uniós ország is elismerje Koszovót.

Ha normalizálódnak a kapcsolatok, akkor az pozitív hatással lesz, és azt hiszem, hogy idővel eljutunk oda, hogy ezek az országok elismerjék Koszovót. Ha Koszovó és Szerbia megállapodásra jut, és feltételezve, hogy a megállapodás életbe is lép, ez az öt uniós országot az elismerés felé löki

– mondta az amerikai külügyminiszter, aki ugyanakkor nem kételkedett abban, hogy Koszovó függetlenségének elismerése Szerbia részéről más kérdés, és egy ilyen lépés megtétele szerb részről még biztosan időbe fog telni.

Blinken és az ohridi megállapodás

Az amerikai külügyminiszter az ülésen reménykeltőnek nevezte a Szerbia és Koszovó között elért előrelépést, különösen az ohridi megállapodást, amely szerint a szerb elnök (szóban) beleegyezett a két ország közötti kapcsolatok rendezésére vonatkozó európai (korábban francia-német) útiterv végrehajtásába.

Azt hiszem, hogy ami fontos, az nem más, minthogy mindkét ország elvben egyetértett ezzel, és így ez az elköteleződés bekerült a két ország uniós csatlakozását érintő tervekbe, és remélem, hogy ez ösztönző lesz számukra a végrehajtásban

– mondta a demokrata külügyminiszter a demokrata szenátornak, az utóbbi pedig úgy vélte, hogy mind a koszovói, mind a szerbiai emberek számára az lehet fontos, hogy lássák, milyen előnyökkel jár egy ilyen megállapodás a saját életükre való tekintettel, és remélte, hogy ez mindkét országot közelebb viszi az EU-hoz.

Blinken, szenátusi meghallgatás

Blinken, szenátusi meghallgatás (Forrás: Twitter, Anthony Blinken)

Erre Blinken megjegyezte, hogy „az Egyesült Államok nagyon részt vett ebben a folyamatban”.

Ebben a tekintetben tárgyaltam (Albin) Kurti miniszterelnökkel és (Aleksandar) Vučić elnökkel is, ezért úgy gondolom, hogy ez egy pozitív pillanat

– jelentette ki az amerikai külügyminiszter, aki szerint „óriási segítség lenne, ha a két ország törvényhozóival folytatott kapcsolataiban az amerikai kongresszus
& szenátus például egyértelműen támogatná az előrelépést a Szerbia és Koszovó közötti megállapodások végrehajtásában.

Ez kulcsfontosságú lenne

– jegyezte meg Blinken, aki nyomatékként még hozzátette, hogy határozottan támogatja a szenátorok és a kongresszusi képviselők kapcsolatát a két ország parlamentjeivel, valamint a két ország vezetőivel.

Ezekután aligha kell meglepődni majd azon, hogy a közeljövőben különböző amerikai politikusok – főleg a demokrata sorokból – netalán szétspriccelnek a Balkánon és környékén, hogy előmozdítsák a szerb államfő és a koszovói miniszterelnök közötti szóbeli megállapodások végrehajtását.

Az pedig még inkább biztosra vehető, hogy az amerikai szenátorok & képviselők szívesen fogadják a térségből érkező delegációkat, akik lobbizni kívánnak a maguk ügye mellett, mint ahogy erre már mindkét részről volt példa, bár a koszovói albán küldöttségek gyakrabban fordulnak meg Amerikában.

hajnal bolygo 728 ?c=4784&m=0&a=438898&r=IsaacAsimov%3AAHajnalbolyg%C3%B3robotjai&t=pi
Az olvasás folytatása

Meteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


A szerző cikkei

B.A. Balkanac

Balkanac

Letöltések

Könyvek a Lírától

Utazás

Hirdetés

A BALK a világban

Tíz nap legjava

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: