Connect with us

Európai Unió

ORBÁN: Az Európai Parlament “jogállamisági dzsihádot” folytat ahelyett, hogy adekvát kérdésekkel foglalkozna

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

E53WichXMAINsOA
A cikk meghallgatása

 
Orbán Viktor miniszterelnök meghívására Janez Janša szlovén miniszterelnök részt vett a visegrádi csoport: Csehország, Lengyelország, Szlovákia és Magyarország miniszterelnökeinek ülésén. Olyannyira részt vett, hogy az ülést Ljubljanában tartották meg. Szlovén médiajelentések szerint a magyar kormány vezető képviselői Szlovéniát szívesen látnák a visegrádi csoport tagjai között, amit Janša 2018-ban “az egyetlen reális perspektívának” nevezett.

Szlovénia

A szlovén miniszterelnök a találkozót követő sajtótájékoztatón kijelentette, hogy Szlovénia az uniós csatlakozása óta hagyományosan jól együttműködik a visegrádi csoporttal, és hozzátette, hogy az Európai Unió számos kihívás előtt áll, amelyekre meg kell találnia a válaszokat.

Janša kiemelte: mind az öt ország – a V4-ek és Szlovénia átlag feletti gazdasági növekedési előrejelzéssel rendelkezik.

– Az Európai Unió akkor lesz erős, ha a tagállamok is erősek gazdaságilag. Az EU nem lehet erős gyenge tagállamokkal


– mondta a szlovén miniszterelnök, aki hozzátette, hogy jelenleg az egyik legfontosabb feladat a gazdasági teljesítmény gyors helyreállítása.

Újságírói kérdésre válaszolva az EU több tagállama által vitatott magyar gyermekvédelmi törvényről elmondta, hogy sok olyan dokumentum van, amely válaszokat ad ezekre a kérdésekre, de gyakran elfelejtik őket. Megemlítette az Európai Unió Alapjogi Chartáját, majd idézte annak 14. cikkét, amely az oktatás szabadságával foglakozik.

– Ha megnézzük az alapvető emberi jogokról szóló dokumentumokat, látjuk, hogy mi tartozik európai és mi nemzeti hatáskörbe. A szlovének már elhagytak egy olyan országot, ahol ezek a dolgok kezdtek összefonódni


– utalt Janša az egykori Jugoszláviára, amelynek lebontásában újságíróként ő maga is tevékenyen részt vett.

– Nem szeretnénk, hogy az Európai Unióban ezt a hibát ismét elkövessék, hiszen van tapasztalatunk azon a téren, hogy ez hova vezet


– húzta alá a szlovén ministzerelnök, hozzátéve: mindenkinek tartania kellene magát az előre megbeszélt keretekhez és dokumentumokhoz, amelyeket aláírtak.

Magyarország

– Az Európai Uniónak a következő hat hónapban súlyos kérdésekkel kell szembenéznie, de szerencse, hogy ebben az időszakban éppen Szlovénia adja az EU tanácsának elnökségét


– mondta a magyar miniszterelnök, aki szintén a gazdaság újraindítását nevezte a legfontosabb témának. Ehhez szerinte három dolog kell: beruházások, a biztonság és a piacok bővítése.

Orbán Viktor hangsúlyozta, hogy beruházások akkor lesznek, ha nem emelik az adókat, ezeket inkább csökkenteni kell, a biztonság pedig akkor teremthető meg, ha a bevándorlás és a migráció kérdésében továbbra is egységesen képviselik azt a határozott álláspontot, amely szerint semmilyen szétosztási kvótát nem támogatnak.

A magyar miniszterelnök úgy vélte, hogy a piacok bővítése akkor lehetséges, ha a nyugat-balkáni országokat minél előbb felveszik az Európai Unióba, és ezzel növelik az unió erejét.

– Magyarország a következő hónapokban támogatja a szlovén elnökséget, és mindent megtesz azért, hogy az sikeres legyen


– jelentette ki Orbán Viktor, aki egy kérdésre válaszolva beszélt arról, hogy az Európa felé irányuló migrációnak két forrása van. Az egyik Ázsia, a másik a szubszaharai régió, ezekben a helyzet egyre aggasztóbb.

– Afganisztánból éppen kivonulunk, és a szubszaharai régióban is csökkentjük a katonai jelenlétet. Ez nem jó politika, migrációs következményei lesznek. Mindenkinek fel kell készülnie egy Afganisztánból érkező migrációs hullámra


– hangoztatta Orbán Viktor, aki úgy vélte, hogy a szlovén EU-elnökségnek az unió működésének középpontjába kell állítania ezeket a kérdéseket.

Orbán úgy vélte, hogy az Európai Parlament mindeközben nem adekvát kérdésekkel foglalkozik, “jogállamisági dzsihádot” folytat.

– Mi fontosnak tartjuk a jogállamiság kérdését, de az EP “rule-of-law dzsihádot” csinál, ezzel eltereli a valódi problémákról a figyelmet. A jogállamiságot nem lenne szabad politikai fegyverként használni


– emelte ki a magyar miniszterelnök.
______________________
Forrás: MTI, internet

A BALK Hírlevele


Meteorológia



B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava