Connect with us

Horvátország

KI HARAPTA MEG A KUTYÁT? Rulettkirály – Postabank 1:0, avagy a horvát Robin Hood

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Gaming Terace
A cikk meghallgatása

 
Ahogy az újságírói szakma örök bölcsessége állítja: nem az a hír, ha az embert megharapja a kutya, ha nem az a hír, ha az ember megharapja a kutyát. Ezzel összhangban az sem hír, ha egy bank kiforgatja az embert mindenéből, az viszont mindenképpen hír, hogy valaki megvágja a bankot egy rakat pénzzel, természetesen nem álarcban, legfeljebb maszkban. Egy ilyen eseten álmélkodnak a horvát fővárosban, ahol a minap a zágrábi Községi Polgári Bíróság elrendelt egy harminc millió kunás (cca. 4 millió euro) követelés behajtását a Horvát Postabankon.

A bank nem szívesen fizet

A sztori arról szól, hogy annakidején Jušte Puharić – akit a nagyközönség “horvát rulettkirályként” ismer, hivatásos szerencsejátékosként ugyanis egy vagyont rulettozott össze az európai kaszinókban – beperelte a Horvát Postabankot, mert az késlekedett bizonyos, Puharić tulajdonában lévő részvények eladásával, ezek pedig emiatt jóval alacsonyabb áron keltek el, mint ha időben értékesítették volna őket.

Május 21-én a varasdi Megyei Bíróság másodfokon is megerősítette a zágrábi Községi Polgári Bíróság tavalyi ítéletét, hogy a bank köteles kártérítést fizetni Puharićnak, ám a banknak valahogy nem akaródzott fizetni, amiért Puharić ügyvédei végrehajtást követeltek.

A zágrábi bíróság ismét a javukra döntött, és így elmondhatjuk, hogy Puharićnak megint bejött a rizikó, mert a végrehajtás ellen nincsen appeláta, a kérdéses négy millió eurót egyszerűen leemelik a bank számlájáról.

juste puharica

Jušte Puharić Lenin, Sztálin és Putyin társaságában

Miután mások kárán legjobb örülni, így a labdarúgó válogatott Szlovénia elleni győzelme után ez a hír a legkommentáltabb esemény volt a zágrábi csapszékekben, (zágrábi tudósítónk a Facebookkal nem mérgezi magát, helyette a kocsmának nevezett káros szenvedélynek hódol), mert a bankok közkedveltsége Horvátországban sincs az első helyen. Viszont az eset ismételten a bankszektor nem túl korrekt viselkedésére hívja fel a figyelmet.

Ha valaki utánanéz Puharić úr életművének, akkor kiderítheti, hogy a horvát “rulettkirály” kártyázik is, és állítólag nagyértékű autókat is nyert Reza Pahlavi sah istállójából, hasonlóan Gorcsev Ivánhoz, aki így szerzett Nobel-díjat.

A törvényesség keretei között

Zágrábi tudósítónk véleménye szerint a fránya horvát bankok – tisztelet a kivételnek – ugyanis azt csinálják, hogy körömszakadtáig perelnek, hátha a vontatott bírósági eljárás miatt az ügyfél fejbe lövi magát, a Szávának megy, azt is megbánja, hogy megszületett, vagyis röviden szólva: feladja a további küzdelmet. (Horvátország nem a bíráskodás gyorsaságáról híres, erről már többször is írtunk.)

Mint erre a horvát kollégák több ízben is rámutattak, a horvát bankok viselkedése nyilván megmarad a törvényesség keretei között, tevékenységük ugyanakkor sokban visszaveti a bizalmat a bankrendszerben és áltatlában mindenféle rendszerben

Az Index.hr hírportál szerint ezt erkölcstelenségnek szokás nevezni, kollokviálisan viszont átverésnek. Amikor a portál azt kérdezte a banktól, hogy miért nem fizet, a bank vezetősége, valahonnan a mennyekből azt válaszolta, hogy “a bank nem ért egyet az ítélettel, amelyet a maga szempontjai alapján nem tart megfelelőnek, ezért folyamodott a jogi védelem mechanizmusában felsőbb instanciákhoz”.

Az ottani Postabank azt ígérte, amint ezeket kimerítette, a végkimenetelnek megfelelően, haladéktalanul eleget fog tenni kötelezettségének. A Balkánon azonban van egy mondás, amely így hangzik “obećanje ludom radovanje”, vagyis az ígéretnek csak a hülye örül.

Mint később kiderült, a bank elkülönítette a keresett összeget – ez eredetileg 12 millió 677 ezer kuna volt, erre jöttek azonban a büntetőkapatok, mígnem az összegből 30 millió lett – a bank vezetése ugyanis folyamatosan abban reménykedett, hogy végül mégsem kell fizetni.

Puharićban azonban emberükre akadtak. A rulettkirálynak már nem ez az első bírósági ügye – mert nem csak rulettezett és pókerezett Európa-szerte, hanem pereskedett is – így a kisemberektől eltérően pénzzel is, ideggel is bírta a jogi huzavonát, és végül felülkerekedett, és ő lett a horvát Robid Hood.

A fáma egyelőre arról nem szól, hogy szétosztja-e a pénzt, amelyet a gazdagoktól visszaszerzett.

A BALK Hírlevele


Meteorológia



B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava