Connect with us

Bosznia

NINCS VAGY VAN: A szlovén miniszterelnök tájékoztatta a boszniai elnökség bosnyák tagját arról, hogy nincs non-paper

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

szloven bosnyak harmas
A cikk meghallgatása


Šefik Džaferović, a bosznia-hercegovinai elnökség bosnyák tagja telefonon beszélt Janez Janša szlovén miniszterelnökkel. A telefonbeszélgetést a szlovén kormányfő kezdeményezte. Janša tájékoztatta a boszniai elnökség egyharmadát, vagyis a testület bosnyák tagját, hogy nincs ami van, de ha van, akkor nem ő írta.

Janša magyarázata

Janša azért hívta fel Džaferovićot, mert szerette volna tisztázni vele, hogy nem létezik a szlovén kormánnyal összefüggésbe hozott non-paper, amely magában foglalja a határok újraírását és Bosznia- Hercegovina területi integritásának megsértését.

Ezt Bosznia- Hercegovina elnöksége hozta nyilvánosságra.

A közlemény szerint Janez Janša elmondta, hogy Szlovénia támogatja Bosznia- Hercegovina szuverenitását, területi integritását és euroatlanti útját, valamint teljes mértékben tiszteletben tartva a daytoni békemegállapodást.

Džaferović ezzel kapcsolatban kijelentette, hogy a Bosznia- Hercegovina etnikai és területi megosztásáról szóló elképzeléseket gyökerüknél kell elfojtani. Hozzátette, hogy Bosznia- Hercegovina számára az egyetlen út a további belső reintegráció és az euro-atlanti integráció.

A telefonbeszélgetés során kitértek Szlovénia közelgő uniós elnökségére, valamint a hamarosan megrendezésre kerülő uniós—nyugat-balkáni csúcstalálkozóra, amelynek Szlovénia ad otthont, és amelynek fő témája a nyugat-balkáni országok Európai Unióba történő integrációjának felgyorsítása lesz.



Szecesszionisták, profasiszták és iszlamofóbok

Megszólalt az ügyben Bakir Izetbegović bosznia-hercegovinai bosnyák vezető is, aki szerint a szlovén non-paper nem csak Bosznia- Hercegovinára, hanem Európára is veszélyes téziseket fogalmaz meg.

– A szecesszionista, a profasiszta, és a rendszerint iszlamofób csoportok és pártok, amelyek a non-paperben megfogalmazott politikát és téziseket támogatják, valójában az Európai Unió alapjait ássák alá, ezért mindaz, ami most történik, nemcsak nekünk, itt Bosznia- Hercegovinának vagy a régiónak jelent problémát, hanem egész Európának is

– jelentette ki a botrányt kirobbantó politicki.ba portálnak nyilatkozva Izetbegović, aki a bosnyák Demokratikus Akciópárt (SDA) elnöke. Szerinte egy “ambiciózus okoskodó” ember számára logikusnak tűnhet egy ország felosztása, ahol egymással korábban szembenálló emberek élnek egymásnak ellentmondó érzelmekkel és víziókkal.

Bakir Izetbegović úgy vélte, hogy egy ilyen okoskodó kényelmes kabinetjéből nézve úgy tűnhet, hogy a felsorolt tézisek megvalósulása az érintett emberek számára könnyebbséget jelent, és a változások után pedig boldogabban élhetnek.

– De téved, mert nem vette figyelembe az összes áldozatot, amelyet a bosznia-hercegovinai hazafiak hoztak az ország egységének megőrzése érdekében, és nem számolt azzal, hogy ez az egység mindig megvédésre kerül

– mondta Izetbegović, aki azt ígérte, hogy megőrizik Bosznia- Hercegovina egységét, gondoljon bármit is a radikális európai jobboldal.

A bosnyák vezető szerint függetlenül attól, hogy ki a non-paper szerzője, és hogy kinek és mikor kézbesítették, egyértelmű, hogy Európában néhány jobboldali és fasiszta párt támogatja a megfogalmazott téziseket.

Izetbegović azonban reméli, hogy az EU túlnyomó többsége képes felvenni a harcot a “fasiszta kisebbséggel, az iszlamofóbokkal és a szecesszionistákkal”. A bosnyák vezető szerint azonban mindenkinek óvatosnak kell lennie, mert “gyökerénél kell elmetszeni” minden gondolatot, amely az államhatárok megváltoztatására vonatkozik, mert ez Pandora szelencéjének a nyitogatása.

A gyökerekről

Mindkét bosnyák vezető arról beszélt, hogy a gyökerüknél kell elfojtani, illetve a gyökerüknél kell elmetszeni azokat a gondolatokat, amelyek az államhatárok megváltoztatására vonatkoznak.

Nem valószínű, hogy ez véletlen. Inkább tudható be annak, hogy a bosnyák kommunikáció egy központból irányított, megtervezett és jól koordinált.

És a gyökerénél ragadja meg a problémát.
______________
Fotó: inernet

A BALK Hírlevele


Meteorológia



B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava