Connect with us

Koronavírus

SOKAKNÁL NINCS VÉDETTSÉG: Augusztustól újraolthatják Szerbiában azokat, akik Sinopharm-vakcinát kaptak

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

A cikk meghallgatása

 
A mérések alapján a Sinopharm vakcinát felvevő hatvan év felettiek majdnem felénél nincsenek antitestek, a fiatalabbaknál is csak 75%-os hatékonyság mutatható ki, vagyis az ő esetükben minden negyedik beoltott személynél nem alakul ki védettség. Dr. Zoran Radovanović szerb epidemiológus a belgrádi Beta belgrádi hírügynökségnek nyilatkozva nem zárta ki, hogy Szerbiában akár már augusztusban újraolthatják azokat, akiknek a Sinopharm vakcináját adták be.

Augusztus közel van

Radovanović elmondta, hogy a vakcinák által kiváltott immunitás időtartamának vizsgálata még folyamatban van, de az már egyértelmű, hogy a kínai Sinopharm a leggyengébb vakcina.

– Tapasztalataink alapján egyértelmű, hogy a 60 évnél idősebbeknél sokkal kevesebb esetben alakul ki védettség, és attól tartok, hogy ez alig haladja meg az 50 százalékot


– mondta a szerb epidemiológus, aki szerint az idősek többsége éppen a Sinopharm-oltást vette fel, ezért nem kizárt, hogy augusztusban megkapják a harmadik adagot is mindazok, akiket ezzel a vakcinával oltottak be.

Ezt az is indokolja, hogy a Sinopharm-oltások védőereje az időseknél gyengébb, és általában a hatodik hónap után kisebb azoknál is, akiknél kialakult az immunitás.

Radovanović szerint felvetődik a kérdés, hogy ha két oltás után nem alakult ki védettség, akkor mi történik a harmadik vakcina beadását követően? A szerb epidemiológus ezért úgy gondolja, hogy a harmadik alkalommal már vagy Pfizerrel, vagy más vakcinával kellene oltani a Sinopharm helyett.

– Tehát én, aki február elején kaptam meg a Sinopharm második adagját, és ha vannak is antitestek a szervezetemben, augusztusban már kezdhetek aggódni


– mondta az epidemiológus, aki korábban úgy vélte, hogy minél előbb fel kell venni a védőoltást, legyen bármelyik is az, most viszont úgy gondolja, hogy a leghatásosabbat kell választani.

Nem kéne gyártani

Szerbia nemrég kezdte meg a Szputnyik V orosz vakcina előállítását a belgrádi Torlak Intézetben.

Aleksandar Vučić szerb elnök korábban azt is bejelentette, hogy az Egyesült Arab Emírségek támogatásával vakcinagyárat épít, ahol a kínai Sinopharmot állítják elő. Az ambiciózus terv szerint a gyártásnak októberben kellene beindulnia, az építkezés azonban még meg sem kezdődött.

Radovanović véleménye szerint Szerbiának nem kellen Sinopharm vakcinát gyártania, mivelhogy ezt az oltóanyagot akkor használták, amikor más nem volt, és “valamilyen védelmet csak nyújtott”.

A szerb epidemiológus szerint azért nincs szükség a kínai oltóanyag szerbiai előállítására, mert senki sem lesz, aki megvegye, mivelhogy kezdetben a Sinopharm volt a legdrágább vakcina.

Radovanović arra figyelmeztetett, hogy mindenki oltassa be magát, mert a koronavírus őszre visszatér, és nem csak azok lesznek veszélyben, akik nem vették fel a vakcinát, hanem azok is, akiket a Sinopharmmal immunizáltak hét-nyolc hónappal korábban.

A BALK Hírlevele


Meteorológia



B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava