Connect with us

Horvátország

KÖZÉPFÖLDE: Hosszúszigeti hobbitlak csak jómódúaknak

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

A cikk meghallgatása


A kissé fura nevű Villa Nai 3.3 luxusszálló, amelyik a Dugi Otok-i (Hosszúsziget) Žman település közelében helyezkedik el, még az amerikai Forbes magazinnak is felkeltette az érdeklődését. Bár az amerikai kollégák még áprilisi megnyitóról tudnak, a horvátországi csodaszálló csak május 28-án nyitja meg kapuit.

Olajos hobbitok

A tolkieni Megye hobbitjainak házait idéző villa nem az átlagturisták számára készült. Ezt már onnan is sejteni, hogy összesen 16 férőhelyes, 5 szobával és 3 lakosztállyal rendelkezik.

A nyaralók kényelmét egy 23 méteres sósvizes medence, szivarszoba, lobby-bár, két étterem és teniszpálya szolgálja.

Rossz idő esetén a benti fedett medence mellett lehet ücsörögni, vagy a wellness-zónában, ahol finn és aroma szauna mellett konditerem és spa várja a vendégeket, ez utóbbi a helyben termelt olívaolaj-alapú kezelést kínál. KÖZÉPFÖLDE: Hosszúszigeti hobbitlak csak jómódúaknak

Az igazi poén az, hogy a szálló egy 4,5 hektáros olajfaültetvény közepén helyezkedik el, amelynek egyharmada ötszáz éves olajfákkal büszkélkedik.

A szálló szerves részét képezi a kis olajprés is, ahol a vendégek megcsodálhatják az olajkészítés folyamatát, illetve megkóstolhatják az ültetvény extra-szűz olívaolaját.

Marketingből csillagos ötös

A büszke tulajdonosok, a spliti Morović-házaspár, nem tegnap kezdték vállalkozói karrierjüket, a Nai 3.3 elnevezésű olívaolajuk 2020-ban Milanóban világelső lett.

Hogy mennyire tisztában vannak a marketing erejével, azt bizonyítja, hogy minden divatos buzzword-öt a hasznukra fordították. Ökológia, érintetlen természet, a csodás mediterrán, ókori rómaiak stb.

Talán senkit sem lep meg, hogy az általuk termelt olaj egyike az első horvát termékeknek, amelyik rendelkezik a svájci SQTS laboratórium certifikátumával.

A Morović-féle ültetvény csatlakozott a precíz földművelés uniós próba projektjéhez, a rurális fejlesztési alapból pedig mintegy 200.000 euró támogatást sikerült szerezniük az új olajprés kiépítéséhez.

Az általuk gyártott és forgalmazott olívaolaj 11 arany és 6 ezüstérmet szerzett a világ legjelentősebb szemléin, az üveget, pedig a neves horvát iparművészek, Bruketa és Žinić tervezték.

Minden különleges

A “five-star organic farm” mellett, ahogyan ezt a Forbes lelkendezve írja, a Morović-házaspár semmit sem bízott a véletlenre.

Az egyik étterem elnevezése például Grotta 11.000, amelyben nyílt tűzön, parázson készült ételeket lehet fogyasztani – mondani sem kell, hogy minden ekó, meg helyi, meg friss – és a 11.000 pedig a szigeten talált bronzkori településre utal, azaz a legöregebb dalmatára.

A másik étterem “közönséges” á la carte, viszont a borkártyán több mint 200 fajta bor szerepel, s nemcsak Horvátországból. Maga a Nai, pedig havat jelent – dalmatorománul, ahogyan valaha ezen a tájon beszéltek.

A tervek szerint, egyszer majd ha beindult a biznisz, olajbogyó szüretet is szerveznek az exkluzív vendégsereg számára, akik a saját kezűleg szüretelt bogyóból készíthetnek maguknak olajat.

Ezt az üzletet még a koronajárvány sem tudja kikezdeni, mert a vendégek egymástól távol vannak elhelyezve, s különben is, a milliomosok már régen beoltatták magukat.

Szóval, ha valakinek az anyagiak nem okoznak gondot, nyugodt szívvel tudjuk ajánlani a nyaralást a Nai villában. Amennyibben igény van rá, a BALK szívesen szervez fekete helikopteres szállítást is, csak időben kell szólni.
_________________________
Forrás: Forbes, internet

A BALK Hírlevele


Meteorológia



B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava