Connect with us

Írd be ide, amit keresel!

Görögország

LESELKEDŐK: A migránsok bántalmazása törvénytelen, de ez a parancs, avagy a horvát “árnyékhadsereg” leleplezése 🔞

acdc toloncolas

Olvasási idő: 5 perc

Újabb felvételek láttak napvilágot arról, hogy a horvát (készenléti) rendőrség tagjai bántalmazzák a migránsokat a határon. Az ezzel kapcsolatos videókat közzétevő Lighthouse Reports holland székhelyű oknyomozó újságírócsoport egyenesen az állítja, hogy “árnyékhadsereget lepleztek le”, amely erőszakos visszaéléseket követett el a migránsokkal szemben. A hasonló esetektől eltérően most a horvát miniszterelnök is megszólalt, és vizsgálatot ígért az ügyben.

Milyen növény a “tonfa”?

A Lighthouse Reports internetes oldalán azzal dicsekedett el, hogy ők rögzítették az első nagy felbontású felvételeket a boszniai-horvát határon elkövetett “erőszakos visszaélésekről”. Az adatgyűjtés módszerével kapcsolatban a Lighthouse Reports megjegyezte, hogy újságírói csoportok mentek ki a menti régióba, hogy helyi forrásokból álló hálózatot építsenek ki, amely jól ismeri a környéket. Mindennek pedig az volt a célja, hogy beazonosítsák a helyeket, ahol a migránsok Horvátországba történő visszaküldése, vagyis az úgynevezett “pushback” történik. tonfa polycarbonate

A csapat “erős lencsékkel” és egy drónnal szerelkezett fel, és heteket töltött az erdőkben, ami során az említett határ mentén öt különböző helyen 11 pushbacket rögzítettek. Az egy hónapig tartó “újságírói akció” során a mainstream média (leading media) segítségével leleplezték a migránsokat bántalmazó csoportokat, és azokat is, akik az utasításokat adják nekik, és pénzelik őket: habár az európai kormányok mindezt tagadják.A cikkben szereplő összes videó a Twitterről származik. Miután részben nagy felbontású felvételekről van szó, megőriztük a videók eredeti nagyságát, ezért a fájlok betöltődése gyengébb internetkapcsolat esetén lassabb lehet. A felvételek megtekintését 18 éven alattiaknak nem ajánljuk! 🔞 A horvátországi videók júniusban készültek a Korana folyó partján.

Az erőszakos rendőri fellépést bemutató videó törvényszéki szakértők által történt vizsgálata során kiderült, hogy az álarcos férfiak felszerelése és egyenruhája a horvát készenléti rendőrségnél van rendszeresítve, a felvételen szereplő négy közül három pedig úgynevezett “tonfát” használ, amelyet csak az intervenciós rendőrség tagjai kapnak.

A LR arról is ír, hogy Bosznia-Hercegovina területén drónt is használtak az újabb visszaélések “megörökítéséhez”, amelyeket követően interjút is készítettek mintegy 15, többségében afgán menedékkérővel, mert szerettek volna megbizonyosodni arról, hogy a által kitoloncolt személyek “aktívan keresik a nemzetközi védelmet Horvátországban”. A Lighthouse nem adta meg a szóösszetétel pontos jelentését, értelmezését az olvasókra bízta.

Az oknyomozó portál annak viszont utánajárt, hogy Horvátország uniós forrásokból finanszírozza ezeket a határ menti műveleteket, az Európai Unió pályázati adatbázisában található dokumentumokból ugyanis az derül ki, hogy a rendőrök viseletét, elszállásolásának költségét és napidíját az belső biztonsági alapjából (Internal Security Fund, ISF) származó pénzekből fizetik.

Az uniós finanszírozás feltétele egyébként a rendőri tevékenység megfelelő ellenőrzése, ezért a horvát kormány független ellenőrző mechanizmust hozott létre, hogy nyomon kövesse a rendőrség tevékenységét a határokon. A jelentések azonban azt mutatják, hogy az előre tervezett ellenőrző látogatásokat tevő szervezet anyagi juttatást kapott a horvát belügyminisztériumtól.

Beazonosítás a közösségi média segítségével

Az egyenruhák fent látható beazonosításában a horvát RTL és a szintén horvát volt a holland oknyomozó újságírók segítségére.A beazonosítás azért nem volt egyszerű feladat, mert a “tonfás emberek” által visel egyenruhán semmiféle jelzés nincs, amely az országra vagy az egységükre utalna. Ennek alapján azt a szándékot lehet feltételezni, hogy hivatalosan szerették volna titkolni a rendőrök hovatartozását, a felvételek alapján azonban kiderül, hogy a rendőrök olyan pisztolyt hordanak, amelyet a károlyvárosi (Karlovac) HS produkt állít elő. Az alábbi videó további bizonyítékokat is tartalmaz azzal kapcsolatban, hogy a tonfával hadonászók melyik egységhez tartoznak.

A Lighthouse Reports szerint a törvénysértő rendőri akciók feltárásában részt vett a svájci SRF Rundschau, a , az ARD bécsi stúdiója, a Liberation és a holland Pointer. A tényfeltáró újságírók a közösségi hálót is használták a rendőrök beazonosításához.

Közülünk néhányan évek óta követjük a rendőrök Instagram- és Facebook-profiljait, amelyek nyilvánosak, így biztosak lehettünk abban, hogy a rendőrségen dolgoznak. Mindenkinek írtunk, akit nyilvánosan elérhető forrásokból egyértelműen be tudtunk azonosítani. Üzenetet küldtünk nekik. Így a csapatomnak itt, Svájcban sikerült beszélnie azokkal az emberekkel, akik még mindig a horvát rendőrségben dolgoznak, vagy nemrég hagyták el azt

– mondta Nicole Voegele, az SRF Rundschau munkatársa.

Plusz pénzt kapnak

A horvát rendőrök tevékenységének felderítésében jelentős szerepet kapott a német média is.

A Spiegel azt írja, hogy a horvát készenléti (intervenciós) rendőrség általában a stadionokban a huligánokkal foglalkozik, tagjai pedig speciális képzéseken vesznek részt, amelyek során megtanulják használni a felvételeken látható tonfát is.

A német lap írásából az is kiderül, hogy a rendőri egység egyes tagjainak Instagramon és a Facebookon közzétett fotóin jobboldali szimbólumok láthatók, néhány közülük pedig fegyverekkel pózolnak a határon.A határ menti műveletekben részt vevő horvát rendőrök szavaiból kiderül, hogy rendszeresen erőszakot alkalmaznak a menedékkérők ellen, amit nem is titkolnak.

Amikor migránsokat találunk az erdőben, azok általában félelmükben a földön fekszenek

– mondja az egyik egység parancsnoka, aki szerint ilyenkor valamelyik beosztottja odamegy a migránsokhoz, és a lábukat kezdi ütni. Hasonló technikát alkalmaznak a szerbiai rendőrök is a határon, erről nemrégiben számolt be a BALK. Ennek az a célja, hogy a kitoloncolt migránsok ne nagyon tudjanak lábra állni, és néhány napon belül visszatérni.

A horvát rendőrök persze tisztában vannak azzal, hogy törvénytelen dolgot cseleszenek, de hát ez a parancs, és dönti el, hogy mikor toloncolják ki a migránsokat. Nyilván a parancsnokok is tudják mindezt, ezért nincsenek azonosító jelzések az egyenruhákon.

A visszatoloncolások természetesen illegálisak, ezt minden rendőr tudja, de a parancsok az utasítási láncon keresztül a belügyminisztériumból érkeznek

– mondta egy horvát rendőr, aki szerint létezik egy belső utasítás, amely szerint minden migránst vissza kell küldeni a zöld határon keresztül Boszniába.

A rendőrök tehát azzal mentegetik magukat, hogy parancsot teljesítenek, de létezik-e parancs arra, hogy a migránsok “vagyontárgyait” ellopják/elkobozzák? A következő videó azt hivatott bizonyítani, hogy a migránsoktól elkobzott tárgyakat a horvát rendőrök később elégetik.

Máshol is “oknyomoztak”

A Lighthouse Reports azt is tudatja olvasóival, hogy Horvátország és Románia esetében távollátó kamerákat használtak, akárcsak a vadászok (a vad felderítésére), hogy rögzítsék a visszatoloncolásokat. Ebből nemcsak az derül ki, hogy mennyire felkészülten és céltudatosan dolgoztak a holland oknyomozó újságírók, hanem az is, hogy nem csak a boszniai-horvát, hanem a -román határt is megfigyelték.

Ezzel kapcsolatban Romániában először rögzítették, hogy a román rendőri egységek hogyan toloncolják vissza az embereket (migránsokat) Szerbiába. A videó alátámasztja a migránsok állításait, amelyek szerint a román rendőrség súlyosan bántalmazta őket a visszatoloncolások alkalmával.

A BALK korábban helyi lakosokra hivatkozva arról írt, hogy a román rendőrök is bántalmazzák a migránsokat a kitoloncolások során, volt akinek a kezét is eltörték.

Egy további közlés pedig arra utal, hogy a Lighthouse Reports Görögországban is végezett “feltáró” tevékenységet.

A Görögországban készült videofelvételek azt mutatják, hogy maszkos férfiak “pushbacket hajtanak végre” a nyílt tengeren. Amikor a görög parti őrség jelenlegi és volt magas rangú tisztjei áttekintették a német Spiegel beszámolóit, azonosítani tudták a maszkos férfiakat, akik a görög parti őrség elit egységeinek tagjai.

A Lighthouse Reports szerint a maszkos férfiak Horvátországban, Romániában és Görögországban is a “tagadhatóság szürke zónájában” tevékenykednek, ahova az aktivisták és a civil társadalmi szereplők jelentős erőfeszítések árán is csak ritkán jutnak be. Ez egy vékony fátyol, amelyen a legtöbb tájékozott megfigyelő átlát, viszont elegendő védelmet biztosított az elkövetők számára, hogy elkerüljék az elszámoltatást.

Az LR beszámolója szerint a határmenti térségek ezért az utóbbi években veszélyes területté váltak, amelyekhez csak korlátozott a hozzáférés, és ahol több alkalommal vettek őrizetbe helyi és nemzetközi újságírókat, akik megpróbálták megközelíteni és megfigyelni a történéseket.

Like
Love
Care
Haha
Wow
Sad
Angry

🚗 H-1089 Budapest, Delej utca 51

📬 contact@balk.hu

☎️ +36 30 631 3104

💁‍♂️ Rólunk - About us

📰 Impresszum

💰 Szponzorált tartalom

🏁SEO-partner

BALK Magazin © 2019-2022


Helyesírási hiba jelentése

A következő értesítést küldjük a szerkesztőnek: