Connect with us

Albánia

GYORSÍTOTT INTEGRÁCIÓ: Escobar benyomná Észak-Macedóniát az Európai Unióba

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

1 escobar osmani
A cikk meghallgatása

Gabriel Escobar, az Egyesült Államok nyugat-balkáni különleges megbízottja december 6-án, Szkopjéban tett látogatását követően kijelentette, hogy határozottan támogatja Észak- Macedónia gyors EU-integrációját. Látogatása során Escobar találkozott Sztevo Pendarovszki macedón elnökkel, Zoran Zaev miniszterelnökkel és más kulcsfontosságú tisztségviselőkkel.

Macedón közlés szerint Escobar méltatta a két ország közötti partnerséget.

A szkopjei belügyminisztérium közölte: az Egyesült Államok európai partnereivel azon dolgozik, hogy Észak- Macedónia mielőbb csatlakozzon az EU-hoz.

Más médiaforrások arról számoltak be, hogy a különmegbízott Joe Biden kabinetjének határozott támogatásáról biztosította vendéglátóit Észak- Macedónia európai integrációjával kapcsolatban.

Escobar úgy fogalmazott, hogy ennek “nagyon gyorsan” meg kell történnie, hogy az ország “elfoglalja helyét” az uniós asztalnál.

Észak- Macedónia külügyminisztere, Bujar Osmani a látogatás alkalmával kijelentette, hogy az Egyesült Államok komolyan elkötelezte magát, hogy a lehető leghamarabb megoldást találjon a macedón tagságot ellenző Szófiával.

Várhelyi Olivér, az Európai Unió bővítésért és szomszédságpolitikáért felelős biztosa májusban még azzal az ötlettel állt elő, hogy az EU fontolja meg az előrehaladást a csatlakozási tárgyalások terén Albániával, ha Bulgária továbbra is blokkolja azok megkezdését Észak- Macedóniával.

Az elképzelés nem váltott ki általános tetszésnyilvánítást, a kérdésben annak idején Ursula von der Leyen bizottsági elnök is megnyilvánult, és “erős támogatásáról” biztosította a csatlakozási tárgyalások megkezdését Észak- Macedóniával.

A magyar biztos kijelentését korrigálandó Szijjártó Péter külügyminiszter Szkopjéba sietett, hogy személyesen tegye helyre a dolgokat.

A BALK Hírlevele


Meteorológia



B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava