Connect with us

Bosznia

NŐ A MECSETBEN: Bazi nagy bosnyák lagzi, avagy a „török szultán” Szarajevóban

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

torokszultan
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 4 perc

Pénteken nem mindennapi látványosságra került sor a Bosznia- Hercegovina fővárosában. Férjhez ment Bakir Izetbegović, az ottani muzulmán lakosságot tömörítő Demokratikus Akciópárt (Stranka Demokratske Akcije, SDA) lánya, Jasmina Izetbegović. Bár ez önmagában is számot tartott a BALK Magazin hiánypótló pletykarovatának figyelmére, az eset ennél jóval érdekesebb: a saría jog szerint megejtett egyházi szertartáson maga a „török szultán”, Recep Tayyip Erdoğan volt az esküvői tanú. Mondanánk, hogy majd ő lesz a keresztapa is, de ezt a fogalmat a mostanában sokat emlegetett törvénykezés nem ismeri.

A szultán Szarajevóban

Erdoğan fele csaladjával emelte az esemény fényét, a lagziba elkísérte egyetlen felesége Emine, fia Bilal és menye Reyyan, a többi gyerekéről viszont nem szól a fáma. Ezúttal a szpáhi testőrezred helyett a szultán beérte 50 válogatott testőrrel, a selyemkaftánt pedig prózai, nyugati szabású öltönyre cserélte fel. Mint a régi szép időkben, a szarajevói utcákon nagy volt a tolongás, kivonult a pórnép, a „rája” (úgy ejtsd, ahogy írva vagyon), hogy tátsa a száját.

Az igazhitűek tetszését igencsak elnyerte, hogy a török elnök részt vett a pénteki džumán (déli ima), amit a Török Köztársaság Vákufa (vákuf, vakf – lényegében vallási jellegű alapítvány), illetve ennek főigazgatósága által folyósított eszközökből felújított baščaršijai (törökül: Başçarşı), 16. századi mecsetben tartottak meg.

A hívők nagy elragadtatására a péntek déli imán maga Erdoğan „tanította a Koránt”. Itt nem vagyunk egészen biztosak abban, hogy miről volt szó, de legvalószínűbben az ikametet mondta ki, ami egyfajta kötelező előimádkozás.

Mielőtt teljesen belebonyolódnánk az iszlám vallási fineszekbe, sietve továbblépünk és megjegyezzük, hogy Erdoğan közvetlenül megérkezése után lerótta kegyeletét dr. Alija Izetbegović, a muzulmánok háborús vezetőjének sírjánál, akinek az unokáját eskette.

Van amitől a bojkott megszakad

A déli ima után került sor a nagy eseményre, a szarajevói főmecsetben, miután Erdoğan röviden találkozott Bosznia- Hercegovina háromtagú elnökségével. A találkozón részt vett Milorad Dodik, a bosznia-hercegovinai elnökség szerb tagja is, aki máskülönben a srebrenicai népirtással kapcsolatos törvény meghozása miatt már egy ideje bojkottálja szövetségi szervekben folyó munkát.

A találkozót rövidre fogták – elvégre Erdoğan nem ezért jött – a komának mennie kellett a lagzi oldottabb részét képező mulatságra, amit jelképesen az Európa Szállóban tartottak meg, bizonytalan számú meghívottal.

Szóval a találkozón kutyafuttában megtárgyaltak ezt-azt az államközi kapcsolatokból, többek között kitértek a Törökország és a Bosznia- Hercegovina közötti szabadkereskedelmi egyezményre, amely augusztus elsején lépett életbe, és amelytől Erdoğan a török befektetések növekedést várja.

Dodik nagyon szeretett volna beszélgetni a Szarajevó- Belgrád autópályáról, illetve ennek török finanszírozásáról, de sikertelenül. A törökök beérték azzal, hogy az általa hirdetett bojkott megszegésére késztették a boszniai szerb vezetőt, aki ezúttal is bizonyította, hogy elveknél vannak fontosabb dolgok is, amelyeket érdekeknek hívnak.

S hol maradt a pletyka, kérdezi most a berzenkedő olvasó? Természetesen a végén – Zucker kommt zuletzt, ahogy mondták volna a kabátos emberek egykoron.

Zucker kommt zuletzt

Szóval: a menyasszony voltaképpen Hollandiában született, végezettségét tekintve formatervező, és egy marketingcéget vezet, amely jól fizető állami megrendeléseket tudhat magáénak. Ki gondolta volna, hogy ilyesmi előfordulhat Bosznia- Hercegovina esetében?

Jasmina Izetbegović egyébként egy fehér ruhakölteményben járult a Reis-ul- Ulema elé. A ruha származása ismeretlen maradt, de rafinált vonalvezetése valahogy a francia és nem a török főváros divattervezőinek munkáját idézi, pedig a török textilipar is csodákra képes, főleg, ami az alsóneműk „nyúlási hányadosát” illeti.

Az örömanya ruhája szabásában viszont valami visszafogottság, (elvégre mecsetbe igazán nem mehet estélyiben), viszont a rózsaszín aranybrokát, amiből a ruha készült, igencsak megdobta az árát, kb. 2000 eurót taksálták a szarajevói kollégák.

Viszont az igazi pletykát a mindentudó Dnevni Avaz szállította, amely két nappal a menyegző előtt arról cikkezett, hogy a stolaci születésű vőlegény Ćamil Humačkić családja erősen összekülönbözött Sebija Izetbegović asszonysággal az esküvői meghívók miatt.

Sebija állítólag sehogyan sem akart beleegyezni, hogy a meghívottak között jelen legyen Salmir Kaplan volt szövetségi kulturális miniszter, jelenlegi parlamenti képviselő a föderációban, aki a vőlegény közeli rokona. Kaplan ugyanis már jóideje a Bakir Izetbegović bosnyák párt- és mindenvezér fekete listáján van, így jelenléte Izetbegovićék szerint nem volt kívánatos.

A gyakran akadékoskodó Avaz – amely áttételesen az Izetbegović családdal nem túlzottan szimpatizáló Fahrudin Radončić bosnyák médiamogul tulajdonában van – kárörvendően írta meg, hogy a vőlegény rokonsága a sarkára állt, és végül a nagyasszony engedni kényszerült Kaplan meghívójának ügyében.

De ki is a vőlegény?

Beszéltünk már itt mindenkiről, török szultánról, örömanyáról, bosnyák fővezérről, de majdnem megfeledkeztünk a vőlegényről, aki valószínűleg maga sem gondolta, hogy ilyen magas polcra kerül.

NŐ A MECSETBEN: Bazi nagy bosnyák lagzi, avagy a török szultán Szarajevóban

„Ne tartsátok vissza Allah hívő szolgálólányait, asszonyait Allah mecseteitől!”

Az eddig még alig emlegetett vőlegény, Ćamil Humačkić már évek óta Németországban él, ahol saját IT-cégét vezeti. Ha hinni lehet a szarajevói kollégáknak, van mit aprítania a tejbe, mert ő állta a lagzi költségeit – és nem a török szultán – megközelítőleg 500 ezer euró értékben.

Ismerve a helyi viszonyokat, minden esély meg van rá, hogy a költségeket majd megtérítik a bosznia-hercegovinai adófizetők, egy vagy több állami megrendelés formájában, miután a tendereken csodálatos módon éppen Humačkić cége adja mindig a legkedvezőbb ajánlatot.

Bejegyzett haspók lévén, legnagyobb sajnálatomra, és minden igyekezetem ellenére sem tudtam kinyomozni, mi volt a menü a lagzin, és hogy folyt-e a lé Szarajevótól Isztambulig.

Így csak arra hagyatkozom, amit én szerettem volna enni egy ilyen szultáni lakomán, az pedig a sogan dolma. A sogan-dolma kriptikus elnevezés alatt töltött hagyma rejtőzik, amit az Ezeregyéjszaka meséit idéző fedeles fémedényekben szolgálnak fel tejföllel bőven megagyusztálva.

English

Dodik travels to Moscow, yet receives money from the European Union

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Dodik pénzt kap az EU-tól / Dodik travels to Moscow and receives money from the EU
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 5 perc

The European Commission has lifted the suspension it imposed last year on the disbursement of EU funds intended for the Bosnian Serb Republic. Milorad Dodik, the president of the Bosnian Serb entity, expressed his gratitude to his coalition partners for their support in this matter, while the entity he leads is experiencing worsening economic conditions. The upcoming repayment of bonds issued on the Vienna Stock Exchange this year may force Dodik to take on additional significant loans. It is possible that he will seek assistance in Hungary as well.

In Brussels, they loosened their grip

Milorad Dodik, the president of the Bosnian Serb Republic, achieved a significant result on Friday, as the EU revoked the suspension of EU-funded development projects in the Serbian entity.

The disbursement of EU funds intended for the Bosnian Serb Republic had been suspended since February last year, as the EU Commission sought to exert pressure on Dodik’s Independent Social Democrats Alliance (Savez Nezavisnih Socijaldemokrata, SNSD) due to their secessionist tendencies.

Although the European Union did not impose sanctions on Bosnian Serb political leaders at that time, the Commission ordered the freezing of all projects receiving EU support.

It was already known at the time of the halt in investments, mostly related to infrastructure development, that the Serbian entity, burdened by significant debt due to bonds issued on international stock exchanges, would not be able to compensate for the resulting shortfall from its own budget.

In May of this year, several Bosnian newspapers reported that the leadership of the Bosnian Serb Republic could be in trouble if they do not find new external funding to finance their accumulated external debt.

While the risk of technical bankruptcy is not discussed in Banja Luka, it can be assumed that the EU, in plain terms, „didn’t let Dodik off the hook” and resumed the disbursement of previously frozen financial assets.

According to experts knowledgeable in the Bosnian financial sector, the EU’s restart of programs has provided a lifeline to the otherwise grim state of the Bosnian Serb economy.

However, experts agreed that the influx of EU funds alone will not be sufficient to ensure the necessary growth for financing external debt. This is because its impact does not generate enough additional GDP growth in the Bosnian Serb Republic to break free from the debt spiral.

One may ask, why did Brussels yield?

The answer, according to many, is that this step was a significant gesture towards the Bosnian Serb region on the brink of international isolation and economic collapse.

Dodik, in turn, has only earned this by fulfilling the coalition agreement he made with the Croatian Democratic Community of Bosnia and Herzegovina (Hrvatska Demokratska Zajednica Bosne i Hercegovine, HDZ BiH) and the left-wing Bosnian party alliance known as the „troika” until now.

Troubles within the coalition arise

The importance of restarting EU programs is also reflected in Dodik himself expressing gratitude, in front of the press, to Elmedin Konaković, the Bosnian Minister of Foreign Affairs, for consistently keeping the issue of restarting frozen projects in the Serbian entity on the agenda during his visits to Brussels this year.

elmedin konakovic milorad dodik 1

On the right, Elmedin Konaković, the Bosnian Minister of Foreign Affairs, plays the role of a helpful lobbyist, while on the left, Milorad Dodik, the president of the Bosnian Serb Republic, needs to be connected to a financial infusion

Simultaneously with the announcement of the financial good news, Denis Bečirović, the Bosnian member of the Bosnia and Herzegovina Presidency, also held negotiations with members of the Western Balkans Working Group of the European Parliament in Brussels.

Bečirović’s participation in the meeting caused significant disruption within the communication machinery of the Bosnian government coalition. This was because the member of the presidency asked the present EU representatives to impose further sanctions against Dodik, and he described the continuation of the disbursement of EU financial assets as a „terribly bad step.”

Regarding Bečirović’s stance against Dodik, it is worth noting that in previous years, he has repeatedly accused the top Bosnian Serb leader of separatist tendencies and violating the principles of the Dayton Agreement.

His recent actions were particularly uncomfortable for his own party, the Social Democratic Party (Socijaldemokratska Stranka, SDP), as this position completely contradicted the coalition government’s stance, including that of his own party, regarding EU funds.

Although there haven’t been similar levels of communication discord among some players within the five-party government coalition in the past, and the government seemingly continued its work uninterrupted, strong figures within the coalition parties often make comments that indicate underlying tension.

When it comes to separate communication, the SDP takes the lead, as several prominent members sharply criticize the work of the coalition partners organized on the basis of two ethnicities, the Bosnian Serb SNSD and the Croatian HDZ BiH.

The ‘unique word scattering’ observed in the communication of the SDP can be traced back to the fact that the Yugoslav state party’s successor organization in Bosnia, in addition to its traditional center-left orientation, has sought to broaden its support among progressive and neo-Marxist youth groups. These groups find it difficult to accept that the SDP, which represents a multiethnic and atheist approach they support, formed an alliance with the Bosnian Serb and Croatian conservative political forces that were continuously criticized in the previous cycle.

Dodik needs to pay (or should pay)

Regardless of the opening of EU funds, the economic situation of the Bosnian Serb Republic is difficult to assess positively.

The maturity dates of entity bonds issued on the and Vienna stock exchanges are approaching, and their repayment will pose a significant burden on the budget of the Serb entity.

The numbers speak for themselves.

This year, the Serb entity has a bond-based debt obligation of approximately 1,099 million BAM (convertible mark), which amounts to 208 billion Hungarian forints. In addition, the government of the Bosnian Serb Republic has to pay an additional 900 million BAM (170 billion Hungarian forints) this year based on other commitments.

A significant portion of these obligations is related to certain infrastructure investments. From this year’s upcoming debt pile, a portion of the Bosnian Serb bonds issued on the Vienna Stock Exchange in previous years will mature in June. After this, the Serb entity will have to pay approximately 400 million BAM (75 billion Hungarian forints).

To ensure the financing of the mentioned debt, the Bosnian Serb Republic received a loan of 180 million BAM (34 billion Hungarian forints) from Hungary.

We have previously reported in detail about this transaction and the support program provided by the Hungarian government to Bosnian Serb agricultural entrepreneurs.

According to news reports in the Bosnian press, in order to continue rolling over the high external debt, Dodik may be preparing, or rather, be forced to take on another loan of approximately 2 billion BAM (380 billion Hungarian forints) in the near future.

Most analysts link this future transaction, which has so far been only speculation, to the Chinese development funds that are still leading in the Western Balkans region, due to the drying up of Russian resources. However, it is also possible that Dodik may once again knock on Budapest’s door for a little injection of funds.

Az olvasás folytatásaMeteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


A szerző cikkei

Líra-könyvek

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Utazás

Letöltések

Google-hirdetés

Tíz nap legjava