Connect with us

Járvány

NÉGY HÓNAP ALATT ÉPÜLT FEL: Átadták az újvidéki Covid-kórházat, amely már ma fogadja az első pácienseket

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

korahza novi sad
A cikk meghallgatása

Átadták az Újvidék külterületén lévő mišeluki Covid-kórházat. Az ünnepélyes megnyitón Pásztor István, a vajdasági képviselőház elnöke, majd Ana Brnabić szerb miniszterelnök üdvözölte az egybegyűlteket. Az állami vezetők közül megjelent Zlatibor Lončar egészségügyi miniszter, Nebojša Stefanović védelmi miniszter, Igor Mirović tartományi kormányfő és Miloš Vučević Újvidék polgármestere is. A négy hónap alatt, vagyis határidőre felépített kórház már ma fogadja az első pácienseket.

A kórház alapkövét április 29-én tették le, az ünnepségen Aleksandar Vučić szerb elnök is lapátolt. Ez a harmadik ilyen jellegű intézmény Szerbiában, Vajdaságban viszont az első.

Az Újvidék szerémségi oldalán található Covid-kórház 8 milliárd dinárba (kb. 24 milliárd forintba) került. A tervek szerint a létesítmény a koronavírus-járványt követően városi kórházként üzemel majd.

Helyi médiajelentések szerint két műtője, angio-terme, két röntgenkészüléke, két szkennere, endoszkópos berendezése, laboratóriuma, öt betegfogadó helyisége és 8 helyes dialízisközpontja van, de vérbankkal is rendelkezik. Már ma fogadják az első pácienseket a mišeluki Covid-kórházban

A jelenleg a Vajdasági Klinikai Központban kezelt mintegy kilencven koronavírusos beteget még a nap folyamán átszállítják az új kórházba, de egy héten belül a többi vajdasági kórházból is ide kerül az ebben a betegségben szenvedő összes páciens. Vajdaságban jelenleg 266 kovidos beteget ápolnak, vagyis velük az új kórház majdnem fele meg is telik.

A 20 ezer négyzetméter területű új Covid-kórház 616 férőhelyes, ebből 212 hely az intenzív osztályon van.

Az illetékesek elmondása szerint biztosították a megfelelő számú egészségügyi dolgozót az intézmény normális működéséhez.

A nyitó ünnepségen elhangzott, hogy ez 165 orvost jelent, vagyis minden orvost alkalmaztak, aki munka nélkül volt a Vajdaságban. Nekik mintegy 220 középfokú képzéssel rendelkező egészségügyi alkalmazott segít, de nővérekre még szükség van.

Helyszíni beszámolók szerint a főépület valóban elkészült, viszont a munkálatok még folynak a kiszolgáló létesítményekben, mint például a raktárak, vagy az étkezőhelyiségek.

A szerbiai ellenzéki Szabadság és Igazság Pártja (Stranka slobode i pravde, SSP) azt kifogásolta, hogy az átadás közeledtével rohamosan nőttek az építkezés költségei, amelyek meghaladták a másik két Covid-korházra, a nagyobb batajnicaira és a kisebb kruševacira külön-külön költött pénz nagyságát.

A bírálatokra a mai megnyitón ugyan reagált, de érdemben nem válaszolt Ana Brnabić szerb miniszterelnök, aki úgy fogalmazott, hogy ebben a pillanatban nem tudja, hogy a költségek valóban meghaladták-e a másik két kórházra fordított összegeket, mert nem nézte meg az ezzel kapcsolatos összehasonlításokat, viszont arra kitért, hogy az újvidéki kórház felszereltsége jobb, mint a másik kettőé.

A BALK Hírlevele


Meteorológia



B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava