Connect with us

Egyesült Államok

AMERIKA ISMÉT BELENYÚLT: Volt albán elnököt utasítottak ki az USA-ból, avagy Soros György kései bosszúja

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

berisha
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 4 perc

 
Parlamenti választások, NATO-hadgyakorlat, belviták az ellenzéki Albán Demokrata Pártban, Sali Berisha visszatér, miközben az USA kiutasítja, Kurti és Berisha veszélyes összefonódása – ezeket a szálakat bogozgatjuk Albániával kapcsolatban, emlékeztetve rá, hogy a világon és a politikában semmi sem történik véletlenül. Szó lesz arról is, hogy egy amerikai magazin 26 évvel ezelőtt “egyszemélyes külpolitikai gépnek” nevezte Soros Györgyöt, aki 1992-ben hatalomra segítette Sali Berisha albán elnököt, de aztán csalódott benne.

Kezdjük a közepén!

Albániában az utóbbi napokban, illetve az utóbbi hetekben felpezsdült az élet, és igen érdekes események zajlanak, amelyek jóval túlmutatnak az országon, sőt a Balkánon is! Hogy érthető legyen, mi is a helyzet, a történetet a közepén kell kezdenünk.

Az Egyesült Államok a napokban korrupciós vádak miatt szankcionálta Sali Berisha volt albán elnököt és miniszterelnököt, s megtiltotta neki, valamint feleségének és gyermekeinek a belépést az USA-ba, azaz “persona non grata” lett ő is, és a családja is.


De ki is Sali Berisha? Elevenítsük fel egy kicsit a múltat, mert az sok mindenre magyarázatot adhat a jelenben.

A ma 76 éves politikus, ismert kardiológus, szívsebész, az északkelet-albániai Tropoja térségében született, egy hegyvidéki falucskában, a koszovói határ közelében.

Berisha a kommunista hatalom idején az orvosi egyetemen az Albán Munkapárt megbízható tagjaként a pártszervezetet vezette.

Ezt követően, mint “párthű elvtárs” a rendszerváltás során jutott szerephez, majd mint “kevésbé párthű elvtárs”, az 1990 decemberében létrejött Albán Demokrata Párt elnöke lett, és a mai napig, ha nem is mindig elnöke, de az első és legerősebb politikusa maradt. Nem ez volt az utolsó pálfordulása, de a cikket végigolvasva, ez világossá válik.

1992 és 1997 között Albánia elnökeként is tevékenykedett, de elnökségére nem vetett jó fényt, hogy egy piramisjátékban közel egymillió albán vesztette el összes megtakarítását, ami az anarchia szélére sodorta az országot.

Berisha és az anarchia

Április 25-én Albániában parlamenti választásokat tartottak, amelyen immár harmadik alkalommal maradtak alul Sali Berisha demokratái, egy nappal később, április 26-án pedig 30.000 katona érkezett számos NATO-tagállamból és Koszovóból, hogy részt vegyen a II. világháború óta tartott legnagyobb hadgyakorlaton, amely alapvetően az USA katonai jelenlétére támaszkodik, és azt hivatott még inkább megszilárdítani.

Berisha pártjának újabb választási veresége belvitákat okozott a demokrata párton belül. Az elégedetlen párttagok megnyugtatására Berisha bejelentette, hogy visszatér a politikába. Eddig is kemény háttérember volt, politikai erejével csak Edi Rama miniszterelnök és az államfő, Illir Meta konkurálhat.

És “itt szakadt el a cérna”, ami az USA politikai toleranciáját illeti, az amerikaiak szerint ugyanis “Berisha nem juthat a hatalom közelébe”! Ezért nemzetközi szinten megbélyegezték, korrupciós bűncselekményekkel vádolva meg, ami miatt kitiltották az USA-ból.

Ennek vitathatatlanul igen erős jogi és politikai üzenete van, azon túl, hogy Washington ott avatkozik be, ahol éppen kedve tartja. Mindennek hátterében érdemes Soros Györgyöt keresni. De erről majd lejjebb!

Albánia feltöltése

A történelmi tapasztalatok alapján ellenfelei azt terjesztik róla, hogy “Berisha, maga az anarchia”, mert attól tartanak, hogy Albin Kurti koszovói miniszterelnök és Sali Berisha kemény és nemkívánatos szövetséget alakíthat ki, bármi legyen is annak a formája.

Az USA tulajdonképpen ezt akadályozta, vagy legalábbis ezt kívánja megakadályozni a jelenlegi lépéssel.

Ezzel szemben Albániában vannak, akik attól tartanak, hogy az amerikaiak a Soros György Albánia “elnéptelenítésével” kapcsolatos elképzeléseit hajtják végre, aminek lényege Albánia külföldiekkel történő feltöltése az “albánok menjenek nyugatra dolgozni, pótlásukra viszont jöjjenek bevándorlók a Közel- Keletről” elv alapján.

Komoly félelmek vannak azzal kapcsolatban, hogy egymillió arab és ázsiai áramlik majd be Albániába, aminek van is alapja, mert – bár Albániában igen alacsonyak a munkabérek – a kivándorló albánok helyét már mai is főleg egyiptomi munkások foglalják el. (Egyiptom komoly népességrobbanás előtt áll, aminek hatásait nem szabad lebecsülni, de ez más téma, és messzire vinne bennünket a címben foglalt mondandóktól.) AMERIKA ISMÉT BELENYÚLT: Volt albán elnököt utasítottak ki az USA-ból, avagy Soros György kései bosszúja

Ilir Meta albán elnök közben Sali Berisha oldalára állt, mondván, hogy a volt elnök és miniszterelnök felvétele az Egyesült Államok feketelistájára az albánellenes lobbi tevékenységének az eredménye, szégyenteljes és undorító cselekedet.

Soros György és Sali Berisha

Sokan azt sejtik, hogy Berisha kitiltása mögött Soros György áll, és valószínűleg nem is tévednek sokat. Ennek bizonyítására lapozzunk vissza egy kicsit a történelemben.

A The New Yorker című magazin 1995-ben a “Soros György szerint a világ” című cikkében foglalkozott a magyarországi származású milliárdossal, és felvetette, hogy ez a spekuláns és filantróp valójában egy “egyszemélyes külpolitikai gép, vagy egy megzabolázhatatlan milliárdos messianisztikus hajlakokkal”.

Az amerikai hetilap akkor Albánia esetén vezette le a Soros-alapítványok szerepével kapcsolatos dilemmákat.

– Soros jó kapcsolatot ápolt Albánia elnökével, Sali Berishával. Amikor Soros tiranai alapítványának igazgatója elkezdte vitatni Berisha politikáját, Soros elbocsátotta. Soros azonban csalódott Berishában, aki totalitárius tendenciákat mutatott, amelyeket Sorosnak, mint a nyílt társadalom bajnokának, elsőként kellett elítélnie. Berisha elnöksége alatt szigorú korlátozásokat bevezető sajtótörvényt fogadtak el, a kormánnyal szemben kritikus újságírókat börtönbe zárták, a görög kisebbség tagjait pedig hátrányos megkülönböztetésben részesítették


– írta akkortájt a The New Yorker, amely albániai tapasztalataival kapcsolatban magát Soros Györgyöt idézte, aki áttételesen beismerte, hogy belenyúltak az 1992-es albániai elnökválasztásokba: soros berisha

– Segítettünk neki, (Berishának) a választásokon, ebben meglehetősen aktívak voltunk… Azután persze, Berihsa nem pont olyan lett, mint amire számítani lehetett, részben azért, mert az emberem nem építette fel a megfelelő alapot


– mondta Soros György azzal kapcsolatban, hogy mi vezetett Sali Berisha hűtlenségéhez.

Aligha titok, hogy a The New Yorker által “egyszemélyes külpolitikai gépnek” nevezett Soros György a Demokrata Párthoz kötődik az Egyesült Államokban, ahol a demokraták győzelmét követően megnövekedett a mozgástere.

Ezenkívül van egy politikai axióma is függetlenül attól, hogy melyik párt kormányoz Washingtonban: ahol egyszer belenyúltak, ott máskor is belenyúlnak.

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása
BALK könyvek Balkán

Egyesült Államok

Szerbia csapatokat vonultat fel a koszovói határ mentén, az USA aggódik

Közzététel:

a megjelenés dátuma

csapat Koszovó
John Kirby, a Fehér Ház szóvivője aggodalmát fejezte ki a szerbiai csapatmozgások miatt (Forrás: Internet)
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 4 perc

Az Egyesült Államok aggódik amiatt, hogy Szerbia nagyszabású katonai mozgásokat hajt végre a koszovói határ mentén. Erről a Fehér Ház szóvivője nyilatkozott, aki felszólította Belgrádot, hogy állítsa le ezeket a hadmozdulatokat, mert ezt amerikai részről “nagyon destabilizálónak” tartják. Közben az amerikai külügyminiszter telefonon beszélt Aleksandar Vučić szerb elnökkel a Koszovóval fennálló feszültségek enyhítésére irányuló azonnali intézkedések fontosságáról.

Szerb katonai erők a határ mentén

John Kirby, a Fehér Ház szóvivője úgy fogalmazott, hogy az Egyesült Államok figyelemmel kíséri a szerb hadsereg mozgását a koszovói határ irányába, és felszólítja Belgrádot, hogy állítsa le a műveleteket, és aktívan vegyen részt a Banjska melletti támadás körülményeinek feltárásában.

– Nyilvánvalóan azt szeretnénk, hogy a szerb hatóságok részt vegyenek a vizsgálatban

– mondta Kirby, aki szerint a támadás mértéke, a járművek száma, valamint a felhasznált lőszerek és fegyverek fajtái meglehetősen magas szintű szofisztikációt, erőforrásokat és kiképzést jelez.

A szóvivő szerint a puszta lépték az aggasztó, mert a körülmények nem arra utalnak, mintha néhány srác hirtelen csak úgy döntött volna, hogy ilyesmit tesz.

A szóvivő azt is közölte, hogy aktívan vizsgálják Szerbia esetleges részvételét a szeptember 24-i banjskai támadásban.

Kirby „nagyon destabilizáló fejleménynek” nevezte a szerb hadsereg jelenlétét a koszovói határ mentén, ami az elmúlt egy hétben vált egyre kifejezettebbé.

– Figyelemmel kísérjük a szerb hadsereg nagyszabású mozgását a koszovói határ mentén, ami magában foglalja a fejlett tüzérség, harckocsik és gépesített gyalogsági egységek példátlan felvonultatását. Ezt nagyon destabilizáló fejleménynek tartjuk

– mondta a Fehér Ház szóvivője, akinek a szavai szerint amerikai részről mindezt azért hozták nyilvánosságra, hogy így támogassák meg a zárt ajtók mögött folyó megbeszéléseket, miután a szerb csapatmozgások puszta léptéke, mérete és a szerb katonák jelenléte önmagában destabilizáló tényező, és aggasztja az embereket, köztük az amerikaiakat is.

Az Amerika Hangja szerb nyelvű hírportálja szerint a washingtoni szóvivő azonban rámutatott, hogy nem rendelkezik részletes információval arról, hogy mi a határon történő csapatfelhalmozás célja.

A katonai mozgás körülbelül egy héttel ezelőtt kezdődhetett, amikor Aleksandar Vučić szerb elnök New Yorkban tartózkodott az ENSZ-közgyűlés őszi ülésszakán, és cáfolta, azokat a híreket, hogy ismételten harci készültségbe helyezte a szerb hadsereget, miután már akkor katonai mozgásokról érkeztek hírek a koszovói határ közelében lévő Raška térségéből.

Vučić akkor ezzel kapcsolatban elmondta, hogy nincs ugyan harci készültség, megerősítették viszont a rendszeres napi tevékenységet, ami több gyakorlást, hadműveletet, katonai mozgást és több lövészetet jelent.

A BALK akkor mindebből azt a következtetést vonta le, hogy nem csak a szerb diplomáciában van nagyüzem a Biztonsági Tanács Koszovóval kapcsolatos rendkívüli ülésének összehívására, hanem ezzel párhuzamosan katonai téren is van mozgolódás.

Diplomáciai nyomás

Kirby megerősítette, hogy Anthony Blinken külügyminiszter telefonon beszélt Aleksandar Vučić szerb elnökkel, hogy kifejezze az Egyesült Államok aggodalmát a fejleményekkel kapcsolatban, és hangsúlyozta, hogy azonnali deeszkalációra és a párbeszédhez történő visszatérésre van szükség.

Az amerikai külügyminisztérium pénteken jelentette be, hogy Anthony Blinken külügyminiszter telefonon beszélt Aleksandar Vučić szerb elnökkel a Koszovóval fennálló feszültségek enyhítésére irányuló azonnali intézkedések fontosságáról a szeptember 24-én történt erőszakot és egy koszovói (albán) rendőr halálát követően.

A State Department közlése szerint Blinken hangsúlyozta, hogy a banjskai támadás elkövetőinek, akik jelenleg Szerbiában vannak, viselniük kell a felelősséget a tetteikért.

Az amerikai külügyminiszter támogatta a KFOR és az EULEX ezen eseményre reagáló intézkedéseit, és rámutatott arra, hogy az incidensek, mint például azok, amelyek a Banjska kolostor közelében történtek, elfogadhatatlan kihívást jelentenek a KFOR és a nemzetközi közösség számára, és egyúttal üdvözölte a KFOR fokozott jelenlétét, valamint az Észak-atlanti Tanács döntését, miszerint további erőket küld a térségbe.

Blinken a beszélgetés során megismételte, hogy Szerbiának sürgős deeszkalációra kell törekednie, és maradéktalanul végre kell hajtania a normalizációról szóló megállapodásból eredő kötelezettségeit az EU közvetítésével folytatott párbeszéd keretében.

Nem volt könnyű beszélgetés

A szerb elnök a Blinkennel folytatott telefonos beszélgetéssel kapcsolatban újságíróknak úgy nyilatkozott, hogy az eszmecsere nem volt könnyű, de egyetértettek abban, hogy “deeszkalációra” van szükség, és hogy jelentős mértékben növelni kell a KFOR szerepét, amit Szerbia bármikor támogat, és ezzel kapcsolatban azt szeretné, hogy a KFOR jelenléte esetleg kizárólagos legyen az északi szerb területeken.

csapat Koszovó

Vučić a szerb igazságról is beszélt az amerikai külügyminiszternek (Forrás: Screenshot)

Vučić cáfolta azokat a “hamis információkat”, hogy a legnagyobb készültségbe helyezték a szerbiai erőket, mert ezzel kapcsolatban semmit sem írt alá, és ez nem is felel meg a valóságnak, ugyanis fele annyi erővel sem rendelkeznek a határnál, mint két vagy három hónappal ezelőtt.

A szerb államfő megjegyezte, hogy a történtek természetét illetően nem volt egyetértés közte és az amerikai külügyminiszter között, főleg ami Koszovó szuverenitását illeti, mivel Szerbia ezzel nem ért egyet.

Vučić szerint az amerikai külügyminiszter beszélt azokról az esetleges intézkedésekről, amelyeket akkor hajtanak végre, ha Szerbia nem a megfelelő módon viselkedik, amire ő a következőket válaszolta:

– Az Egyesült Államok nagy ország, egy szuperhatalom, és azt teszik, amit jónak látnak, én ezt abszolút ellenzem, és azt gondolom, hogy ez nagyon rossz

– jelentette ki a szerb elnök, aki a “rossz” jelző használatának pontos okát nem fejtette ki, viszont elmondta, hogy vannak dolgok, amihez szerb részről tartaniuk kell magukat: ezek között mindenek előtt az igazságot említette.

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása

KÖVETÉS

A BALK Hírlevele


Azonnali értesítés

Meteorológia

A szerző cikkei

Könyvek kedvezménnyel

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Könyvek kedvezménnyel

Tíz nap legjava