Connect with us

Horvátország

KOCKÁZAT: A Guardian ismét nekiment Horvátországnak, ezúttal szexuálisan is vádol

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

rendorseorse
Olvasási idő: 5 perc


A brit baloldali Guardian ismét súlyos kilengésekkel hozta összefüggésbe a horvát rendőrséget a civil szervezetekre hivatkozva, amelyek megfigyelőként működnek a Bosznia-Hercegovinával közös határ bosnyák oldalán. Ebben tehát semmi új nem lenne, ha a brit lap a Dán Menekültügyi Tanácsra hivatkozva ezúttal nem vádolta volna meg szexuális zaklatással is a horvát rendőröket.

Kockázat

A Guardian által világgá kürtölt hír úgy szól, hogy egy horvát rendőr tőrkéssel kényszerített egy afgán hölgyet a vetkőzésre, közben illetlenül tapogatta, ahol nem kellett volna. Az alább található vallomásból az olvasható ki, hogy a horvát rendőr társai is részt vettek a „duhajkodásban”, és jól szórakoztak.

A többi vád a szokásos: a horvát rendőrök változatos helyeken ütlegelik a határon átszivárgó migránsokat, és rendszeresen visszafordítják őket Boszniába.

A Guardian a civil szervezetek adataira hivatkozva nem mulasztotta el megemlíteni azt sem, hogy 2019 májusától máig a rendőrségnek álcázott horvát bűnszervezet csaknem 24 ezer migránst fordított vissza „jogtalanul” a határról, ebből a folyó év első két hónapjában 547-et.

A Guardian 2018 óta folyamatosan hadakozik a horvát belügyminisztériummal, és ezt nyilván a jövőben sem hagyja abba mindaddig, amíg a civil szervezetek szorgalmasan szállítják neki a „graphic content” anyagot, amelyek hitelességét nem igen lehet ellenőrizni, mert az egyedüli források a migránsok tanúvallomásai a táborokban készített fényképekkel súlyosbítva.

A Guardian cikke

A baloldali angol lap állítása szerint a horvát rendőrök egy afgán nőt állítólag szexuálisan zaklattak, egy horvát rendőr késsel fenyegette meg, miután meztelenre vetkőztették, amikor a migránsok egy csoportját vizsgálták át a boszniai határon.


A Dán Menekültügyi Tanács (DRC) adatai szerint az eset február 15-én éjjel történt Horvátország területén, néhány kilométerre Velika Kladuša boszniai várostól.

A Guardiannek betekintése volt a jelentésbe, amely szerint az afgán nő elmondta, hogy negyedmagával próbálta meg átlépni a határt, köztük két gyerekkel, de a horvát rendőrök megállították őket, fegyvert szegezve rájuk. Az afgánok menedékjogot kértek, a tanúk szerint (értsd: többi migráns) azonban az egyik rendőr széttépte a papírokat, és nevetett rajtuk.

Sértegetett bennünket, megpofozta azt az idős férfit, aki velünk volt, és a gyerekeket szintén, majd azt mondta, hogy ürítsük ki a zsebeinket, és mutassuk meg nekik a táskáinkat

– mondta az asszony, aki hozzátette:

Aztán félre vitt, és meg akart motozni. Ragaszkodtam hozzá, hogy ne érjen hozzám. Megkérdezte tőlem, hogy miért. Mondtam neki, mert nő és muszlim vagyok, és ez haram (tilos). A rendőr a fejem felé kapott, és azt mondta: ha muszlim vagy, miért jöttél Horvátországba, miért nem maradtál Boszniában a muszlimokkal?

A horvát rendőr állítólag levette a nő fejkendőjét és a kabátját.

Miután levette a kabátomat, a melleimet kezdte tapogatni, amire elsírtam magam – mondta a nő. Adtam a rendőrnek 50 eurót, ami a zsebemben volt, abban a reményben, hogy abbahagyja a tapogatást. A rendőr megparancsolta, hogy vegyem le az összes ingemet, én azonban ezt elutasítottam. Továbbra is megérintette a melleimet, de akkor én már nagyon sírtam. A rendőr azt mondta, hogy hagyjam abba a sírást, miközben azt gesztikulálta, hogy megfojt, ha folytatom. Féltem, de abbahagytam a sírást.

A BALK korábban járt az említett vidéken, és meg tudja erősíteni, hogy erőteljes a horvát rendőri jelenlét a térségben a határral hosszú kilométerek szinte párhuzamosan haladó mellékút mentén, ahonnan a horvát rendőrök kisbuszokkal szállítják el a migránsokat, nyilván nem menekülttáborokba, mert ilyenek nincsenek Horvátországban. Ugyanakkor ez nem megerősítése annak, amit a Guardian ír.

Mit ír még a Guradian?

Néhány perccel később egy rendőrségi kisbusz érkezett, és a horvát rendőrök a migránsokat arra utasították, hogy szálljanak fel. Körülbelül 20 percig zötykölődés után pedig leszállították őket a kisbuszról.

A horvát rendőr ismét arra utasította az afgán nőt, hogy vetkőzzön le.

Amikor ezt kifogásoltam, nagyot csapott az arcomba, és azt mondta: meztelenre vetkőzni. Hat póló és három nadrág volt rajtam. Levettem mindet egy inget és egy nadrágot kivéve, és egy takaróba burkolództam. Egy rendőr odalépett hozzám, és tapogatni kezdett a takarón keresztül. Érezhette, hogy van még rajtam ruha, és pofon vágott, mondván, mindent le kell vetnem, még a fehérneműt is. A rendőr ismét tapogatni kezdett, amikor már meztelen voltam. Ezután megkérdezte, hogy szeretem-e? Azt mondta nekem. Én szeretlek téged, te szeretsz-e engem? Akarod, hogy elvigyelek valahova, ahol velem lehetsz?

– mondta az afgán nő.

Féltem és zokogtam. Felajánlotta, hogy bevisz az erdőbe, és megkérdezte, értem-e, hogy mire gondol. Intettem neki, hogy nem értem. De értettem. A rendőr ekkor megfogta a vállamat, és egy másik rendőr irányába tolt. Mindkettőjüknek zseblámpája volt a homlokán, és nem láttam jól őket. A rendőr, aki megérintett, elővett egy kést, és a torkomhoz szorította. Azt mondta nekem, hogy ha bárkinek bármit elmondok, akkor megöl, ha valaha is visszatérnék Horvátországba, akkor maga alá gyűr az erdőben.

A rendőr állítólag ismét megütötte a nőt, majd verni kezdte a csoport többi tagját az arcukon, a fejükön és a lábukon. Aztán a rendőrök, megint csak állítólag megparancsolták nekik, hogy térjenek vissza Boszniába.

Velika Kladušában korábban a BALK is találkozott migránsokkal, akik különböző sérüléseket mutogattak azt állítva, hogy azokat a horvát rendőrök okozták nekik.

Ilyenkor lehetetlen eldönteni, hogy mi az igazság, és hogy valóban az történt-e vagy úgy történt-e, ahogy a migránsok állítják.

De azt sem lehet kizárni, hogy a migránsok bizonyos esetekben igazat mondanak, és a rendőrök valóban bántalmazták őket.

A DRC és az EU

Charlotte Slente, a Dán Menekültügyi Tanács (DRC) főtitkára sokkolónak nevezte az esetet.

Annak ellenére, hogy 2021-ben kevesebb kitoloncolás történt Horvátország és Bosznia-Hercegovina határán, a bejelentett erőszak és visszaélés változatlan marad

– jelentette ki Slente asszony.

MIGRÁNSSZTRIPTÍZ: A Guardian ismét nekiment Horvátországnak, ezúttal szexuálisan is vádol

Az Európai Bizottság „feltételezett súlyos bűncselekménynek” minősítette az esetet, és sürgette a horvát hatóságokat, hogy „alaposan vizsgálják meg az összes állítást”, és tegyék meg a megfelelő intézkedéseket.

Kapcsolatban vagyunk a horvát hatóságokkal, amelyek vállalták, hogy kivizsgálják a külső határaikon elkövetett bántalmazásokkal kapcsolatos vádakat, szorosan figyelemmel kísérik a helyzetet, és folyamatosan tájékoztatják a bizottságot az elért haladásról. A bizottság segíti őket ebben a feladatban, finanszíroz egy független ellenőrzési mechanizmust, amelyet Horvátország vezet, és bevonja a különböző érdekelt feleket, például a nem kormányzati szervezeteket (NGO) és a nemzetközi szervezeteket.

Horvát válasz

A horvát belügyminisztérium elutasította a migránsok elleni erőszakkal kapcsolatos újabb vádakat, miután a Guardian a Dán Menekültügyi Tanácsra hivatkozva arról számolt be, hogy a horvát rendőrség a boszniai-horvát határátlépést követően kétszer is szexuálisan zaklatott egy afgán állampolgárt.

A zágrábi belügyminisztérium bejelentette, hogy „abszolút megdöbbentették” a fenti állítások, és hogy a leírtakkal vádoltak meg egy horvát rendőrt.

A horvát rendőrök a migránsok humánus cselekedeteikkel migránsok százainak az életét mentették meg, kihozva az illegális migránsokat az aknamezőkről, kiemelve őket a szakadékokból, megmentve őket a fulladástól vagy a hóviharoktól. A horvát rendőrség szervezett és professzionális hozzáállást mutatott fel a horvát határ védelmében, amely egyúttal az Európai Unió külső határa is, a horvát rendőrök pedig áldozatkészségükről és humánus hozzáállásukról is tanúbizonyságot tettek

– jegyezte meg a horvát belügyminisztérium, amely szerint a Guradian „már szokás szerint” támadja a horvát rendőrséget, és bizonyítékok nélkül igyekszik egy „brutális, embertelen gyülekezetként bemutatni, amely hajlamos a törvénytelen migránsok kirablására és zaklatására”.
__________________________
Forrás: Guardian, internet

?c=5941&m=425288&a=438898&r=&t=html
Horvátország

Nyugaton is tudnak lopni, miközben egy horvát rendőr sz@rik a főnökére

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

horvát rendőr
Biztonság és bizalom, ez a horvát rendőrség jelszava, de vannak, akik tesznek rá (Forrás: Kalesijska)
Olvasási idő: 3 perc

Annak idején, a kilencvenes években Kelet-Európában szinte mindenkinek a legkülönfélébb illúziói voltak a tükrös palota módjára villogó Nyugatról. Aztán ez idővel elmúlt, bár még mindig szép számmal akadnak olyanok akik úgy hiszik, hogy a tejjel-mézzel folyó Kánaán a Lajtán túl keresendő. Legtovább az a tévképzet tartotta fenn magát, hogy Nyugaton nincs korrupció, illetve hogy az urak nem lopnak. Ahogy azt Jánisz Varufákisz (extrabaloldali) görög expénzügyminiszter magyarázta meg ezt a nemrégiben, tényleg van különbség a Délen, meg Keleten folyó, és a fejlett országokban zajló csirkefogás között: a mienk egyszerű, alacsony értelmi szintű lopás, míg a nyugati ipari szintű, néha Nobel-díjas elméket megszégyenítő tiltott nyerészkedés. Persze ez nem jelenti azt, hogy nem buknak le.

Komplikált nemzetközi vállalkozás

Így az Európai Ügyészség minap adott hírt arról, hogy az olasz rendőrség Parma, Potenza és Salerno városában végzett házkutatást, minek eredményeképpen – a zárolt bankszámlákkal egyetemben – 149 millió eurót koboztak el.

A vagyoni eszközök befagyasztását elrendelő határozatot egy pármai vizsgálóbíró hozta az Európai Ügyészség kérésére az üzemanyag-kereskedelemben részt vevő öt személlyel és két vállalattal szemben.

Ugyanakkor szintén az Európai Ügyészség kezdeményezésére három olasz állampolgár ellen indítottak eljárást, akik ügyleteiket Miamiból, Dubaiból és Salernoból irányítják.

Anélkül, hogy részletekbe mennénk, az alapötlet az volt, hogy Szlovéniában és Horvátországban vásárolt üzemanyagot csempésztek Olaszországba, ahol ezt ÁFA nélkül, nyomott áron értékesítették a benzinkutakon.

Az árut az egyik olasz állampolgár tulajdonában lévő horvát cég teherautóival szállították, és egyelőre úgy néz ki, hogy sem a szlovén, sem a horvát oldalon nem volt senki sem beavatva a dologba.

horvát rendőr

A rendőrségi akció nem nélkülözte a filmszerű jeleneteket, mert a házkutatások során a padlóba épített kazettákban több millió euró készpénzt találtak.

A varoufákiszi ipari szintre utal az is, hogy ez tulajdonképpen az olasz igazságszolgáltatási szervek által 2019-ben lefolytatott eljárás következő fejezete, amelynek során egy pármai székhelyű cégnél végzett kutatás során 1,5 millió euró készpénzt koboztak el.

A becslések szerint az olasz adóhivatalt 92 millió euróval károsították meg.

Nem sok változott két évezred alatt

Egyik kedvenc témám, hogy az ember keveset, vagy semmit sem változott az ókor, de valószínűleg a történelem elejének ködébe vesző korok óta sem.

A kvázi modern ember szinte semmiben sem különbözik a római birodalom polgáraitól, és erre egy tavaly, a northumberlandi Hexam városka közelében fekvő, ókori Vindolanda maradványait feltáró ásatások is rávilágítottak.

Az ásatások során ugyanis egy olyan követ találtak, amelybe akkurátusan egy pénisz volt belevésve, a következő szöveg kíséretében: „Secundinus cacator”.

Hogy ki volt a sz@ros Secundinus, teljesen mellékes, az üzenet nem sokban különbözik a mi városaink falaira felfújt firkáktól. Pláne, az indulat nem, ami arra késztet bennünket, hogy ország-világ színe előtt pocskondiázzuk embertársainkat.

Horvát rendőr

Visszakanyarodva a rendőrségi témákra, tegnap egy zágrábi rendőr ősi megnyilvánulásáról adott hírt a horvát média.

A Zágráb központjában elhelyezkedő Bauer-utcai rendőrkapitányságon egy főnökével nyilván roppant elégedetlen horvát rendőr a nagy dolgát a főnök irodájának kellős közepén végezte el, nyomatékosítva tiltakozását egy ütve fúróval, amivel a falakat lyuggatta ki.

A rendőr kilétét titok fedi, csak annyit tudunk, hogy garázdaság, hivatali ez-az megsértése miatt fegyelmi eljárás folyik ellene, viszont tudjuk, hogy a modern kori Secundinust, azaz a főnököt Joso Žugajnak hívják.

Hogy min különböztek össze az anonim rendőrrel, nem tudjuk, de biztos érdekes dolog lehetett. Ismerve némiképpen az embernek nevezett kétlábú emlősöket, csak két dologról lehet szó: vagy pénz, vagy nőügy van a dolog hátterében.

Apró piszkoskodás igazán nem szokta annyira kihozni az embert a sodrából, hogy lesz@rja a főnök irodáját, illetve a tehetetlen agresszió jeleként összefurkálja annak falait.

A rendőrségi közlemény szerint a szóban forgó rendőrt a közrend és a béke megsértése, azaz arcátlan viselkedés és a felettesének megsértése miatt büntették meg.

Felhívjuk a figyelmet arra, hogy a rendőrt a zágrábi rendőrkapitányság vezetőjének döntése alapján a fegyelmi eljárás végéig ideiglenesen felmentik a szolgálatból

– közölték rendőri lakónikussággal.

Ha jobban belegondolok, még mindig jobb, mintha egy kilónyi robbanóanyaggal pakolta volna meg a „hatalom székhelyét”. A bűztől még senki nem halt meg, ezt minden katonaviselt ember tudja.

?c=5941&m=425294&a=438898&r=&t=html
Az olvasás folytatása

Meteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


A szerző cikkei

B.A. Balkanac

Balkanac

Letöltések

Könyvek a Lírától

Utazás

Nyári feltöltődés Hajdúszoboszlón!

Hirdetés

Mihail Hodorkovszkij: Az Oroszország-feladvány

A BALK a világban

Tíz nap legjava

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: