Connect with us

Horvátország

ÁLTALÁNOS MOZGÓSÍTÁS: Gyorsítanak Horvátországban, bevezetik a drive-in oltásokat is

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

EzFbhmYXAAAe 5D
A cikk meghallgatása


A Horvát Közegészségügyi Intézet által végzett szerológiai vizsgálat szerint a horvátok körülbelül 25 százaléka találkozott a vírussal, vagyis ennyien küzdötték le a betegséget. Ha a nagy ütemben megkezdődött oltásokat is figyelembe vesszük, akkor akkor a nyár folyamán a lakosság 70-80 százaléka ellenálló lesz a vírussal szemben. A horvát válságtörzs szerint június végéig valamivel több mint 1,8 millió adag Pfizer-vakcina érkezik Horvátországba.

Általános mozgósítás

Andrej Plenković miniszterelnök “általános mozgósításra” szólította fel az országot, miután a kormány csütörtöki ülését követően bejelentette, hogy sikerült elegendő mennyiségű oltóanyagot beszerezni.

Hogy ezt a “mozgósítást” hogyan kell érteni, arra Vili Beroš egészségügyi miniszter világított rá.

Mivel május 1-jét követően hetente 230 000 adag oltóanyag érkezik Horvátországba, ezért Beroš utasította a megyei közegészségügyi intézeteket, hogy szervezzék meg a tömeges oltást.

Beroš szerint ez vonatkozik a mobil oltócsapatok létesítésére, valamint szükség esetén a polgári védelem és a horvát hadsereg bevonására is.

Mi a helyzet jelenleg?

Horvátországba eddig 902 670 adag oltóanyag érkezett a különféle gyártóktól. Az oltóanyag 80 százalékát már felhasználták, vagyis beoltották vele a lakosság 14,2 százalékát.

A vakcina első adagját legtöbben a Krapinai- Zagorjei megyében vették fel, vagyis ott a lakosság 15,8 százaléka kapta meg az oltást, míg a második adagot legtöbben Sziszek- Monoszló megyében vették fel, ott a lakosok 5,7 százaléka “duplázott rá”.

A válságtörzs mai ülése után az újságírók arról kérdezték Krunoslav Capakot, a Horvát Közegészségügyi Intézet igazgatóját, hogy miért nem folyik az oltás nagyobb intenzitással, azaz nemcsak munkanapokon, hanem hétvégén is.

Capak véleménye szerint az oltás lebonyolításával nincs semmi baj, minden a terv szerint halad, de az oltási kampány eddigi intenzitását nagyban befolyásolta a rendelkezésre álló oltóanyag mennyisége.

Példaként említette, hogy Dubrovnikban a tervek szerint kezdték meg az idegenforgalmi dolgozók oltását, de hozzá kellett nyúlni a központi tartalékokhoz, mert helyben nem volt elegendő oltóanyag.

– Mihelyt több oltóanyag érkezik, készen állunk a tempó felgyorsítására, és azt hiszem, hogy június végére beoltjuk a 18 évesnél idősebb állampolgárok 50-55 százalékát, de lehet hogy ennél többet is

– mondta Capak.

Drive in oltás

A Verőce- Drávamenti megye Szt. Rókus Közegészségügyi Intézetének igazgatója, dr. Miroslav Venus bejelentette, hogy május elején bevezetik az úgynevezett drive-in oltást.

Ezt a drive in teszteléshez hasonlóan oldják meg: a páciens a meghatározott időben az autójával megérkezik a kijelölt helyszínre, a nyitott ablakon át megkapja az oltást, majd a közeli parkolóban várakozik 15 percig az esetleges allergiás reakció miatt.

Ha minden rendben van – és általában ez a helyzet – már mehet is haza, úgy hogy közben ki sem kellett szállnia a kocsiból.

Dr. Venus szerint ennek számos előnye van a hagyományos eljárással szemben, és nagy segítség a mozgássérültek számára. A drive-in oltás helyszíne a verőcei vásár, a Viro Expo egyik nagy csarnoka lesz, ahol még ingyen wifi is biztosítanak, hogy a közösségi médiafüggőségben szenvedők könnyűszerrel megoszthassák az örömteli eseményt a világgal.

Az eljárást már sikerrel kipróbálták Slatinán, ahol dr. Venus munkatársaival mozgásképtelen, idős embereket oltott be ily módon.

– Minden gyorsabban megy, az emberek nem tolakszanak, és a szociális távolságtartás megszegése pedig szinte a nullával egyenlő a drive-in oltás folyamán

– mondta dr. Venus.
_______________
Fotó: Twitter

A BALK Hírlevele


Meteorológia



B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava