Connect with us

Magyarország

A VÖRÖS PÜSPÖK: Magyar állami kitüntetést kapott a bácskai pravoszláv püspök, aki a szerb egyház nacionalista vonulatához tartozik

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

irinej removebg preview
A cikk meghallgatása

A szerb ortodox egyház egyik ellentmondásos személyiségét tüntette ki a magyar köztárasági elnök. A hivatalos közlemény szerint Orbán Viktor miniszterelnök előterjesztésére Áder János a Magyar Érdemrend középkeresztjével (polgári tagozat) tüntette ki Irinej Bulović újvidéki és bácskai pravoszláv püspököt. A kitüntetést Semjén Zsolt, Magyarország miniszterelnök-helyettese adta át Belgrádban, ahol megbeszéléseket folytatott Porfirije pátriárkával.

Pátriárka az Instagramon

Hivatalos közlés szerint Pintér Attila, Magyarország belgrádi nagykövete méltatta a szerb ortodox püspök tevékenységét. Pintér szerint Irinej Bulović “a szerbiai magyarság helyzetének javítása érdekében, a két nép történelmi megbékélési folyamatának támogatásáért, valamint a különböző vallási felekezetek közötti párbeszéd kialakításában vállalt szerepe miatt” kapta a “középkeresztet”.

– Amit Ön és Magyarország elnöke az én érdememként emelt ki, valójában csak kísérlet arra, hogy keresztény hitünk és lelkiismeretünk szerint cselekedjünk

– mutatott rá a kitüntetett szerb püspök.

A Tanjug szerb hírügynökség beszámolója szerint Irinej örömét fejezte ki a kitüntetés kapcsán, ám “szerényen” csak annyit fűzött hozzá, hogy nem tett olyan különleges dolgot, amivel kiérdemelte volna az elismerést. Majd néhány kiemelkedő történelmi momentumra hívta fel a figyelmet, ami meghatározta Szerbia és Magyarország együttműködését, ugyanakkor rámutatott a magyar közösséggel fenntartott személyes kapcsolataira is, amelyek hatással voltak az ő gyermekkorára (miután a Zombor közelében lévő Őrszálláson (Stanišić) született).

A kitüntetés átadására a magyarországi delegációt elkísérték a Vajdasági Magyar Szövetség képviselői is, mint arra Pásztor Bálint, a VMSZ köztársasági parlamenti képviselője a közösségi oldalán közzétett bejegyzésében rámutatott. Ezen nem kell túlzottan meglepődni hiszen Irinej püspök kitüntetését édesapja, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke, Pásztor István kezdeményezte.

-? A szűk körű ünnepségen személyesen gratuláltam a kitüntetettnek, és ismét találkoztam Porfirije pátriárkával, akivel szívélyes beszélgetést folytattunk.

acdc pasztor
– írta Pásztor Bálint a Facebookon közzétett bejegyzésében.

Irinej püspök kitüntetésének örült Porfirije pátriárka is, de hogy is ne örült volna, hiszen a püspökkel “régi harcostársak”, de erről majd később. A szerb pátriárka Instagram oldala szerint Irinej püspök a középkeresztet “a magyar és a szerb nép történelmi megbékéléséhez, valamint a vallásközi párbeszéd előmozdításáért történt személyes hozzájárulásáért” kapta.

– Irinej püspökről sokat írnak és beszélnek a médiában, de kevesen ismerik több évtizedes önfeláldozó munkáját, amelyet népünk, és ugyanolyan mértékben minden nép érdekében végzett, különösen azokért, akikkel osztozunk a balkáni és pannóniai térségen. Amit sokan nem látnak a szerb közéletben, az nem ismeretlen Magyarország elnöke, Áder János előtt, aki kitüntette Irinej püspököt, valamint sok más befolyásos személyt szerte a világban

– írta a Porfirije pátriárkája az Instagramon, ami után a szerbek egy része előtt biztos feldereng Áder János görnyedő alakja, amint esténként Irinej püspök gazdag életművét tanulmányozza.

A vörös püspök

A Délhír hírportál szerint Irinej Bulović bácskai pravoszláv püspök kitüntetésével újabb megaláztatást kellett elviselnie a délvidéki magyarságnak.

A Délhír arra emlékeztetett, hogy a most kitüntetett püspök a kilencvenes években a főleg Kelet- Szlavóniában és a Drina boszniai oldalán népírtást végrehajtó Željko Ražnatović Arkan háborús bűnössel is jó viszonyt ápolt. Abban az időben a szerb ortodox egyházi vezetők esetében ez “bevett szokás” volt.

Más források a Milošević-rezsimmel való összefonódása miatt “vösös püspöknek” is nevezik a keményvonalas nacionalista Irinej Bulovićot, aki akkoriban tagja volt a “Svetozar Miletić” szélsőséges nacionalista mozgalomnak, egy alkalommal pedig úgy nyilatkozott, “hogy a vajdasági parlament nem eléggé szerb, mert a szerbek kisebbségben vannak benne” ( Novosti, 20 12. 2002.). Ami nyilvánvalóan nem volt igaz, de nacionalista körökben jól hangzott.

25474 a soviniszta popa

A fent említett hírportál szerint Bulović 2018. november elsején, a “Délvidék elcsatolásának centenáriumán” soviniszta hangot ütött meg, amikor az elmagyarosításról (magyarizációról) beszélve kijelentette, hogy a szerbek – bármekkora elnyomás alatt is voltak a magyarok részéről – akkoriban jobban ellenálltak a magyarosításnak, mint a többi nemzetiség. A püspök úgy fogalmazott, hogy a magyarok majdnem teljesen megsemmisítették a szlovákokat.

A belgrádi lapok már 2019-ben arról írtak, hogy Irinij Bulović több püspöktársával szövetkezve támadásokat intézett más püspökök ellen, hogy meggyengítsék őket, és ezzel kikövezzék az utat Porfirije zágrábi-ljubljanai metropolita pátriárkává történő választása felé, vagyis “harcostársakká” váltak a szerb ortodox egyház szent zsinatán belül.

Irinej (Bulović) is az egyik esélyesnek számított a pátriárka címére, de mivel a szerb ortodox egyházban a sorsolás dönt a pátriárka személyéről a három legtöbb szavazatot kapott jelölt közül, amit a szerb egyház “a Szentlélek akaratának” nevez. Biztosra csak úgy mehet bárki, hogy szövetséget hoz létre az ellenlábasok kiszorítására a “döntő hármasba” kerülésről.

Az Áder János által most kitüntetett szerb püspök nemzetközi vallási és politikai ügyekben is a keményvonalasok közé tartozik. Irinej Bulović, az orosz elnök Vlagyimir Putyin odaadó híve, szerinte az orosz elnök nagyobb európai, mint bármelyik brüsszeli demokrata. Ezek után nem kétséges, hogy a szerb püspök az ukrajnai vallási törekvések ellensége, de támadja I. Bertalan konstantinápolyi pátriárkát is, aki szerinte a pravoszláv pápa címét szeretné magának megszerezni.

Irinej mindemellett erőteljesen kidomborítotja a “montenegrói rezsim szörnyűséges jellegét”, szerinte ugyanis a montenegróiak nem léteznek népként (szerbek), és a montenegrói nyelv sem létezik, ezért az sem fordulhat elő, hogy saját egyházuk legyen, a szerbeket ugyanakkor arra figyelmezteti, hogy ha elvesztik Koszovót, akkor maguk is elvesznek.

A most kitüntetett szerb püspök szerint a gonosztól való dolog a NATO-hoz való csatlakozás, vagy Koszovó hamis államiságának elismerése, miközben a nyugat már nem tekinthető keresztény vallásúnak.

Áder János bizonyára mindezt tanulmányozta esténként, és valószínűleg azt sem tévesztette szem elől, hogy a bácskai szerb püspök nem csak Putyin, hanem Aleksandar Vučić szerb elnöknek is az odaadó híve, ezért jól festhet a mellén a magyar középkereszt, ha csak a szakálla nem takarja el.

A BALK Hírlevele


Meteorológia



B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava