Connect with us

Bosznia

AMERIKA TÁMOGATJA: Az Egyesült Államok üdvözölte a Srebrenicára vonatkozó montenegrói törvény elfogadását

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

srebrenica
A cikk meghallgatása

 
Az Egyesült Államok külügyminisztériuma üdvözölte annak a törvénynek az elfogadását, amely szerint Montenegró elítéli az 1995 nyarán történt srebrenicai népirtást, és annak tagadását vagy becsmérlését. A törvény alapján Montenegró július 11-ét gyász- és emléknapnak nyilvánította az 1995-ös mészárlás áldozatainak emlékére.

– Az Egyesült Államok pozíciója ebben a kérdésben tartós és megingathatatlan. Az európai történelemnek ezt a fájdalmas fejezetét soha nem szabad letagadni vagy elfeledni.


– jelentette ki a State Department szóvivője a Voice of America ezzel kapcsolatos kérdésére válaszolva.

A törvényt a montenegrói Bosnyák Párt terjesztette be, amely elégedettséggel nyugtázta, bosnjacka stranka hogy széleskörű támogatást kaptak nemcsak az ellenzéki pártok, hanem a kormányzati struktúrák részéről is.

A montenegrói parlament a törvény elfogadásával párhuzamosan megszavazta Vladimir Leposavić montenegrói kormány igazságügyi, valamint emberi és kisebbségi miniszter felmentését is, aki korábban úgy nyilatkozott, hogy akkor hajlandó elfogadni, hogy Srebrenicában népirtás történt, “amikor az egyértelműen bebizonyosodik”.

Leposavić azt mondta, hogy a volt Jugoszláviával foglalkozó nemzetközi büntetőtörvényszék, amely kimondta, hogy az 1995-ben népirtás megtörtént, az ő szemében “elvesztette legitimitását”.

Az elfogadott törvény elítéli azokat a kísérleteket is, amelyek bármely etnikai csoportot felelőssé tesznek a népirtásban való részvételért, a felelősség ugyanis egyénekre hárul.

A törvény azt is kimondja, hogy elfogadásával Montenegró, mint az NATO teljes jogú tagja, elkötelezte magát az európai és euro-atlanti értékek mellett.

Szerb vélemények

A törvény széleskörű felháborodást váltott ki a szerbek körében Podgoricától Belgrádon át egészen Banja Lukáig (magyarul Orbászvár, szerbül cirill írással Бања Лука).

Aleksandar Vučić szerb elnök szerint a törvény azoktól származik, “akik csak azt nézik, hogy miként sértsék meg Szerbiát, és alázzák meg a szerb népet.

Aleksandar Vulin szerb belügyminiszter úgy nyilatkozott, hogy kezdeményezi a Srebrenicáról szóló határozatot megszavazó montenegrói képviselők kitiltását Szerbiából.

Milorad Dodik boszniai szerb politikus, a bosznia-hercegovinai elnökség szerb tagja szerint a montenegrói parlament semmit sem bizonyított be Srebrenicával kapcsolatban, kivéve azt, hogy folyamatosan a szerbek ellen van, ezért “abszolút ellenségesnek” tekinti a döntést.

– Ha a bosznia-hercegovinai parlamenti közgyűlés nem fogadott el hasonló dokumentumot, akkor felmerül a kérdés, hogy Montenegró miért tette ezt, de az is felvethető, hogy belügyekbe való beavatkozásról van-e szó

– jelentette ki Dodik a montenegrói döntéssel kapcsolatban.

Srebrenica kérdése azért kerülhetett ismét előtérbe, mert mostanában szállították át Radovan Karadžić volt boszniai szerb elnököt nagy-britanniai börtönébe, és mert nemrég erősítették meg Ratko Mladić egykori boszniai szerb főparancsnok életfogytiglani ítéletét.

Miután a szerbek szerint az ügy hátterében külföldi nagykövetségek állnak, nem kizárt, hogy a törvényt amerikai sugallatra fogadták el, hogy “kiugrasszák mindazokat a bokorból”, akik tagadják a srebrenicai népirtást, és hogy így töltsék fel a Biden-féle büntetőlistát.

A Fehér Ház június 8-án kiadta Joseph Biden amerikai elnök végrehajtási parancsát, amellyel megtiltja a belépést az Egyesült Államokba azok számára, akik destabilizálják a Nyugat- Balkánt.

Ennek alapján kitilthatják Amerikából azokat, akik megszegik a különböző békeszerződéseket, megsértik az emberi jogokat, közvetve vagy közvetlenül korrupciós tevékenységben vesznek részt, továbbá akadályozták a demokrácia kiterjesztését és az érintett országok integrációját a transzatlanti szervezetekbe.

A BALK Hírlevele


Meteorológia



B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava