Connect with us

Ausztria

GYERMEKGYILKOSSÁG: Megölte három gyermekét egy osztrák férfi Horvátországban ???

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

kopitz
?c=4784&m=1603755&a=438898&r=&t=html
Olvasási idő: 2 perc

Megmérgezte három gyermekét egy Zágrábban dolgozó 56 éves osztrák férfi. A holttesteken azonban fojtogatás nyomai is láthatók, ezért a nyomozók egyelőre nem tudják eldönteni, hogy mi okozta a gyermekek halálát. Az első verzió az volt, hogy a két fiú és a kislány fulladás, vagyis fojtogatás következtében halt meg. Lapértesülések szerint a férfi kettős életet élt, gyakran látogatta a bécsi vöröslámpás-negyedet, miközben állítólag szabadkőműves is volt.

A gyilkosság körülményei

A bécsi illetőségű Harald Kopitz, aki Zágrábban élt és dolgozott, szombatra virradóra megölte három gyermekét a Mlinovi városrészben. A meggyilkolt ikerpár hét éves volt, egy fiú pedig négy éves.

A gyilkosságot követően Kopitz üzenetet tett közzé a Facebookon, majd megpróbálta megmérgezni saját magát is.

bucsu

Barátja, aki a Facebookon látta a búcsúüzenetet, tájékoztatta a rendőrséget az öngyilkossági kísérletről. Amikor a rendőrök a helyszínre érkeztek, a három gyermeket már halva találtak, de a férfi még élt.

Kopitzot azonnal kórházba szállították, ahol az orvosok az életéért küzdöttek, állapotát azonban sikerült stabilizálni.

A zágrábi Index hírportál arról ír, hogy a nyomozáshoz közeli források szerint a gyermekek halála nem fulladás miatt következett be, és egyre valószínűbb az a változat, amely szerint mérgezés következtében haltak meg.

GYERMEKGYILKOSSÁG: Megölte három gyermekét egy osztrák férfi Horvátországban

Ám a meggyilkolt gyermek testén fulladással kapcsolatos sérüléseket is találtak, így a nyomozók azt gyanítják, hogy az apa előbb megmérgezte, majd megfojtotta a gyerekeket.

Hogy pontosan mi okozta a gyerekek halálát, az a boncolás, valamint a toxikológiai vizsgálat során derül ki. Az is lehetséges, hogy egyik gyerek mérgezésben, másik pedig fulladás következtében halt meg.

Kopitz – aki szombaton már jól volt – a rendőrségnek elmondta, hogy gyorsan és fájdalommentesen akart végezni a gyerekekkel, ezért orvosságokból összeállított koktélt itatott meg velük, arra azonban nem számított, hogy a gyerekek ébredezni kezdenek. Amikor az egyik fia felébredt, fojtogatni kezdte, és ezt még kétszer megismételte.

Egybehangzó horvát és osztrák sajtójelentések szerint Kopitz nem szerette a gyermekeket, és megszállottja annak a gondolatnak, hogy nem ő a hétéves ikrek (fiú és lány) és a négyéves fiú biológiai apja.

Kettős életet élt

A beszámolója szerint a férfi „padlót fogott”, mert elfogyott a pénze, és emiatt bajba került.

Kopitz – aki Facebook-profilja szerint elvált – az említett közösségi hálón arra panaszkodott, hogy „testvérei a szabadkőműves páholyból” nem akartak neki segíteni a munkájában, és emiatt anyagi gondokkal küzdött.

A Szabadkőműves Világszervezet szóvivője ezzel kapcsolatban közölte, hogy nem ismeri személyesen Kopitzot, és „nem tudja őt azonosítani” a testvérek között.

Nem tudom, mire számított, és miért csatlakozott a szabadkőművesekhez, ha egyáltalán csatlakozott. A szabadkőművesek csak törvényesen segítik egymást. Másrészt semmi sem indokolja a gyilkosságot, ez nem illik a szabadkőműves filozófiába. A szabadkőművesek elhatárolódnak az elkövetőtől

– idézte a Jutarnji a meg nem nevezett szóvivőt.

Kopitz állítólag mozgalmas életet élt Zágrábon kívül. Az ausztriai Heute hírportál egyik forrása szerint az 56 éves férfi gyakran látogatta a bécsi „vöröslámpás-negyedet”, és kábítószert is fogyasztott. Sajtóbeszámolók szerint az utóbbi két évben gyakran ócsárolta a családját.

tolnai otto szemeremekszerek 3 728 ?c=4784&m=0&a=438898&r=TolnaiOtt%C3%B3%3ASzem%C3%A9rem%C3%A9kszerek3
Horvátország

IDÉN MINDENT MEGNYERNEK: Horvátország a schengeni övezetben és az elődöntőben

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Horvátország a schengeni övezetben
?c=30395&m=1559903&a=438898&r=&t=html
Olvasási idő: 3 perc

Végül is, a Plenković-kormánynak sikerült megvalósítani minden külpolitikai stratégiai célkitűzését, az ország a jövő évet az eurozóna és a schengeni övezet új tagjaként kezdi. Ezzel egyetemben, a napokban az Egyesült Államokkal is sikerült aláírni a kettős adóztatás elkerüléséről szóló megállapodást, amire egy szintén hosszantartó, tíz éves folyamat után került sor.

Évvégi összesítés

A nap embere Andrej Plenković miniszterelnök – legalábbis 16 óráig az volt, amíg a labdarúgó válogatott nem lépett pályára Katarban, és nem verte ki a brazilokat -, aki a pénteki kormányülésen szólt pár szót az örömteli eseményről, mármint a schengeni övezetről, mert „legyen bármekkora is” a horvát miniszterelnök, a délutáni mérkőzés eredményét ő sem tudta volna megjósolni.

Horvátország újabb egyhangú támogatást kapott EU-n belüli partnereitől, hogy Schengen tagjává váljunk, és ez azt jelenti, hogy az a 420 millió ember között vagyunk, akik élvezik a szabad mozgást a kontinensen. Szeretnék köszönetet mondani az EU-n belüli valamennyi partnernek a támogatásukért, azoknak a schengeni övezet tagoknak, akik nem tagjai az EU-nak, és még egyszer köszönetet mondok az Európai Bizottságnak

– jelentette ki bevezető felszólalásában, és köszönetet mondott mindenkinek Horvátországban, aki ezen a folyamaton dolgozott.

Ebben az évben valósítottuk meg a horvát terület összekapcsolását a Pelješaci híddal -, beléptünk az euróövezetbe, Schengennel lehetővé tesszük a szabad mozgást, ellenőrzés nélkül, többórás várakozás nélkül a határokon

– nyilatkozta Plenković, hozzátéve, hogy Schengeni övezet tagjaként lehetőség nyílik az áruk és személyek gyorsabb, könnyebb és olcsóbb mozgására, valamint a turisztikai forgalom erőteljes ösztönzésére, tekintettel arra, hogy a Horvátországba látogatók nagy része gépkocsival érkezik.

Plenx megemlítette Marko Primorac pénzügyminiszter amerikai tartózkodását is, mondván, hogy a kettős adóztatás eltörlése Amerikával „hatalmas előrelépés”. A miniszterelnök emlékeztetett a vízumok eltörlésére és Horvátország belépésére az amerikai globális beutazási programba.

Ez azt jelzi, hogy tovább mélyítjük a kapcsolatokat Washingtonnal, ami nagyon fontos mind globális szinten, mind a kétoldalú kapcsolatok összefüggésében. Január 1-je a horvátországi nemzetközi pozíció jelentős változásának pillanata

– állapította meg Plenković délelőtt, délután pedig a FIFA és a BBC helyezkedett arra az álláspontra, amiről a BALK már korábban írt Gary Linekert parafrazálva, miszerint a futball egyszerű játék. Huszonkét ember 120 percig kergeti a labdát, és a végén mindig a horvátok nyernek”.

Ettől kezdve már aligha kétséges, hogy valójában ki a nap embere Horvátországban, és nem csak Horvátországban. De térjünk vissza Schengenre, amire a fenti román mém is utal.

Nem mindenki elégedett

Plenković miniszterelnökkel ellentétben a román és a bolgár fél csalódottan fogadta a döntést melynek értelmében országaik továbbra is a schengeni övezet várótermében maradnak. Így például Vasile Blaga román európai parlamenti képviselő és volt belügyminiszter üzenetet küldött Karl Nehammer osztrák kancellárnak amiatt, hogy Románia nem lépett be a schengeni térségbe.

A Digi24 híradása értelmében Blaga azt mondta, hogy Ausztria belügyminisztere és kancellárja az oroszok kezére játszott.

Ha valaki nyer ebből a pozícióból, az Putyin

– kommentálta Blaga, aki szerint Nehammer kancellár létére hazudik. A Frontex szerint Románia ragyogóan végzi a dolgát a határon. Ausztria és Magyarország ezt nem teszi meg, és Horvátország sem.

Csak politikailag kis emberek folyamodnak ilyen hazugságokhoz

– mondta Blaga, és hozzátette, hogy ez a döntés frusztrációt fog okozni Romániában és Bulgáriában, és ha valaki nyer, az Oroszország lesz.

A dúlást-fúlást megtetézte azzal a kijelentéssel, miszerint itt lenne az ideje, hogy Románia felhagyjon a térdepeléssel, amikor a schengeni térségbe való belépésről van szó, egyúttal annak a meggyőződésének adott hangot, hogy az uniós belügyminiszteri döntéstől függetlenül Románia 2023-ban csatlakozik a schengeni térséghez.

Blaga szerint a valódi okok, amelyek miatt Románia nem kapott zöld utat a schengeni övezetve, a belpolitikában, a gazdasági nyomásban és az orosz befolyásban rejlenek. Az interjú során ismét megtámadta Ausztriát és az ország politikusait.

Szinte minden osztrák politikus, ritka kivételektől eltekintve, az elmúlt 30 évben, kancellári vagy miniszteri megbízatásának lejárta után, különböző orosz vállalatok alkalmazottjává vált. Ez nem véletlen

– kommentálta a román politikus, akinek ez a kijelentése aligha nyeri el az osztrákok tetszését.

sziveri janos szelherceg 728 ?c=4784&m=0&a=438898&r=SziveriJ%C3%A1nos%3ASz%C3%A9lherceg&t=pi
Az olvasás folytatása

Magyarország

OSZTRÁK-MAGYAR-SZERB: Közös határvédelmi erőt hoznak létre, és egyre délebbre tolnák az illegális migráció elleni védvonalat

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Írta

osztrak szerb magyar gigapixe scale
?c=4784&m=1603755&a=438898&r=&t=html
Olvasási idő: 4 perc

Az illegális bevándorlás elleni védvonalat a magyar-szerb határról előbb a szerb-észak-macedón határra, majd Szkopjéval együtt még délebbre szeretnénk tolni, és ezzel nemcsak a saját országunkat, hanem egész Európát meg tudnánk védeni. Ezt Aleksandar Vučić szerb elnök jelentette ki szerdán (november 16-án) Belgrádban Magyarország, Szerbia és Ausztria második háromoldalú csúcstalálkozóján. A szerb államfő a sajtótájékoztató előtt az illegális migráció elleni hatékony küzdelem területén megvalósuló együttműködés megerősítéséről szóló egyetértési megállapodást írt alá Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel és Karl Nehammer osztrák kancellárral.

Orbán mondta

A csúcstalálkozót követően tartott sajtóértekezleten a magyar miniszterelnök úgy fogalmazott, hogy Szerbia az európai biztonság kulcsországa, és amikor a szerbek a saját határaikat védik, akkor nemcsak magukat védik, hanem Magyarországot, Ausztriát és az egész Európai Uniót is. Orbán szerint ezért világos, hogy Szerbia európai uniós tagsága európai érdek.

Orbán szerint addig is, amíg ez nem történik meg, egyetlen cél lehet, hogy a védelmi vonalakat minél inkább délre tolják, és Szerbiával, Ausztriával egy közös határvédelmi erőt hozzanak létre. Magyarország az ehhez szükséges személyi állományt és technikai eszközöket azonnal rendelkezésre bocsátja.

Orbán Viktor szerint hosszabb ideig velünk él majd „az a baj, amit migrációnak nevezünk”, ezért hosszú távú együttműködésre és tartós struktúrákra kell törekedni.

Magyarország speciális helyzetben lévő ország, mi közvetlenül két nyomás alatt vagyunk, egyrészt a szomszédos Ukrajna felől van egy háborús nyomás, másrészt Szerbián keresztül pedig van egy migrációs nyomás

– jegyezte meg a magyar kormányfő, aki szerint a magyar és a szerb nemzet sorsközösségben van egymással, ami azt jelenti, hogy együtt vannak jóban és rosszban, segítik egymást.

Miután sorsközösségben vagyunk, együtt kell egymással működni, amihez adott Aleksandar Vučić, aki „Magyarország történetének legjobb szerb partnere”.

Orbán Viktor elmondta: 250 ezer illegális határátlépési kísérletet hiúsítottak meg ebben az évben, és a migránsok nemcsak egyre többen vannak, hanem egyre nő az agresszivitás is, az embercsempészeknél most már nemcsak fegyverek vannak, hanem használják is időnként a fegyvereiket a határt őrző magyar hivatalos szervekkel szemben.

A magyar miniszterelnök úgy látja, a mostani találkozó az egész Balkán számára fontos, mert „az egész Balkán szenved a migrációtól”.

A migrációt nem menedzselni kell, hanem meg kell állítani. Egyetlen esetben nem jönnek a migránsok be az országodba: ha tudják, hogy nem fog nekik sikerülni. Azt kell világossá tenni számukra, hogy nem lehet bejutni a mi országainkba törvénysértő módon

– fogalmazott Orbán, aki szerint Magyarország 2015 óta 1,6 milliárd eurót költött határvédelemre, Brüsszel ebből mindösszesen 1,2 százalékot térített meg, tehát „jól látszik, hogy Magyarország csak saját magára számíthat”.

A magyar miniszterelnök beszélt a gázellátásról is. Ezzel kapcsolatban megjegyezte, hogy Magyarország hálás Szerbiának, mert jelenleg az egyetlen komolyan vehető mennyiségű gáz Magyarországra Szerbia irányából kerül beszállításra, és „minden molekula megérkezett”, de ez korábban így működött az ellenkező irányba, mert hosszú évekig Magyaroroszágon keresztül jutott el a gáz Szerbiába.

Amíg Szerbiában lesz gáz, addig lesz Magyarországon is, és amíg Magyarországnak lesz gáza, addig Szerbiának is lesz

– jelentette ki a magyar miniszterelnök, aki szerint az ilyen jellegű korrektség azért fontos, mert Európában egyre inkább egymás iránti ellenségeskedések alakulnak ki.

Vučić mondta

Aleksandar Vučić rámutatott, hogy az illegális migránsok száma szinte megduplázódott tavaly óta. Az előző év azonos időszakához képest eddig 191 százalékkal növekedett a migránsok száma. Ők leginkább Észak-Macedónia (51 százalék) és Bulgária (csaknem 33 százalék) felől érkeznek.

Az illegális bevándorlók elleni küzdelem terén Szerbia az első lépéseket már megtette, hiszen megkezdte összehangolni vízumpolitikáját az Európai Unióval, és vízumkötelezettséget vezetett be a Tunéziából és Burundiból érkezőkkel szemben

– húzta alá a szerb elnök, aki szerint az illegális migráció megfékezése érdekében hatékonyabb együttműködésre és fellépésre van szükség. Mellékesen szólva Szerbia és Tunézia között 1962 óta van érvényben vízummentesség, tehát nem újonnan bevezetett turistacsalogató kedvezményről van szó.

Vučić hangsúlyozta, hogy Szerbia, Magyarország és Ausztria nagyobb számú rendőrt alkalmaz majd a szerb-észak-macedón határon, és jelentősebb mennyiségű műszaki felszerelést is bevet annak érdekében, hogy a migráció elleni védvonal minél hamarabb délre kerüljön. A szerb elnök szerint ez Szerbia érdeke is, hiszen most, amíg Magyarország a saját határát védi, addig a migránsok Szerbiában maradnak, ha pedig délen lenne hatékony a határvédelem, Szerbia is fellélegezhetne.

A kiadatás rendszerének a fejlesztése is fontos, az ehhez szükséges előkészületeket szintén segíti a magyar és az osztrák fél

– tette hozzá Aleksandar Vučić. Ezzel kapcsolatban a belgrádi média beszámolt arról, hogy a most aláírt háromoldalú memorandum szerint Ausztria, Magyarország és Szerbia megosztja a migráció elleni harc költségeit. Szerbia vállalta, hogy visszafogad minden Ausztria és Magyarország által visszaküldött migránst, a magyarok és az osztrákok pedig a szerbekkel közösen viselik a migránsok hazapaterolásának költségeit a kibocsátó országokba.

Nehammer mondta

Karl Nehammer osztrák kancellár a közös sajtótájékoztatón kitért arra, hogy nemcsak az illegális migráció, hanem a szervezett bűnözés elleni harcról is szól a három ország megállapodása. Mint mondta, eljutottak odáig, hogy az Európai Unió egyes tagországai új partnerségi lehetőségeket keresnek, mert látják, hogy az EU jelenlegi befogadási és migrációs politikája nem elegendő.

Itt jegyezte meg, hogy csak idén 96 ezer illegális bevándorló kért menedéket az országban, ami az osztrák kancellár szerint arra utal, hogy uniós migrációs politika nem működik.

Nehammer elégedettségének adott hangot azzal kapcsolatban, hogy Szerbia ígéretet tett a „menedékkérő turizmus” megfékezésére, vagyis a vízumkötelezettség bevezetésére azon országok állampolgáraival szemben, akik eddig vízum nélkül érkeztek Szerbiába, majd onnan tovább haladva az Európai Unióba már illegálisan léptek be, és kértek menedéket például Ausztriában is, pedig a menedékstátusz megszerzésére semmi esélyük sem volt.

Az osztrák kancellár egyúttal bejelentette, hogy országa további száz rendőrt küld a közös határvédelmi egységekbe, valamint a szükséges felszereléssel, járművekkel és drónokkal is segíti az illegális migráció elleni küzdelmet.

Ez egy erőteljes üzenet, amelyet két európai uniós tagország, Magyarország és Ausztria Szerbiával, egy valóban erős és megbízható partnerrel együtt küld Brüsszelnek

– szögezte le Karl Nehammer. Mint mondta, az olyan partnereknek, mint Szerbia nemcsak az uniós csatlakozás perspektíváját kellene nyújtani, hanem valós előrelépést is el kellene érni, mert óriási kihívások mutatkoznak az illegális migráció, a terrorizmus és a szervezett bűnözés elleni küzdelem, de az energiaellátás terén is.

A három politikus október 3-án Budapesten már egyeztetett az illegális migráció elleni közös küzdelemről, majd miniszteri szinten is folytatódtak a tárgyalások. A hivatalos adatok szerint az illegális bevándorlás legnépszerűbb útvonala még mindig a nyugat-balkáni szárazföldi út, amelyen 2015-ben mintegy egymillióan haladtak át.

hajnal bolygo 728 ?c=4784&m=0&a=438898&r=IsaacAsimov%3AAHajnalbolyg%C3%B3robotjai&t=pi
Az olvasás folytatása

Meteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


A szerző cikkei

B.A. Balkanac

Balkanac

Letöltések

Könyvek a Lírától

Utazás

Hirdetés

A BALK a világban

Tíz nap legjava

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: