Connect with us

Fehéroroszország

INKÁBB MEGHALOK AZ ERDŐBEN: A migránsok egy részének nincs hova visszamennie sem, avagy “F*ck You, Poland”

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

A cikk meghallgatása

Az Al Jazeera beszámolója szerint irakiak százai térnek haza Fehéroroszországból a határválság közepette, de jóval többen maradnak Európában, mint amennyien felszálltak a Bagdadba tartó gépre. Az iraki kormány által szervezett első, és lehet, hogy utolsó “toloncjárat” célja az volt, hogy hazavigye azokat az iraki állampolgárokat, akik Fehéroroszországba utaztak, mert onnan akartak bejutni az Európai Unióba. A migránsok egy részének – akik felültek Aljakszandr Lukasenka fehérorosz államfő galád tervének – már visszamennie sincs hova.

Hazamennek, már aki

Iraki tisztségviselők azt közölték, hogy több mint 400 Fehéroroszországba “menekült” irakit szállít haza egy Minszkből Bagdadba tartó charterjárat, Erbílben megállva.

A “migránsturisták” – azért nevezhetők így, mivel turista vízummal érkeztek Fehéroroszországba – fenyegető humanitárius katasztrófáról számoltak be, és arról is beszéltek, hogy erőszakot alkalmaztak velük szemben a lengyel-fehérorosz határ mindkét oldalán – ahol a hőmérséklet fagypont közelében van.

– Négyszázharminc iraki migránst regisztrálunk, akik felszállnak az evakuációs járatra, hogy Irakba utazzanak, a fehéroroszországi konzulátus továbbra 50 másik személyt vett fel a hazatérni kívánók listájára

– jelentette ki Ahmed al- Shaf, az iraki külügyminisztérium szóvivője. Az Al Jazeera szerint az nem derült ki, hogy végül hány utas szállt fel az Iraqi Airways tulajdonában lévő Boeing 770-440-es típus gépre, ennél a típusnál ugyanis 412 a férőhelyek száma, ami kicsit kevesebb, mint 430, vagy netalán 480.

Nincs több toloncjárat

Az iraki külügyi illetékes megerősítette az Al Jazeerának, hogy nincs tervben újabb toloncjárat indítása.

A csütörtöki járat a késő délutáni órákban indult Minszkből, és valamikor az esti órákban érkezik meg Bagdadba, de közben megáll Erbílben, hogy kitegye az “európai kalandra” fogékony kurdokat.

A Twitteren megjelent rövid videó szerint az Európából távozó migránsok nem túl sok jó emléket visznek haza magukkal, ugyanakkor azonban az is elmondható, hogy a lengyelek is belekóstolhattak a “migránskultúrába”.

Hivatalos adatok nincsenek azzal kapcsolatban, hogy hány migráns tartózkodhat továbbra is a fehérorosz-lengyel határon, de helyszíni beszámolók szerint több ezren is lehetnek, akik főként Irakból, Szíriából és Jemenből utaztak Fehéroroszországba az elmúlt hónapokban annak reményében, hogy belépjenek az Európai Unióba.

INKÁBB MEGHALOK AZ ERDŐBEN: A migránsok egy részének nincs hova visszamennie sem, avagy “F*ck You, Poland”

A csatatér, forrás: Google Earth, Maxar Technologies

Az iraki hazatelepítési terv azt követően született, hogy Aljakszandr Lukasenka fehérorosz államfő bosszút forralt az Európai Unió ellen, mert az szankciókat vezetett be hazája ellen, vagy személyesen ellene, mert az év első felében leszállásra kényszerítette a Ryanair egyik járatát, hogy letartóztassa Raman Prataszevics ellenzéki újságírót, és ördögi tervet eszelt ki arra, hogy migránsok hadával rohanja le az Európai Uniót.

Irak, ahonnan sokan utaztak Fehéroroszországba, és más országok, például Törökország és az Egyesült Arab Emirátusok sem csatlakoztak a Fehéroroszország, és a fehérorosz légitársaság ellen irányuló uniós intézkedéshez.

Így sokan találtak alternatív útvonalakat Minszk eléréséhez, főleg miután Fehéroroszország enyhítette a vízumszabályokat.

Politikai bűncselekmény

Az Európai Unió képviselői az unalomig ismételgették, hogy Lukasenka a migrációt manipulációs eszközként használta fel, hogy megbosszulja az uniós szankciókat.

– Annyira fáradt vagyok, és azt hiszem, visszamennék

– írta ma egy iraki menedékkérő abban a Facebook-csoportban, ahol azok üzengetnek egymásnak, akik át akarják lépni a lengyel határt. (Ezerszer is hála neked, Mark Zuckerberg!)

A poszthoz érkező kommentek szerzői azonban megpróbálják lebeszélni a gyorsan megfáradt migránst egy ilyen döntésről.

– Ha visszamész Irakba, akkor a pokolba térsz vissza!

– írta válaszában egy másik migráns. Ugyanakkor a Fehéroroszországban tartózkodó “migránsturisták” egy részének nincs hova visszamennie sem.

– Eladtam a házam, és anyagi támogatást kértem a családomtól, hogy el tudjak indulni – nincs értelme visszamennem. Inkább meghalok az erdőben

– mondta egy iraki kurd az Al Jazeerának nyilatkozva.

És miután több, mint tíz migráns meghalt már a fehérorosz-lengyel határon, nyugodtan kimondható, hogy Aljakszandr Lukasenka fehérorosz államfő emberiesség elleni bűncselekményt követett el, mivel tudatosan sodort emberi életeket veszélybe a maga politikai/hatalmi céljainak elérése érdekében.

A BALK Hírlevele


Meteorológia



B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava