Connect with us

Horvátország

DALMÁT DELTA: A horvátok elérték a koronavírus előtti esztendő 75%-át, de lehet, hogy ez a csúcs?

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

A cikk meghallgatása

 
A Horvát Idegenforgalmi Közösség köreiben kitört a pánik, miután az ECDC (European Center for Disease Prevention and Control – Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ) Covid-térképén a horvát tengerpartot narancssárgával jelölte be, az eddigi zöld helyett. Pedig a kezdeti bizonytalanság után erőteljesen megindult az idény, Nikolina Brnjac idegenforgalmi- és sportminiszter szerint júniusban a vendégek száma elérte a Covid előtti 2019-es szezon 75 százalékát.

A gond Közép- Dalmáciában van

Többen is “lesajnálták a BALK-ot” a Facebookon – és akkor még finoman fogalmaztunk – amikor a múlt hónap végén arra figyelmeztettünk, hogy Zára (Zadar) térségében megjelent a koronavírus Delta variánsa, amiről ugyan senki sem akart nyilvánosan beszélni, pedig már akkor sejteni lehetett, hogy veszélybe kerülhet miatta a horvát turistaszezon.

Az ECDC legfrissebb térképén viszont jól látszik, hogy az európai járványügyi központ miként vélekedik az Adriai-tenger térségében, mindenekelőtt a Dalmáciában uralkodó helyzetről.

– Nagyon sajnálom, hogy ez éppen most történik, hogy éppen most lettünk narancssárgák, ez komoly figyelmeztetés számunkra, ami arra serkent bennünket, hogy az epidemiológiai intézkedések betartásával megfordítsuk a helyzetet, és ismét zöldek legyünk


DALMÁT DELTA: A horvátok elérték a koronavírus előtti esztendő 75%-át, de lehet, hogy ez a csúcs?
– nyilatkozta a térkép megjelenését követően Nikolina Brnjac horvát idegenforgalmi- és sportminiszter.

Stipe Jeličić a spliti vendéglátóipari egyesület elnöke elkeseredetten kommentálta a helyzetet. Szerinte a térkép nagyon gyorsan pirosra válthat, és ha ez bekövetkezik, akkor vége az idénynek.

– Mi Dalmáciában az idegenforgalomból élünk, de nemcsak mi, hanem az egész ország. Nem értem, miért nem veszik fel az oltást az emberek


– mondta Jeličić. Szinte mindenki, aki egy kicsit is jelent valamint az idegenforgalomban, hasonlóképpen kommentálta a fejleményeket.

Veljko Ostojić, a Horvát Idegenforgalmi Egyesület igazgatója arra kérte a kormányt: kísérelje meg kijárni az ECDC-nél, hogy precízebben, megyékként mutassa ki a fertőzöttség mértékét, mert Isztria például méltánytalanul került a sárga övezetbe, a tulajdonképpeni gond Közép- Dalmáciában van.

Bárkit beloltanak, aki hagyja

A horvát kormány pénteki ülésén foglalkozott a kialakult helyzettel, de még nem volt szó konkrét intézkedésekről, bár horvát médiajelentések szerint az egyik károlyvárosi piacon megjelent “az első vakcinabrigád”, amely olyan hatékony volt, hogy percenként oltott egyet.

Andrej Plenković miniszterelnök bejelentette, hogy a továbbiakban igény szerint bárkit ingyen beoltanak, állampolgárságra, biztosítási státusra való tekintet nélkül, beleértve a boszniai horvátokat és az országba látogató idegeneket is.

– Számos szomszédos országgal és ottani vezetővel jóban vagyunk, de ha a szemaforon lévő jelek olyanok, amilyenek, akkor az problémát jelent a horvát turizmus számára, ezért tegyünk meg mindent azért, hogy a szemafor jelzései biztos fogadóképességet mutassanak


– jelentette ki a horvát kormányülésen Plenković miniszterelnök.




Mindazonáltal, a kormány még mindig latolgatja, az ún. “lett modell” bevezetését, amelynek értelmében az állami szektorban dolgozók számára kötelező lesz az oltás. Ez azért jelentene problémát – és íme a balkáni abszurd újabb eklatáns példája – mert éppen a horvát egészségügyi minisztériumban a legalacsonyabb az átoltottság, a 40%-ot sem éri el.

Aztán van a francia modell: Emmanuel Macron kilátásba helyezte, hogy nem kapnak fizetést azok az állami tisztviselők, akik nem hajlandók felvenni az oltást. Horvátország esetében ez 180 ezer ember számára jelentene oltáskötelezettséget, akik az egészségügyben, a szociális szolgálatnál és a tanügyben dolgoznak. Ez persze, csupán az első lesz az intézkedések sorában, mert a jelzett 180 ezer ember a lakosság alig több, mint 4 százaléka, és ezzel Horvátország jó, ha éri el az 50 százalékos átoltottságot, szemben az uniós átlaggal, ami 65,8 százalék.

Híresztelések szerint még az is elképzelhető, hogy a tömegközlekedés használatát is Covid-igazolványhoz kötnék, az viszont szinte biztos, hogy már a közeljövőben szigorúbbak lesznek az ellenőrzések a határon, illetve a járványügyi intézkedések betartásának is nagyobb figyelmet szentelnek a nyaralóhelyeken.

Mivel “renitens dalmátokról” van szó, ehhez sok szerencsét kívánunk az ellenőröknek.

A BALK Hírlevele


Meteorológia



B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava