Connect with us

Választások

A FÉL ORSZÁG NEM SZAVAZHAT: 1,3 millió külföldön élő albán nem vehet részt az április 25-i választásokon

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

A cikk meghallgatása


Nem engedélyezik a külföldön élő és dolgozó albánok részvételét az április 25-i parlamenti választásokon, mivel a politikai pártok között ebben a kérdésben nincs egyetértés. A törvény szerint erről az Országos Választási Hivatalnak (CEC) kell döntenie, de a hivatal ebben a kérdésben a pártok konszenzusára várt, mert annak hiánya veszélyeztetheti a választások legitimitását.

Félnek a diaszpórától

A diaszpóra arra panaszkodik, hogy nem teljesültek azok az ígéretek, amelyek szerint részt vehetnek a 2021-es parlamenti választásokon, bár a külföldön élők már majdnem annyian vannak, mint az otthon maradottak.

Albánia egyike azoknak az országoknak, ahol a legnagyobb a diaszpóra a világon az ország lakossághoz viszonyítva. Jelenleg az albánok 34%-a él külföldön, körülbelül 1,64 millió ember, közülük mintegy 1,3 millióan rendelkeznek szavazati joggal.

A 2017-es választásokon körülbelül 1,6 millió polgár szavazott Albániában, ami körülbelül 300 ezerrel több, mint a külföldön szavazati joggal rendelkezők száma.

Az albán diaszpóra által leadott szavazatok tehát jelentősen befolyásolhatnák a választások eredményét, erre viszont a pártoknak nemigen van ráhatásuk.

A külföldön élő albánok többsége jól képzett, és részvételük a választásokon valószínűleg megnövelné a képviselők elszámoltathatósága iránti igényt is.

Konszenzus azonban nem jött létre, és egyre inkább az a benyomás alakul ki, hogy az albániai pártok félnek a külföldi szavazatoktól.

A fenti grafikon azt mutatja, hogy a jelenleg kormányzó Szocialista Párt 74 képviselői helyet szerez, vagyis megőrzi abszolút többségét, és egyedül is képes lesz a kormányzásra.

Lábbal még szavazhatnak

A külföldön élő albánok már csak úgy élhetnek szavazati jogukkal, hogy fizikailag visszatérnek Albániába, vagyis hazamennek szavazni, ami sokba kerül, kivitelezését pedig a járványhelyzet is bonyolítja.

A Diaszpóra a Szabad Albániáért egyesület vezetői, akik tavaly részt vettek a CEC munkacsoportjának tárgyalásain, kijelentették, hogy nem sikerült biztosítani a diaszpórában élő albánok részvételét a parlamenti választásokon, amelyeket április 25-én tartanak meg.

A kérdés albániai szempontból azért fontos, mert a nemrég lezajlott koszovói választásokon részt vehettek a külföldön élő koszovói állampolgárok példát mutatva számos demokratikus államnak.

A koszovói parlamenti választásokat tehát népszavazásnak is lehetett tekinteni azokban a kérdésekben, hogy mit akarnak a fiatalok, és hogy van-e bizalom a régi pártok iránt.

Albániában ezért sokan példaként emlegetik a koszovói parlamenti választásokat, felhívva a figyelmeztet annak népszavazás jellegére, a külföldön élő albániai állampolgárok ugyanakkor azt kérdezik, hogy ha a fiatal Koszovó képes volt megszervezni a külföldi polgárok regisztrációját és szavazataik begyűjtését, akkor Albánia erre miért nem képes.
__________________________
Forrás: Twitter, internet

A BALK Hírlevele


Meteorológia



B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava