Connect with us

Bosznia

ÚJABB ADOMÁNY: Szerbia tízezer vakcinát küldött a szarajevói kantonnak

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

800x450 1
A cikk meghallgatása


Szerbia tízezer vakcinát küldött a szarajevói kantonnak, amelyet Zlatibor Lončar szerb egészségügyi miniszter kísért el Szarajevóba. Bosznia- Hercegovinában a bosnyák-horvát föderációban nincs vakcina, a szerb országrészben viszont oltanak, ezúttal az AstraZeneca védőanyagával.

Adomány Szarajevónak

Az adományt Edin Forto kantonális miniszterelnök és Haris Vranić egészségügyi miniszter vette át a szarajevói repülőtéren.

A szerb kormány tegnap döntött úgy, hogy 10 000 adag AstraZeneca vakcinát adományoz Szarajevónak.

– Nem lehetünk biztonságban, amíg az egész régió nincs biztonságban

– ismételte meg Aleksandar Vučić szerb elnök mostanában gyakran használt szavait Ana Brnabić miniszterelnök a kormány ülése után.

Az Avaz bosnyák hírportál nagyon röviden számolt be a vakcina érkezéséről, annyi azonban kiderült, hogy ez egy 20 ezer adagos adomány első része, amelynek leszállításárol a kantonális kormány korábban állapodott meg a szerb vezetéssel.

Nincs vakcina

Matthew Field, az Egyesült Királyság boszniai-hercegovinai nagykövete közben kijelentette, hogy optimista Bosznia- Hercegovina előrehaladását illetően, ugyanakkor viszont beismerte, hogy az országot most leginkább az oltások beszerzése, és a Covid-19 elleni küzdelem foglalkoztatja.

– Optimista vagyok, de nem vagyok elégedett. Úgy gondolom, hogy Bosznia- Hercegovinának sokkal jobban kell és muszáj teljesítenie, amikor az oltások beszerzéséről van szó

– nyilatkozta egy TV-műsorban a brit nagykövet, aki utalt a Szarajevóban minap tartott tüntetésre, amelyen a vakcina beszerzésének kudarca miatt tüntető emberek a jelenlegi helyzet kialakulásáért felelős személyek lemondását követelték.

– Ami a szarajevói tüntetést illeti, mindig támogatom az állampolgárok jogát arra, hogy követeljenek, hogy még többet követeljenek választott vezetőiktől

– jelentette a brit nagykövet.

Matthew Field hozzátette, hogy megérti az emberek frusztrációját, hiszen folyamatosan növekszik a megbetegedettek és az elhunytak száma, miközben azt sem tudni, hogy mikor érkezik meg a vakcina Bosznia- Hercegovinába, illetve annak a bosnyákok és horvátok által lakott enklávéjába. vakcinacija

A szerbek viszont oltanak

A frusztrációt növelheti, hogy a szerb enklávéban, vagyis a boszniai Szerb Köztársaságban közben oltanak, Banja Lukában (magyarul Orbászvár) pénteken mintegy ötszáz ember kapta meg a koronavírus elleni védőoltást.

Az AstraZeneca vakcináját a 65 évnél idősebb embereknek adták be, akiknek ezúttal előzetes bejelentkezésre sem volt szükségük ahhoz, hogy beoltsák őket.
_____________________
Forrás: TV, internet

A BALK Hírlevele


Meteorológia



B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava