Connect with us

Gázellátás

TRANZITORSZÁG: Szlovákia az orosz megkerülős csel egyik legnagyobb vesztese

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Gaz 33 800x494 1
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 3 perc

 
Szlovákia tranzitország az európai gázellátásban és a szlovákiai hálózatot üzemeltető Eustream éves nyeresége euró százmilliókban mérhető. Egyelőre legalábbis. A cég 51 százalékban a szlovák állam tulajdonában van, a kisebbségi tulajdonos egy cseh holding. Ennek következtében a szlovák állami költségvetés számára is jelentős bevételt jelent a tranzitforgalom.

letoltes 4

Szlovákia kivételezett helyzetét még a rendszerváltás előtti időszaknak köszönheti, amikor is a Szovjetunió megosztotta ásványkincseit a testvéri szocialista országokkal. 1967-ben helyzeték üzembe azt a vezetéket, amely főleg az osztrák gázellátást hivatott szolgálni, de egyúttal Szlovákia számára is elérhetővé vált a szovjet földgáz. 1972-ben készült el a tranzitvezeték első szakasza, majd a következő években a további négy szakasz, illetve a megfelelő kompresszorállomások, aminek köszönhetően az iparban, az erőművekben és nem utolsósorban lakossági célokra a távfűtésben is használni tudták. A holland után a szlovákiai háztartásokba vezették be a legtöbb helyen a gázt.

A vezeték Ukrajnából érkezik és Dél- Szlovákián, főleg magyarlakta területeken keresztül vezet, majd nyugaton Csehország, illetve Ausztria felé folytatódik. 2009-ben fordult elő először, hogy akadozott a gázellátás a szlovák-ukrán határon. Az Európai Unió gyors anyagi segítségével a megfelelő műszaki átalakításokkal sikerült megoldani, hogy a fő gázvezetéken keresztül Nyugat- Európából is érkezzen gáz az országba. Mindez azonban már jelezte, hogy változások várhatóak a gázellátás területén, már csak ezért is, mert Oroszország már 2004 óta ki akarta iktatni Ukrajnát a játékból, de Nyugat- Európa is függetleníteni akarta magát az orosz gáztól.

Ennek szellemében jött létre, majd halt el Dél- Európában az EU által támogatott Nabucco a 2008-as világválság után. Az orosz elképzelések szerint alakuló Déli Áramlattöbb megtorpanás után, az EU és az USA minden erőfeszítése ellenére 2021 januárjában elkészült, bár menet közben többször nevet váltott: átnevezték Török Áramlattá, majd végül Balkáni Áramlatként anyakönyvezték. A jelentősége egyelőre azonban még csak szimbolikus.

A Déli Áramlat egy helyben topogása idején vetette fel a szlovák Eustream cseh kisebbségi tulajdonosa az Eastring ötletét, amely az ukrán határtól nem messze található szlovákiai nagykaposi kompresszorállomástól Magyarországon és Románián keresztül Bulgáriába vezetne. Az Európai Unió anyagilag is támogatta a megvalósítását, azonban 2019-ben kisorolták a prioritások közül. Az Eustream azonban annyira nem bánkódott emiatt, mondván a következő szakaszban nem feltétlenül szükséges, hogy az EU prioritásként tekintsen rá, illetve az ehhez a projekthez tartozó szlovák-magyar vezetékek bekerültek a prioritások közé. szlovakia aramla

Szlovákia szempontjából a déli vezetékekhez képest nagyobb problémát okoz az Északi Áramlat II. projekt. 2015-ben árulásként élte meg az ország a német-orosz paktumot, és egyike volt a hét EU-s tagállamnak (Magyarország, Lengyelország, Románia, Lettország, Litvánia, Észtország mellett), amely tiltakozott a terv ellen. Mintegy erre adott válaszként, amerikai támogatással jött létre 2016-ban a fenti hét állam mellett Ausztria, Csehország, Bulgária, Horvátország és Szlovénia részvételével a Három Tenger Kezdeményezés, amelynek lényege, hogy összekötheti az észak-európai és balkáni LNG terminálokat. A tengeren érkező cseppfolyós földgáz komoly konkurenciát jelenthet az orosz gáznak és nyilván Németországnak sem tetszik egy nélküle folyó középkelet-európai együttműködés.

Szlovákia szempontjából nem az a kérdés, hogy jön-e gáz, hanem hogy mennyiért, és hogy a tranzitforgalom csökkenésével mennyit bukik. A régi hagyományos, Ukrajna felől érkező gázvezeték eljelentéktelenítése Szlovákiát is nehéz helyzetbe hozza, és ez már nem csak fenyegető jövő számára, hanem lassan a jelen. 2020-ban 7 hétig nem folyt gáz a szlovák-ukrán vezetéken, ami a leghosszabb leállást jelentette az azt megelőző 50 évben, de 2021 februárjában és áprilisában szintén állt a gáz, mivel az ukrán gáztározók telítettek voltak. Idén januárban egy robbanás is történt a szlovák-ukrán határtól nem messze az határ ukrán oldalán a vezeték közelében, bár ez nem fenyegette az ellátást.

Mindemellett érdemes kitérni még a környezetvédelmi szempontokra is, hiszen a zöld nézőpont egyre nagyobb súllyal esik latba az európai döntéshozatalban is. A földgázfüggőség csökkentése, az alternatív energiahordozók szerepének növelése azt is jelentheti Európa számára, hogy kevésbé lehet kitéve a fent taglalt geopolitikai játszmáknak.

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása




BALK könyvek Balkán

Gázellátás

TESTVÉRISÉG: A szlovákok nem spórolnak a gázzal, pedig lehet, hogy jobban tennék

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Írta

INTERKONNEKTOR Lengyelország és Szlovákia között. A két országot összekötő vezeték teljes hossza 165 km, és ez az egyetlen gázhálózati összeköttetés a két országok között (Forrás: CINEA)
INTERKONNEKTOR Lengyelország és Szlovákia között. A két országot összekötő vezeték teljes hossza 165 km, és ez az egyetlen gázhálózati összeköttetés a két országok között (Forrás: CINEA)
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 2 perc

Minden olyan országban aggódva figyelték a Testvériség gázvezetéket ért csuvasföldi robbanást, amely erősen függ az orosz gázszállítástól, így Szlovákiában is. Még akkor is, ha egyelőre átlag feletti készletekkel rendelkeznek, és hosszabb távon próbálnak függetlenedni a nagy orosz testvértől. Az érintett gázvezeték az orosz gáz fő szállítási útvonala Európába, amelyet 1967-ben adtak át, és Nagykaposnál érkezik Szlovákiába, majd a fővezetékek folytatják útjukat Ausztriába és Csehországba. A riadalmat megelőzendő a Gazprom közölte, hogy a gázszállítás párhuzamos vezetékeken folyik tovább.

Ezen a télen nem is lesz gond

Szlovákia a többi EU-s államhoz hasonlóan felkészült a télre, és szinte 100%-ra feltöltötte a gáztárolóikapacitásait. December 20-a körül ez az arány még mindig kb. 80%-ot ért el (Csehországban 84%), ami az év adott szakaszában átlag felettinek tekinthető.

Ez a kedvező helyzet elsősorban a viszonylag meleg ősznek köszönhető, és nem a megtakarításoknak.

Az Eurostat adatai szerint ugyanis míg az Európai Unióban augusztus és november között a 2017 és 2021 közötti hasonló időszakokkal összehasonlítva 20,1%-kal csökkent a gázfogyasztás, addig Szlovákia a közé a hat tagállam közé tartozik, ahol viszont nőtt (2,6%-kal).

Fékezett gázáremelkedés

A szlovák kormány az utóbbi időben inkább magával volt elfoglalva, és szinte egyedüli EU-s tagállamként még nem nyújtottak segítséget a lakosságnak a gázszámlák kifizetéséhez.

Bejelentették ugyan, hogy legfeljebb 15%-kal nőhet a gáz ára, azonban ehhez el kellene fogadni a költségvetést, ami a kormány bukása miatt kérdésessé vált.

Ha el is fogadják az év törvényét, és a lakosság meg is kapja végre a várva várt segítséget, az még mindig nem azt jelenti, hogy rendben lesz az ország gázfogyasztása, ugyanis a kedvezmények általánosan járnának, és nem ösztönöznének megtakarításra.

Szlovákiának már van tapasztalataa gázkimaradásokkal, hiszen 2009-ben egy rövid ideig akadozott a gázellátás, az ország közvéleménye pedig már akkor megismerkedett a protokollal, hogy a gázhiány egyes fázisaiban mely területek gázellátását korlátozzák.

Magyarországhoz hasonló helyzet – hasonló megoldásokkal?

Oroszországnak az Ukrajnát elkerülő gázvezetékekkel kapcsolatos tervei érzékenyen érintették Szlovákiát, ezért folyamatosan igyekeztek más forrásokból biztosítani az ország gázellátását, amit Oroszország Ukrajna ellen indított inváziója tovább erősített.

Szlovákiának nincs tengerpartja, így az LNG-terminálok közvetlenül nem biztosítanak számára megoldást, ám az alternatív gázvezetékek kiépítésével mégis meg fogják tudni oldani az ország gázellátását.

A szándék az euroatlanti elkötelezettségű kormánynál legalábbis megvan, azonban ez a kormány épp a napokban veszítette el a parlament bizalmát, és ha a kilátásba kerülő előrehozott választásokon az oroszokkal barátibb viszonyt ápoló pártok kerülnek hatalomra, akkor Szlovákia is a Magyarországéhoz hasonló energiapolitikába kezdhet.

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása

KÖVETÉS

A BALK Hírlevele


Azonnali értesítés

Meteorológia

A szerző cikkei

Könyvek kedvezménnyel

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Könyvek kedvezménnyel

Tíz nap legjava