Connect with us

Csehország

VEZEKLÉS: Bocsánatot kért a cseh elnök Kis-Jugoszlávia bombázásáért, amit miniszterelnökként nem akadályozott meg

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

vucic zeman
A cikk meghallgatása

 
Aleksandar Vučić szerb elnök tavaly a Szerb Köztársaság Érdemrendjével tüntette ki Miloš Zeman cseh elnököt, és ugyanezt az elismerést kapta Peter Handke Nobel-díjas osztrák író is. A koronaválság miatt Handke nemrégiben vette át az elismerést Belgrádban, a Prágába látogató szerb elnök pedig személyesen vitte el az elismerést Zemannak. Vučić cserébe átvehette a cseh Fehér Oroszlán-rendet, ráadásul a cseh elnök bocsánatot kért Kis- Jugoszlávia 1999-es NATO-bombázásáért.

Zeman vezekelt

A NATO Kis- Jugoszlávia elleni bombatámadását Miloš Zeman már korábban is hibának és hatalmi arroganciának nevezte.

– A magam nevében szeretnék bocsánatot kérni a szerb nemzettől


– jelentette ki a cseh államfő a tárgyalások utáni sajtótájékoztatón.

Csehország akkoriban szövetségeseket keresett a bombázások elutasításához, de sikertelenül. Azt, hogy Csehország végül is nem volt képes elutasítani a bombázást, Zeman, aki 1999-ben kormányfő volt, a bátorság hiányának nevezte. Megjegyezte, hogy sokéves traumától szabadult meg, miután mindezt nyilvánosan elmondhatta.

– A vezeklés felszabadít

– szögezte le Zeman.

A cseh államfő arra emlékeztetett, hogy a szerb nemzet 1938-ban és 1968-ban is bizonyítékát adta a csehek iránti szolidaritásának.

– Mi pedig ezt bombázással köszöntük meg. Ezért most szeretnék a magam nevében elnézést kérni az akkori Jugoszlávia bombázásáért


– jelentette ki az újságírók előtt vezeklő Zeman.

A cseh államfő elmondta, hogy Jugoszlávia NATO általi lebombázása 1999-ben hiba volt, amely azóta is bántotta őt.

– Utolsóként egyeztünk bele, kétségbeesetten kerestünk legalább egy országot, amely mellénk állt volna és a bombázás ellen lett volna, de sikertelenül. Magunkra maradtunk. Ez azonban nem ment fel bennünket hiányzó bátorságunkért


– fejtette ki a cseh államfő.

A testvériség szelleme kísért

Aleksandar Vučić újságírók előtt köszönetet mondott cseh kollégájának a gesztusáért.

– A szerb nemzet ezt soha nem felejti el. Ilyen nyilatkozat a bombázások ügyében eddig még egyetlen politikustól sem hangzott el


– jegyezte meg a szerb államfő, majd hozzátette:

– Szeretném megköszönni a csodálatos szavakat, amelyek után elmondhatom, hogy a szerb nép nemcsak baráti, hanem testvéri népként tekint a csehekre.


A NATO 1999-ben 78 napig bombázta Szerbiát, hogy rákényszerítse a szerb hadsereget Koszovó elhagyására. A Human Rights Watch szervezet szerint a bombázások mintegy 500 civil ember életét követelték Szerbiában.

Csehország – Lengyelországgal és Magyarországgal együtt – nem sokkal Jugoszlávia bombázása előtt lett a NATO tagja.

Jakub Kulhánek cseh külügyminiszter a sajtótájékoztató után a közszolgálati rádióban magánvéleménynek nyilvánította Milos Zeman nyilatkozatát, amely szerinte nem befolyásolja a hivatalos cseh álláspontot ez ügyben.

Miloš Zeman a hónap elején is tett egy gesztust Szerbia felé, amikor kijelentette, hogy Koszovó függetlenségének cseh részről történt elismerése szintén hiba volt.

A BALK Hírlevele


Meteorológia



B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava