Connect with us

Horvátország

BANKOLÁS: Az OTP lesz Szlovénia legnagyobb bankja?

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

CIuBJ8IUkAAmlUV
A cikk meghallgatása


A “horvát Financial Times”, a Poslovni dnevnik üzleti napilap értesülései szerint az OTP Bank tárgyalásokat folytat az amerikai Apollo befektetési alappal és az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bankkal (EBRD) a maribori Nova kreditna banka Maribor (Új Maribori Hitelbank – NKBM) többségi részvénycsomagjának megvásárlásáról.

Egy milliárd euró

Az üzlet feltételezett értéke a ljubljanai Delo napilap értesülései szerint egy milliárd euróra rúgna, és amennyiben sikerrel járna, az OTP válna Szlovénia legnagyobb bankcsoportjává, mintegy 30 százalékos piaci részesedéssel.

A magyar bank ugyanis 2019-ben megvásárolta az SKB Bankot a francia Société Générale-tól, amely Szlovénia negyedik banki szolgáltatója 8 százalékos piaci részesedéssel.

Csányi Sándor már akkor belengette, hogy az OTP 30 százalékos piaci részesedést szeretne Szlovéniában és hogy ennek érdekében a jövőben további befektetéseket eszközöl.

Az OTP korábban alulmaradt az Új Maribori Hitelbank szemben a ljubljanai Abanka részvényeiért folytatott versenyben, de úgy látszik most mégis megszerezi az NKBM égisze alatt egyesült bankokat.

Bár az egy milliárd euró nagy pénz, mégis megéri, mivel az Új Maribori Hitelbank 2016-ban bekebelezte a Szlovén Postabankot és a Raiffensen Bank szlovéniai leányvállalatát, 2020-ban pedig az jelzett Abankát, és ezzel az ország második legnagyobb bankjává nőtte ki magát a fővárosi Ljubljanska Banka mögött, megközelítőleg 24 százalékos piaci részesedéssel.

Természetes stratégiai befektető

Az amerikai Apollo befektetési alap, amelyik 2014-ben 200 millió euróért vette meg a szlovén államtól a NKBM részvényeinek 100%-át, az OTP-t természetes stratégiai befektetőnek tartja.

John Denhoff, a Új Maribori Hitelbank igazgatótanácsának elnöke úgy találta, hogy az Apollo és az EBRD kivonulása a NKBM-ből az Abanka megszerzésével “közelivé és logikussá” vált.

Bár személy szerint jobban szeretné, ha a kivonulás után a bank részvényeit nyilvános árverés keretében bocsátanák megvételre, Denhof tudatában van annak, hogy végül a tulajdonosok döntenek arról, hogy eladják-e a bankot a stratégia befektetőnek, vagy sem.

Az NKBM-nek Horvátországban is vannak érdekeltségei, a zágrábi székhelyű KBM Projekt Kft. és a KBM Leasing Hrvatska Kft. formájában, és ezek az OTP horvátországi érdekeltségeit erősítik.

Emlékeztetőül, az OTP Bank Hrvatska Horvátország negyedik legnagyobb bankja 43 milliárd kuna, azaz megközelítőleg 5,7 milliárd euró kihelyezett tőkével.

Az OTP Bank Közép- és Kelet Európa egyik legnagyobb bankja, 12 országban van jelen, fő részvényesei 2020 december 31-én a Magyar Olaj és Gázipari Nyrt. (MOL) volt 8,57%-kal, majd következett a KAFIJAT Csoport 7,08, az OPUS Securities SA 5,18 és a Groupama Csoport pedig 5,12%-kal.

A BALK Hírlevele


Meteorológia



B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava