Connect with us

Egyesült Államok

GENETIKAI KÓD: Három nemzet követeli magáénak a nagy feltalálót, aki a Városliget porába rajzolta le először egyik találmányát

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

A cikk meghallgatása

 

Álmaink autója a fehér Roadstear, amely erősen lökne az egonkon, miután Elon Musk fényesre suvickolta a Tesla nevet. A Tesla gyakran szóba kerül a Balkánon is, de nem Elonnal, hanem Nikolával összefüggéseben, mivelhogy két nemzet is küzd Nikoláért, és nem Elonért. Az egyik most egy repülőgép farkára festette Tesla arcképét, ezzel igyekezve demonstrálni Nikola Tesla hovatartozását. Közben megjelent egy harmadik ország is, amely szintén jogot formált Teslára.

Tesla repül

Csütörtökön a belgrádi Nikola Tesla repülőtérről felszállt az Air Serbia legújabb repülőgépe, amely a farkán viseli a “híres szerb feltaláló”, Nikola Tesla arcképét. Így a szerb kormánypárti szerb média. De ez akkora esemény volt Szerbiában, hogy egész csődületet okozott.

Ebből az alkalomból a repülőtérre sietett a szerb miniszterelnök és az amerikai nagykövet. Az utóbbi megjelenése némileg magyarázatra szorul, mivel nem egy Boeingról, hanem egy Airbusról van szó.

Ennek egyik oka, hogy a Nikola Tesla arcképét viselő repülőgép első útja New Yorkba vezetett, hogy országgal-világgal tudassa Nikola Tesla hovatartozását. A másik okról majd lejjebb.

Ana Brnabić az ünnepélyes alkalmat kihasználva tett egy gazdasági bejelentést, amelyet nem gazdasági, hanem érzelmi okokkal indokolt meg.

A szerb kormányfő bejelentette, hogy az állam folytatja a nemzeti légitársaság támogatását, mert az a 2020-as pandémia idején segítette Szerbiát a külföldön ragadt szerb állampolgárok hazaszállításában, valamint a lélegeztetőgépek és a vakcina beszerzésében.

Mindebből az következik, hogy mindegy mennyibe kerül csak legyen, mert szükség esetén jól jön.

A szerb miniszterelnök kitért Nikola Teslára is, aki szerb családba született a Gospić közelében lévő Smiljanban, amely ma Horvátországhoz tartozik. Ráadásul édesapja szerb ortodox pap volt, és édesanyja is közelebbi kapcsolatokat ápolt az égiekkel, mint az átlagos földi halandó.

– Ezzel az új A300-as géppel és Nikola Tesla arcképével, ami számomra Szerbia valós szimbóluma, beleértve ebbe az innováció, az ész, a kitartás, a tehetség, a műveltség minden erejét, amit szerintem mi mindannyian hordozunk a genetikai kódunkban

– jelentette ki Ana Brnabić miniszterelnök, aki ezzel benyomott néhány vakcinát a szerb nemzeti öntudatba.

Megvan másnál is a Tesla-kód?

Nikola Tesla ma minden bizonnyal az egyetlen olyan személy a délszláv térségben, akiről utcákat, iskolákat és miegymást neveznek el Horvátországban és Szerbiában egyaránt.
GENETIKAI KÓD: Három nemzet követeli magáénak a nagy feltalálót, aki a Városliget porába rajzolta le először egyik találmányát
Szülőfalujában, Smiljanban turbószuper multimediális múzeum van a tiszteletére, de a zágrábi Műszaki Múzeum is Tesla nevét viseli. Ugyancsak Zágrábban van az Ericsson- Tesla székhelye, az egykor telefonközpontjairól híres zágrábi cég ma már az Ericsson fejlesztőintézete.

A Horvát Enciklopédia Nikola Teslát szerb származású amerikai és horvát feltalálóként határozza meg, és ezen a véleményen van Nina Obuljen Koržinek horvát kulturális miniszter is, aki áldását adata arra, hogy a 2020-as Dubai EXPO-n Horvátország bemutassa nagy koponyáit, akik világhírnévre tettek szert, köztük Nikola Teslát is.

Tesla kisajátítása azonban ezzel nem fejeződött be, a fent említett belgrádi ünnepségen ugyanis ékes szerb nyelven felszólalt egy személy, akinek biztosan semmi köze sincs a Tesla-féle genetikai kódhoz, mégis magának követeli Nikola Teslát, aki hazájának az Egyesült Államokat választotta.

– Mielőtt még záptojásokkal dobálnának meg, szeretném Önöket emlékeztetni arra, hogy mi amerikaiak büszkék vagyunk az örökségünkre, függetlenül attól, hogy azok japán, mexikói vagy szerb gyökerekkel rendelkeznek. Ugyanez vonatkozik Nikola Teslára is, aki sohasem tagadta meg amerikai állampolgárságát, viszont szíve mélyén szerbnek tartotta magát


– jelentette ki Anthony F. Godfrey, az Egyesült Államok belgrádi nagykövete.

Nikola Teslát tehát a szerbek a származás, a horvátok a születés az amerikaiak pedig az állampolgárság jogán követelik magukénak. Valami jogon mi, magyarok is beállhatnánk ebbe a sorba, hiszen a fáma szerint Tesla először Budapesten rajzolta le a Városliget porába a váltakozóáramú motor működését.

Egy nem létező ország gyermeke

A teslai szellemi örökségért tehát legalább három ország küzd, de mit szólna ehhez Tesla?

A szerbnek Horvátországba született, de Amerikába vándorolt feltaláló 1936-ban táviratot küldött Vladimir (Vlatko) Maček horvát parasztpárti politikusnak.

Tesla ebben a táviratban igen érdekes állásfoglalást tett egy akkor még létező, ma azonban már a történelem szemétdobján rothadó ország mellett.

– Egyformán vagyok büszke szerb származásomra és horvát szülőföldemre. Éljen minden jugoszláv!


Stop!

A BALK Hírlevele


Meteorológia



B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava