Connect with us

B A Balkanac

A népellenes mosoly és az áruló paprikamalom sztorija (további történetek a Várady-irattárból)

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

A labdák segítségével értékeld a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]

Hallgasd meg ezt a cikket!

Midőn a győzedelmes Vörös Hadsereg átvonulóban volt Becskerek mesebeli városán, egy gonosz, hitetlen pap állt a lelkészlak ablakában, kinek arcára – ahelyett, hogy szívből örülne – cinikus mosoly ült ki. Megpillantotta ezt valaki, aki aztán a bírák előtt is elmondta, mit látott. Merthogy “ügy” lett a dologból. Hogy súlyosabb legyen a vétek, a szemtanú szerint ugyanez a felpaprikázódott, esztelen pap még a kezével is legyintett, majd tüntetőleg becsukta az ablakot. – Becsapta-é vajon, vagy sem, jó kérdés, ám biztos, hogy feltűnő nyomatékkal lehúzta a rolettát.

További nagy kérdőjel, vajon az utcán masírozó Nyikitáék észrevettek-e valamit is ebből a botrányos jelenetből, és ha igen, akkor mit gondolhattak a hála fogalmáról abban a hálátlanságáról messze földön híres bánáti térségben? Mindenesetre a szovjet erőket félre, a náluknál itt sokkal fontosabb szerepet játszó, szakmai sikerekre vágyó ügyész szerint Csepcsányi István evangélikus lelkész ellen megalapozott vádat lehet emelni, s ehhez a meggyőződéshez gyors cselekvés társult. Mert Csepcsányi István – a fentebb vázoltakkal államellenes bűncselekményt követett el, miként azzal is, hogy a megszállás alatt “együttműködött az okkupátorokkal”. Hogy ez miben nyilvánult meg, nem pontosan érthető, viszont tény, hogy Bánát német megszállása alatt egyesült Nagybecskereken a magyar, német és a szlovák hitközség. Tény az is, hogy Csepcsányi lett a helyi evangélikusok vezetője, csakhogy aztán mi van? Az van, volt csupán, hogy nem tetszett ez az ilyesfajta alakulás az egyik konkurens társnak, aki aztán – amint tehette – simán bemószerolta ellenfelét az ügyéhes hatóságnál. (Ha előzőleg Istennél nem is.)

Ugyancsak a fasisztákkal való aktív szimpatizálásként könyvelődött el a második világháború után az, hogy a megszállás alatt a Gusztáv Adolf Nőegylet, amelynek egyes hívő tagjai révén némi kapcsolata lehetett a parókia élén álló bűnös férfiúval, egy Horthy Miklósnak szánt cifra virágcsokrot kötött. Hogy aztán az a női kezek megalkotta, cifra hálacsokor célba ért-e, amelyet Horthy ugyanolyan cifra vázába rakott volna, nem tudni. Lényeg, hogy a vádlottat végül elítélték, három évet sóztak rá – méghozzá az akkoriban egyik legkeményebb börtönnek számító pozsareváci Zabelában letöltendő. (E sorok írójának édesapja is ott ült akkortájt, méghozzá tiltott határátlépésért, így akár találkozhattak is ők ketten – megj. B. A. B.) Ma már nevettető poénnak számít Csepcsányi István esetében, meg egyáltalában, hogy ez a virág-kalamajka az által is negatív színezetet kapott, méghozzá súlyosat, hogy a szóban forgó nőegylet nevében ott szerepelt az Adolf név.Nota bene! Ahogy a Népellenes mosoly c. könyv – amelyben ez az érdekes történet is szerepel – szerzője, Várady Tibor írja: tök mindegynek számított (V. T. nem ezekkel a szavakkal él, de a dolog lényege ugyanaz), hogy a névadó Gusztáv Adolf a történetírásban többszörösen verifikált svéd király, aki 1632-ben otthagyta fogát a híres harmincéves háborúban. Meggyőződéses, hithű protestánsként lehelte ki lelkét, a sírjába is úgy helyezték. A két Adolf semmiképp sem keverhető össze, ideológiai síkon sem. Ők egyébként még csak nem is találkozhattak. Akár egy kis bratyi-pertu erejéig se, bár Hitler Adolf hallhatott, olvashatott róla, arról a másik Adolfról. Történelmi tananyagként is szembejöhetett vele Gusztáv, de akkor megint mi van? Mindenesetre Bánátban nem lehetett valami közismert személy az akkor már rég az örök vadászmezőkön nyargalászó svéd király.

Címadó története ez hát a többgenerációs becskereki ügyvédi hagyatékot feldolgozó, szellemes magyarázatokkal egybefűzött Várady-kötetnek, összesítésben a negyediknek, amely az idén jelent meg az újvidéki Forum gondozásában. Érdekes torzó szerkezetet eredményez mindegyik “tanulságos mesében” az a tény, hogy a különféle periratokból, ügyvédi levelezésekből, futó feljegyzésekből stb. összeálló anyagot görgető elbeszélésnek általában mintegy hiányzik a vége. Úgy tűnik azonban, hogy ez ebben az esetben nem egyértelmű hendikep. Egyáltalán nem is az, mert az ilyesfajta nyitott befejezés jól megmozgatja mind a puszta közreadónál több V. T., mind a történelmi abszurdumokon keresztül szellemileg épülni kívánó szívélyes olvasó fantáziáját. Valamiféle izgalmas alkotói hozzáállást kényszerít ki mintegy, amelyben az immár rég “megbölcsült” szerző a maga ironikus hozzáfűznivalóival sok esetben csupán irányt ad az arról szóló gondolkodásunknak, hogy valójában ki a gyilkos. Hogy például ölt-e bizonyos Péli Antal, akit puskával láttak flangálni az utcán, márpedig annak az érvényes dramaturgia szerint el kellett sülnie. Bűnös volt-e ez az ember, aki egyébként szerette volna másodszor is feleségül venni a saját feleségét, közben fasiszta kocákat hizlalt – és mit nem tett még szegény-szegény pária. Antalunk, aki ha vétkes nem is, mégse lehetett valami szent.

Viszont paprikamalmot is ígértünk. Ám hadd ne lőjünk le egyesével sorba minden Várady-poént, mint valami vásári lövészeten, amennyiben az az egész teli puttony eszünk mellett jutott nekünk maroknyi szerencse is. Annyit azonban csábító kérdésként még felvethetünk, hogy hát Önök szerint hogyan lehet egy akkorka paprikamalommal, amelyet ama dicsőséges spanyol nemes, vitéz Don Quijote figyelemre se méltatna, hathatósan támogatni a fasizmust, ugyanakkor borsot törni mások orra alá. Nos?

A labdák segítségével értékeld a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]
QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

Feliratkozás a Hírlevélre

Az e-mailek heti három alkalommal hétfőn, szerdán és pénteken kerülnek kiküldésre.

MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Európai Unió

Oroszország

Kína

Három nap legjava