Connect with us

Görögország

LESELKEDŐK: A migránsok bántalmazása törvénytelen, de ez a parancs, avagy a horvát “árnyékhadsereg” leleplezése 🔞

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

acdc toloncolas
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 6 perc

Újabb felvételek láttak napvilágot arról, hogy a horvát (készenléti) rendőrség tagjai bántalmazzák a migránsokat a boszniai határon. Az ezzel kapcsolatos videókat közzétevő Lighthouse Reports holland székhelyű oknyomozó újságírócsoport egyenesen az állítja, hogy “árnyékhadsereget lepleztek le”, amely erőszakos visszaéléseket követett el a migránsokkal szemben. A hasonló esetektől eltérően most a horvát miniszterelnök is megszólalt, és vizsgálatot ígért az ügyben.

Milyen növény a “tonfa”?

A Lighthouse Reports internetes oldalán azzal dicsekedett el, hogy ők rögzítették az első nagy felbontású felvételeket a boszniai-horvát határon elkövetett “erőszakos visszaélésekről”. Az adatgyűjtés módszerével kapcsolatban a Lighthouse Reports megjegyezte, hogy újságírói csoportok mentek ki a határ menti régióba, hogy helyi forrásokból álló hálózatot építsenek ki, amely jól ismeri a környéket. Mindennek pedig az volt a célja, hogy beazonosítsák a helyeket, ahol a migránsok Horvátországba történő visszaküldése, vagyis az úgynevezett “pushback” történik. tonfa polycarbonate

A csapat “erős lencsékkel” és egy drónnal szerelkezett fel, és heteket töltött az erdőkben, ami során az említett határ mentén öt különböző helyen 11 pushbacket rögzítettek. Az egy hónapig tartó “újságírói akció” során a mainstream média (leading media) segítségével leleplezték a migránsokat bántalmazó csoportokat, és azokat is, akik az utasításokat adják nekik, és pénzelik őket: habár az európai kormányok mindezt tagadják.

A cikkben szereplő összes videó a Twitterről származik. Miután részben nagy felbontású felvételekről van szó, megőriztük a videók eredeti nagyságát, ezért a fájlok betöltődése gyengébb internetkapcsolat esetén lassabb lehet. A felvételek megtekintését 18 éven alattiaknak nem ajánljuk! 🔞 A horvátországi videók júniusban készültek a Korana folyó partján.

Az erőszakos rendőri fellépést bemutató videó törvényszéki szakértők által történt vizsgálata során kiderült, hogy az álarcos férfiak felszerelése és egyenruhája a horvát készenléti rendőrségnél van rendszeresítve, a felvételen szereplő négy rendőr közül három pedig úgynevezett “tonfát” használ, amelyet csak az intervenciós rendőrség tagjai kapnak.

A LR arról is ír, hogy Bosznia- Hercegovina területén drónt is használtak az újabb visszaélések “megörökítéséhez”, amelyeket követően interjút is készítettek mintegy 15, többségében afgán menedékkérővel, mert szerettek volna megbizonyosodni arról, hogy a rendőrök által kitoloncolt személyek “aktívan keresik a nemzetközi védelmet Horvátországban”. A Lighthouse nem adta meg a szóösszetétel pontos jelentését, értelmezését az olvasókra bízta.

Az oknyomozó portál annak viszont utánajárt, hogy Horvátország uniós forrásokból finanszírozza ezeket a határ menti műveleteket, az Európai Unió pályázati adatbázisában található dokumentumokból ugyanis az derül ki, hogy a rendőrök viseletét, elszállásolásának költségét és napidíját az EU belső biztonsági alapjából (Internal Security Fund, ISF) származó pénzekből fizetik.

Az uniós finanszírozás feltétele egyébként a rendőri tevékenység megfelelő ellenőrzése, ezért a horvát kormány független ellenőrző mechanizmust hozott létre, hogy nyomon kövesse a rendőrség tevékenységét a határokon. A jelentések azonban azt mutatják, hogy az előre tervezett ellenőrző látogatásokat tevő szervezet anyagi juttatást kapott a horvát belügyminisztériumtól.

Beazonosítás a közösségi média segítségével

Az egyenruhák fent látható beazonosításában a horvát RTL és a szintén horvát Novosti volt a holland oknyomozó újságírók segítségére.

A beazonosítás azért nem volt egyszerű feladat, mert a “tonfás emberek” által visel egyenruhán semmiféle jelzés nincs, amely az országra vagy az egységükre utalna. Ennek alapján azt a szándékot lehet feltételezni, hogy hivatalosan szerették volna titkolni a rendőrök hovatartozását, a felvételek alapján azonban kiderül, hogy a rendőrök olyan pisztolyt hordanak, amelyet a károlyvárosi (Karlovac) HS produkt állít elő. Az alábbi videó további bizonyítékokat is tartalmaz azzal kapcsolatban, hogy a tonfával hadonászók melyik egységhez tartoznak.

A Lighthouse Reports szerint a törvénysértő rendőri akciók feltárásában részt vett a svájci SRF Rundschau, a Der Spiegel, az ARD bécsi stúdiója, a Liberation és a holland Pointer. A tényfeltáró újságírók a közösségi hálót is használták a rendőrök beazonosításához.

– Közülünk néhányan évek óta követjük a rendőrök Instagram- és Facebook-profiljait, amelyek nyilvánosak, így biztosak lehettünk abban, hogy a rendőrségen dolgoznak. Mindenkinek írtunk, akit nyilvánosan elérhető forrásokból egyértelműen be tudtunk azonosítani. Üzenetet küldtünk nekik. Így a csapatomnak itt, Svájcban sikerült beszélnie azokkal az emberekkel, akik még mindig a horvát rendőrségben dolgoznak, vagy nemrég hagyták el azt

– mondta Nicole Voegele, az SRF Rundschau munkatársa.

Plusz pénzt kapnak

A horvát rendőrök tevékenységének felderítésében jelentős szerepet kapott a német média is.

A Spiegel azt írja, hogy a horvát készenléti (intervenciós) rendőrség általában a stadionokban a huligánokkal foglalkozik, tagjai pedig speciális képzéseken vesznek részt, amelyek során megtanulják használni a felvételeken látható tonfát is.

A német lap írásából az is kiderül, hogy a rendőri egység egyes tagjainak Instagramon és a Facebookon közzétett fotóin jobboldali szimbólumok láthatók, néhány közülük pedig fegyverekkel pózolnak a határon.

A határ menti műveletekben részt vevő horvát rendőrök szavaiból kiderül, hogy rendszeresen erőszakot alkalmaznak a menedékkérők ellen, amit nem is titkolnak.

– Amikor migránsokat találunk az erdőben, azok általában félelmükben a földön fekszenek

– mondja az egyik egység parancsnoka, aki szerint ilyenkor valamelyik beosztottja odamegy a migránsokhoz, és a lábukat kezdi ütni. Hasonló technikát alkalmaznak a szerbiai rendőrök is a macedón határon, erről nemrégiben számolt be a BALK. Ennek az a célja, hogy a kitoloncolt migránsok ne nagyon tudjanak lábra állni, és néhány napon belül visszatérni.

A horvát rendőrök persze, tisztában vannak azzal, hogy törvénytelen dolgot cseleszenek, de hát ez a parancs, és Zágráb dönti el, hogy mikor toloncolják ki a migránsokat. Nyilván a parancsnokok is tudják mindezt, ezért nincsenek azonosító jelzések az egyenruhákon.

– A visszatoloncolások természetesen illegálisak, ezt minden rendőr tudja, de a parancsok az utasítási láncon keresztül a belügyminisztériumból érkeznek

– mondta egy horvát rendőr, aki szerint létezik egy belső utasítás, amely szerint minden migránst vissza kell küldeni a zöld határon keresztül Boszniába.

A rendőrök tehát azzal mentegetik magukat, hogy parancsot teljesítenek, de létezik-e parancs arra, hogy a migránsok “vagyontárgyait” ellopják/elkobozzák? A következő videó azt hivatott bizonyítani, hogy a migránsoktól elkobzott tárgyakat a horvát rendőrök később elégetik.

Máshol is “oknyomoztak”

A Lighthouse Reports azt is tudatja olvasóival, hogy Horvátország és Románia esetében távollátó kamerákat használtak, akárcsak a vadászok (a vad felderítésére), hogy rögzítsék a visszatoloncolásokat. Ebből nemcsak az derül ki, hogy mennyire felkészülten és céltudatosan dolgoztak a holland oknyomozó újságírók, hanem az is, hogy nem csak a boszniai-horvát, hanem a szerb-román határt is megfigyelték.

Ezzel kapcsolatban Romániában először rögzítették, hogy a román rendőri egységek hogyan toloncolják vissza az embereket (migránsokat) Szerbiába. A videó alátámasztja a migránsok állításait, amelyek szerint a román rendőrség súlyosan bántalmazta őket a visszatoloncolások alkalmával.

A BALK korábban helyi lakosokra hivatkozva arról írt, hogy a román rendőrök is bántalmazzák a migránsokat a kitoloncolások során, volt akinek a kezét is eltörték.

Egy további közlés pedig arra utal, hogy a Lighthouse Reports Görögországban is végezett “feltáró” tevékenységet.

A Görögországban készült videofelvételek azt mutatják, hogy maszkos férfiak “pushbacket hajtanak végre” a nyílt tengeren. Amikor a görög parti őrség jelenlegi és volt magas rangú tisztjei áttekintették a német Spiegel beszámolóit, azonosítani tudták a maszkos férfiakat, akik a görög parti őrség elit egységeinek tagjai.

A Lighthouse Reports szerint a maszkos férfiak Horvátországban, Romániában és Görögországban is a “tagadhatóság szürke zónájában” tevékenykednek, ahova az aktivisták és a civil társadalmi szereplők jelentős erőfeszítések árán is csak ritkán jutnak be. Ez egy vékony fátyol, amelyen a legtöbb tájékozott megfigyelő átlát, viszont elegendő védelmet biztosított az elkövetők számára, hogy elkerüljék az elszámoltatást.

Az LR beszámolója szerint a határmenti térségek ezért az utóbbi években veszélyes területté váltak, amelyekhez csak korlátozott a hozzáférés, és ahol több alkalommal vettek őrizetbe helyi és nemzetközi újságírókat, akik megpróbálták megközelíteni és megfigyelni a történéseket.

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása
BALK könyvek Balkán

Görögország

Plenković mentené a Dinamo huligánjait, Zelenszkij pilóták képzését kérte Athénban

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Zelenszkij, pilóták, Ukrajna
ÜNNEP VAGY VALAMI MÁS? Vacsorára gyűlt össze a húsz éve előszobázók nagy családja (Forrás: Ekatherimini)
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 4 perc

Bár nem azért utazott a görög fővárosba – Andrej Plenković horvát miniszterelnök a regionális vezetők informális találkozójára ment a Thesszaloniki Nyilatkozat 20. évfordulója alkalmából -, az esemény előtt azonban kétoldalú találkozót folytatott a házigazda Kiriákosz Micotákisszal. A beszélgetés középpontjában a nemrég letartóztatott Dinamo-szurkolók, illetve az általuk kiváltott görögországi zavargások álltak, amelyekben egy személy életét vesztette. Megérkezett Athénba Volodimir Zelenszkij ukrán elnök is, akinek három kívánsága is volt a görög miniszterelnök irányába.

Mi lesz a 102 hülyegyerek sorsa?

Sajnos, a bebörtönzött horvát rendbontók száma nem 101, hanem 102, így kútba esett a poénkodás a dalmát kiskutyákkal. A gond azzal van, hogy a görög börtönök nem sokban különböznek a török börtönöktől, azaz meglehetősen randa helynek számítanak.

Ez a horvát ördögfiókák számára már önmagában véve is rossz hír, mert ugye, a görög börtönökben elsősorban görögök vannak, köztük AEK-szurkolók is, de a helyzet ennél is cifrább, mert szép számmal vannak szerb bűnözők is, akik itt töltik a büntetésüket.

Amikor kiderült, hogy a huligánokat vizsgálati fogságba helyezik, érkezett is pár szívhez szóló üzenet, hogy onnan élve nem kerülnek ki. Ez pedig Horvátországban verte ki a biztosítékot, mert még a legmarconább huligánnak is van mamája.

A szülők jajveszékelése szépen töltötte a hasábokat, egyes ellenzéki politikusok rá is mozdultak a kínálkozó alkalomra, sőt Milanović köztársasági elnök is mondott pár zokibondosat, amit persze a görög bulvárlapok idéztek vért szimatolva.

Zelenszkij pilóták Ukrajna

Andrej Plenković Görögországba elvitta magával Daniel Markićot, a horvát polgári titkosszolgálat, a SOA első emberét is, aki a képen balról az első (Forrás: X-platform, Andrej Plenković )

Ebben a helyzetben ajánlatosnak tűnt némi tűzoltás, amit Plenković miniszterelnök, alias Plenx most Athénban végre is hajtott.

– Álláspontunk világos, határozottan elítéltük a huliganizmust, sajnálatunkat fejeztük ki az emberélet elvesztése miatt, ellenezzük a szurkolói erőszakot

– jelentette ki Plenx athéni nyilatkozata elején.

– A görög miniszterelnök azt mondta, hogy garantálni tudja a fogva tartott horvát állampolgárok biztonságát a görög őrizetben, ugyanakkor követeltük, hogy tisztességes tárgyalást kapjanak a rendbontásban résztvevők, harmadszor pedig követeltük, hogy azok, akik csak kihágást követtek el, térjenek vissza Horvátországba

– tette hozzá a horvát miniszterelnök a sajtótájékoztatón.

Plenković arról is beszélt, hogy a görög rendőrség még nyomoz, és megerősítette, hogy látta a legfrissebb felvételeket, mellékesen szólva mi is megnéztük, de annyira pixelesek, hogy jóformán semmi olyat nem láttunk rajtuk, ami perdöntő lenne.

Szavai szerint, figyelemmel kísérik a médiát, de egyelőre semmit sem tud a tettes kilétéről, és abban sem biztos, hogy a most bemutatott új videó mentesíti-e a horvát szurkolókat a gyilkosság vádja alól.

A horvát miniszterelnök úgy vélte, hogy egyébként meg minden a görög rendőrség és a görög hatóságok kezében van, ők végzik a nyomozást.

Rendhagyó helyzet

Plenković a görög miniszterelnökkel folytatott találkozóról szólva elmondta, hogy Micotákisz szerint a nyomozás még néhány hétig eltarthat, merthogy időbe telik, amíg minden bizonyítékot, minden felvételt megnéznek, és beszélnek a gyanúsítottakkal, de ez is jóval kevesebb, mint amire számítani lehetett.

A horvát miniszterelnök megismételte, hogy a zágrábi kormány sajnálatát és részvétét fejezte ki Micotákisznak a bunyóban megszúrt görög állampolgár halála miatt, de ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy a horvát fél írásban benyújtotta a fent felsorolt kérelmeket a görög hatóságokhoz.

– Megteszünk mindent állampolgáraink érdekében, de tiszteletben kell tartanunk az igazságszolgáltatás függetlenségét. Nem emlékszem, hogy valaha is ilyen helyzettel szembesült volna a horvát kormány, hogy hirtelenjében ennyi horvát állampolgárt tartottak fogva egy külföldi országban

– jegyezte meg végül Plenković.

Zelenszkij is besurrant

Kiriákosz Micotákisz görög miniszterelnök máskülönben hétfő este vacsorán fogadta a Nyugat-Balkán és az EU-tagállamok vezetőit a Maximos kastélyban, hogy informális vitát folytasson velük az EU bővítéséről és a régió európai jövőjéről, és egyúttal kiemelje Görögország szerepét a stabilitás, valamint a béke és az energiabiztonság pilléreként a Balkánon és Délkelet-Európában.

Görög kormányzati források hangsúlyozták, hogy a vacsorára szimbolikusan az egykori EU–Nyugat-Balkán csúcstalálkozón elfogadott Thesszaloniki Nyilatkozat 20. évfordulóján került sor, amikor ezek az országok először állapodtak meg arról, hogy a Balkán jövője az EU-ban van. Ennek vagy húsz éve, az sem most volt.

A találkozón részt vett Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke és Charles Michel, az Európai Tanács elnöke is. Ugyanakkor Athénba érkezett Horvátország, Bulgária és Románia miniszterelnöke – Andrej Plenković, Nikolai Denkov és Ion-Marcel Ciolacu, valamint Aleksandar Vučić szerb elnök, Jakov Milatović montenegrói államfő, Dimitar Kovacsevszki észak-macedón miniszterelnök, Albin Kurti koszovói miniszterelnök, Borjana Krišto, a bosznia-hercegovinai minisztertanács elnöke és Maia Sandu moldovai elnök.

Edi Rama albán miniszterelnök viszont kimaradt a buliból, miután Athén és Tirana diplomáciai perpatvart folytat Fredi Beleri, Himare város görög etnikumú polgármesterének folyamatos bebörtönzése miatt.

Zelenszkij pilóták, Ukrajna

Zelenszkij ismét a figyelem középpontjában volt

Besurant visszont a találkozóra Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, bár Ukrajna nemigen tartozik a Balkánhoz, viszont a bővítésben igencsak érdekelt, és ilyen szempontból sokkal jobb pozícióban van, mint azok a balkáni államok, amelyek már húsz éve előszobáznak.

Zelenszkij nagy titoktartás közepette érkezett meg a csúcsra, de ha már ott volt, akkor Görögország segítségét kérte az F16-os pilóták kiképzéséhez, valamint a gabonafolyosó stabilitásának biztosításához, és emlékeztetett azokra az ígéretekre, hogy a görögök részt vesznek Odessza újjáépítésében.

Mindebből kiderül, hogy a Thesszaloniki Nyilatkozat huszadik évfordulója alkalmából rendezett vacsora minden másról szólt, csak nem az Európai Unió további bővítéséről, bár ne tagadjuk, hogy Ursula von der Leyen bizottsági elnök külön-külön találkozott az érintett országok vezetőivel, mint például a macedón és a koszovói miniszterelnökkel, illetve a szerb elnökkel.

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása

KÖVETÉS

A BALK Hírlevele


Azonnali értesítés

Meteorológia

A szerző cikkei

Könyvek kedvezménnyel

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Könyvek kedvezménnyel

Tíz nap legjava