Connect with us

Albánia

FURA OPCIÓ: Albánia lehet, hogy egyedül, Észak-Macedónia nélkül kezdheti meg a csatlakozási tárgyalásokat

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

varhelyi ziris
?c=5941&m=425288&a=438898&r=&t=html
Olvasási idő: 1 perc

 
Várhelyi Olivér, az Európai Unió bővítésért és szomszédságpolitikáért felelős biztosa szerint Brüsszel potenciálisan folytathatja az EU-tagsággal kapcsolatos tárgyalásokat Albániával, még akkor is, ha az észak-macedóniai tárgyalások elakadnak. A biztos erről a lehetőségről a Euronewsnak nyilatkozva beszélt.

Észak-Macedónia és Albánia esetében mindeddig arról volt szó, hogy a két ország együtt kezdi meg a csatlakozási tárgyalásokat az Európai Unióval.

Miután azonban Bulgária jelenleg blokkolja Észak-Macedónia csatlakozási tárgyalásait, Várhelyi azt javasolta, hogy módosítsanak a helyzeten.

Ha ismét nehézségekbe ütközünk Észak-Macedónia esetében, ami azt jelenti, hogy ha kudarcot vallunk Bulgária és Észak-Macedónia meggyőzésében a kölcsönösen elfogadható megoldásról, akkor az a kérdés, hogy csak Albániával tudunk-e továbblépni. És ezt a kérdést meg kell fontolnunk
– jelentette ki Várhelyi, aki arra a kérdésre, hogy lehetséges-e a két folyamat szétválasztása, azt válaszolta:
Ez egy lehetséges opció, igen.
A tervek szerint Albániának és Észak-Macedóniának 2019-ben kellett volna megkezdeni a csatlakozási tárgyalásokat az EU-tagságról, de ezt akkor Franciaország és Hollandia blokkolta, ellenezve az új tagok felvételét a Nyugat-Balkánról.

Az Euronews a hónap elején kiderítette, hogy Brüsszel új lendületet szeretne adni Albánia csatlakozási tárgyalásainak, az ezzel kapcsolatos ütemterv megvitatása a júniusi kormányközi konferencián várható.

Az albánok szinte egyhangúlag támogatják az ország uniós csatlakozását, az egy nemrégiben készített felmérése szerint 97% a belépés mellett van.

A legutóbbi parlamenti választások során egyik párt sem ellenezte az EU-tagságot, csak a folyamat késlekedése miatt kritizálta riválisait.

Várhelyi reméli, hogy más nyugat-balkáni országok vonatkozásában is sikerül elhárítani az akadályokat, mivel Montenegróval és Szerbiával is szeretnék előmozdítani az EU-hoz történő csatlakozás folyamatát.Játékpercek (zsákbamacska)Koszovó

Mi érezhető Prizren levegőjében az albán kormányfő és a szerb külügyminiszter szerint?

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Írta

Mi érezhető Prizren levegőjében?
Más-mást érez egy albán és egy szerb Prizren levegőjében (Forrás: Facebook)
?c=28513&m=1380644&a=438898&r=&t=html
Olvasási idő: 1 perc

Ivica Dačić szerb külügyminiszter kimondottan dühösen reagált Edi Rama albán miniszterelnöknek internetes megnyilvánulására, miszerint „Prizren kevegőjében érezhető az albán történelem”. Rama ezt a Facebookon állapította meg, miután a hétvégén a feleségével és a fiával felkereste a koszovói várost.

Vajon milyen Prizren levegője?

Dačić a belgrádi Tanjug hírügynökségnek nyilatkozva azt kérdezte, hogy „meddig engedhető meg az albán politikusoknak a történelemhamisítás”.

A szerb külügyminiszter nyilván azért lett dühös, mert ő maga is prizreni születésű, így a kijelentés szíven találta.

Dačić a Tanjugnak azt mondta, hogy Rama elfelejti, figyelmen kívül hagyja vagy szándékosan elhallgatja, hogy Prizren Szerbia fővárosa volt Dušan és Uroš szerb fejedelmek idejében, a 14. században, és emiatt Prizrent évszázadokon át császári városnak, vagy szerb Konstantinápolynak is nevezték.

Prizrenben 24 évvel ezelőtt több mint 10 000 szerb élt, ma pedig alig vannak húszan

– jegyezte meg a szerb külügyminiszter, aki szerint „ma Prizrenben csak a szerb nép elleni etnikai tisztogatás és népirtás, valamint Nagy-Albánia gondolata érezhető a levegőben”.Játékpercek (zsákbamacska)Az olvasás folytatása

Meteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


A szerző cikkei

B.A. Balkanac

Balkanac

Letöltések

Kultúra

Utazás

Egészség

KONTAKTLENCSÉK a legnagyobb gyártóktól 30-60 százalék kedvezménnyel, akár ingyenes szállítással, azonnal saját raktárról, 30 napos visszavételi garanciával az eOptika.hu kontaktlencse webboltból. Vásároljon most!

Hirdetés

A BALK a világban

Tíz nap legjava

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: