Connect with us

Görögország

ORTODOX HÚSVÉT: Görögországban tesztelik a papokat, és előre hozzák a feltámadást

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

EVzUM2AXQAAAgkB
A cikk meghallgatása


Kiriákosz Micotákisz görög miniszterelnök szerint Görögország május végéig eléri az 5 milliós oltottságot. A kormány ülésén Micotákisz hangsúlyozta, hogy 3 millió embert már beoltottak, és további 2 millió ember is megkaphatja a vakcinát, ha a kormány végrehajtja az oltási tervet. Az ellenzéki Sziríza szerint ugyanakkor lassan halad a vakcináció, a kormány oltási terve pedig egy “kommunikációs zűrzavar”. Viszont húsvét idén már lesz, igaz, egy kicsit előre hozzák a feltámadást.

A nagy túlélő

Görögországban, mint más balkáni ortodox országban is, a legfontosabb vallási ünnepe nem a karácsony, hasnem a húsvét, vagyis a Pascaha.

A hatóságok bizonyos korlátozások mellett engedélyezték az egyházi rendezvényeket, ezért most több tucat pap sorakozott fel az athéni székesegyház előtt, hogy tesztelje magát Covidra.

A tesztelést az Athéni Orvosi Szövetség kezdeményezte Hieronümosz érsekkel együttműködve, az érsek ugyanis a koronavírus-járvány nagy túlélője.

Az idős egyházi vezető tavaly novemberben került kórházba, de előrehaladott kora ellenére kigyógyult a betegségből.

A húsvéti rendezvényeken a híveknek kettős maszkot kell viselniük a templomban és a szabadban egyaránt, a papoknak és az egyházi személyzetnek viszont tesztelnie kell magát, mert előfordulhatnak olyan esetek, amikor az emberek megszegik a kötelező szociális távolságot.



Három órával előbb lesz a feltámadás

A templomokban minden személy számára biztosítani kell a 25, a szabadban pedig a 10 négyzetmétert, és feltehetően kézfertőtlenítés is lesz, arról azonban nem érkeztek hírek, hogy miként lehet betartatni a szabályokat, amikor a hívek azt ünneplik, hogy Jézus feltámadt.

A nagyhéten az emberek általában minden nap ezrével járnak a templomokba, ahol szinte az összes megemlékezés zajlik.

Nagypéntek a szigorú böjté, szombaton éjfélkor viszont a pap bejelenti a feltámadást, és felszólítja a híveket, hogy gyertyájukkal vegyenek és vigyenek haza a fényből.

Idén éjfél helyett azonban 21 órakor lesz a feltámadás, hogy mindenki hazaérhessen az éjszakai kijárási tilalom kezdete előtt.

A BALK Hírlevele


Meteorológia



B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava