Connect with us

Járvány

ÚJABB JÁRVÁNYIDŐSZAK: Rohamosan növekszik a koronavírusos megbetegedések száma Szerbiában

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

belgarad 172205
A cikk meghallgatása

 
Tegnapelőtt “még csak” négyezer, tegnap viszont már valamivel ötezer fölött volt a koronavírusban újonnan megbetegedettek száma, mára viszont ez a szám már 5633-ra emelkedett, vagyis bátran kijelenthetjük, hogy újabb járványidőszak köszöntött Szerbiára, ahol 1908 személyt ápolnak a kórházakban. A nemrég megnyitott újvidéki Covid-kórház kapacitása valamivel több mint 600 fő, amiből az következik, hogy három ilyen kórházat meg lehetne tölteni a jelenleg más egészségügyi intézményekben fekvő koronavírusos betegekkel.

Mit mondanak a számok?

A 15 órakor közzétett adatok szerint Szerbiában az utóbbi egy napban 21757 személyt teszteltek, közülük 5633-nál állapították meg a vírus jelenlétét, ami majdnem 26%-os találati, illetve megbetegedési arány.

[aoa id=’5′]

Ha a halottak számát viszonyítjuk az új megbetegedésekhez, akkor a koronavírusban elhunyt 24 ember “mindössze” 0,4%-os halálozási arányt jelent, ami nem kimondottan magas, de lesz ez még rosszabb is, tekintetettel arra, hogy 121 személy van lélegeztetőgépen. A viszonylag alacsony halálozási arány azzal is magyarázható, hogy a megbetegedések száma az utóbbi napokban ugrott meg igazán, és az új pácienseknek még nem volt idejük meghalni. A koronavírus kitörése óta számított halálozási arány egyébként 0,94%-os Szerbiában.

A legnagyobb veszélyben ezúttal is a belgrádiak vannak, ahol személyes tapasztalataink szerint az utcán nem túl nagy a maszkviselési kedv, viszont az üzletekben általában mindenki felveszi a maszkot, és erre az eladók általában figyelmeztetik is az embereket.

A szerb fővárosban – ahol az utóbbi egy napban 1323 embernél mutatták ki a koronavírust – egy héttel ezelőtt még pezsgett az élet, jóformán semmiféle jelét nem lehetett látni annak, hogy bárki is tartana a betegség újbóli megjelenésétől.

[/aoa]

Belgrád az egyedüli szerbiai város, ahol négy számjegyű az új megbetegedések száma, nyolc vidéki városban három számjegyűek a számok, a legtöbben, 368-an Kragujevácban betegedtek meg, Újvidék van a harmadik helyen 257 új fertőzéssel, a vajdasági kisvárosok közül Pancsova 71, Nagybecskerek 64, Szabadka pedig 60 új megbetegedéssel került fel a legújabb listára.

Ezek a számok mindenképpen azt jelzik, hogy a koronavírust nem sikerült felszámolni, de a jelek szerint megfékezni se nagyon Szerbiában.

Telnek a kórházak

A helyzet valóban az, amire az előbb is utaltunk: mindhárom szerbiai Covid-kórházban, Kruševacban, Batajnicán és Újvidéken is egyre több a beteg. Médiajelentések szerint ilyen szempontból a legrosszabb helyzet Kruševacban, ahol a korházigazgató szerint a betegek súlyos klinikai képpel érkeznek, és már közel 400-an vannak az 500 férőhelyes intézményben.

[aoa id=’7′]

Vajdaságban valamivel kedvezőbb a kép, a vidéki városokban az enyhébb eseteket kezelik, sok beteget pedig házi karanténba kerül: és csak a legsúlyosabb pácienseket küldik a több mint 600 férőhelyes újvidéki Covid-kórházba, ahol jelenleg 122 ágy foglalt.

A batajnicai Covid-kórházból, amely a legnagyobb ilyen intézmény Szerbiában a maga 900 férőhelyével, nincsenek hivatalos adatok, nem hivatalos értesülések szerint azonban az ágyak kétharmada foglalt, vagyis mintegy 600 személy fekszik bent.

A fertőző betegekkel foglalkozó szerbiai orvosi társaság elnöke szerint jelenleg csak “befelé irányuló forgalom van”, és majd csak két hét múlva várható a gyógyult betegek hazaengedése, vagyis a kifelé irányuló forgalom megkezdődése.

– A legtöbb beteg azok közül kerül ki, akik nem kapták meg a vakcinát. Amikor 20 koronavírusos beteget fogadunk, akkor közülük egy oltott, a többi nem. Ami a betegek korosztályát illeti, a járvány kezdetben a 60 éves kor felettieket teperte le, az oltási időszakot követően viszont a betegek többsége ma már a fiatalabb korosztályhoz tartozik. Most a betegek kora 20 és 60 év között van, vagyis az aktív lakosság betegszik meg

[/aoa]

– mondta Dr. Tomislav Preveden a belgrádi Danas című napilapnak nyilatkozva, és egyúttal elismételte azt az unalomig hajtogatott tényt, hogy miután nincs vírusölő gyógyszer, egyedüli hatékony segítséget a vakcina nyújt, természetesen a szociális távolságtartás mellett.

(Kezdőkép: Belgrád egy héttel ezelőtt, jóformán senki sem visel maszkot)

A BALK Hírlevele


Meteorológia



B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava