Connect with us

Gázellátás

KIVÁSÁRLÁS: A Romgaz az egyetlen ajánlattevő az ExxonMobil részesedésére a Fekete-tengeri gázprojektben

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

A cikk meghallgatása


A Romgaz román állami vállalat az egyetlen ajánlattevő az ExxonMobil amerikai csoport tulajdonában lévő Fekete-tengeri Neptun Deep földgázmező 50%-os részesedésére – írta a Ziarul Financiar napilap. A román cég március 31-én erősítette meg, hogy kötelező érvényű ajánlatot tett az ExxonMobil helyi leányvállalatának megvásárlására.

Kié legyen a vezető szerep?

Az ExxonMobil 50%-os részesedéssel rendelkezett a Fekete-tengeri Neptun Deep földgázmezőben, 2019 júliusában azonban bejelentette, hogy meg akar válni tőle.

A Neptun Deep projekt másik tulajdonosa az OMV Petrom román csoport, amelyet az osztrák OMV irányít.

A bejelentést követő utóbbi másfél évben jóformán semmi sem történt, az ExxonMobile ugyanis nem talált vevőt a részesedésére, így az eladás “megfeneklett”.

Ugyanakkor az OMV az év elején kilátásba helyezte, hogy kilép a projektből, ha a román kormány nem kezdeményezi az offshore-törvény módosítását, és ezáltal nem biztosít kedvezőbb feltételeket a befektetők számára.

Az ExxonMobile kivásárlása egyre inkább valószínű, az viszont továbbra sem tisztázott, hogy a Romgaz és az OMV közül melyik jut vezető szerephez az új összetételben.

Elvileg a Romgaznak “kell megörökölnie” ezt a szerepet az ExxonMobile-tól, de egyes vélemények szerint a román cégnek nincs elegendő tapasztalata az offshore tevékenységekben. Virgil Popescu energiaügyi miniszter a közelmúltban kijelentette, hogy a Romgaz képes vezetni a projektet.

Elképzelhető, hogy a román állami tulajdonban lévő cég politikai okokból “ragadja magához” az irányító szerepet, hogy a kormány az offshore-törvény módosításához megnyerhesse a szociáldemokrata (PSD) ellenzék támogatását, amely “elvileg jobban szereti” az állami tulajdonú nemzeti vállalkozásokat. KIVÁSÁRLÁS: A Romgaz az egyetlen ajánlattevő az ExxonMobil részesedésére a Fekete-tengeri gázprojektben

A Ziarul Financiar szerint egyes szakértők azonban aggodalmukat fejezték ki a fejlődés ütemével kapcsolatban, ha a projekt irányítása az ExxonMobile-ról a Romgazra “száll át”.

Szénről gázra váltanának

A román kormány azért támogatja a Romgaz beszállását a Neptun Deep projektbe, mert a Fekete-tengeri földgáz kitermelése elősegíthetné a szénerőművek bezárását, vagyis az átállást a kevésbé szennyező energiaforrásra.

A bukaresti vezetés tehát az ország földgázkészleteit “átmeneti üzemanyagként” szeretné felhasználni az elkövetkező egy-két évtizedben.

Szakemberek szerint a Neptun Deep beruházás valójában versenyfutás az idővel, miután az Európai Unió egyértelműen a zöld energiát helyezi előtérbe.

A Fekete-tengeri készletek kiaknázását így nemigen lehet halogatni, mert másfél-két évtizedes távlatban a térségben csökkenhet a földgáz iránti kereslet.

A projekt életben tartása érdekében azonban módosítani kell a román offshore-törvényt, hogy az OMV is elégedett legyen.

A törvény módosítása néhány héten belül megkezdődhet, és ha a Romgaz átveszi a vezető szerepet a Neptun Deep irányításában, akkor az ellenzéki PSD várhatóan megadja a hozzájárulását.

A bukaresti kormány állítólag azért nem lépett eddig az ügyben, nehogy a törvénymódosítással biztosított előnyök láttán az ExxonMobil meggondolja magát, és megtartsa a részesedését.

A bukaresti forgatókönyv szerint a Neptun Deep földgázmező kiaknázása a gázfűtéses erőművekre való áttérés elősegítése mellett lehetővé tenné újabb 1,8 millió háztartás rákapcsolását a gázhálózatra, ám ehhez jóformán meg kellene duplázni a rendelkezésre álló gázmennyiséget, vagyis a jelenlegi 11–12 milliárd köbméteren felül évente plusz 8 milliárd köbméter gázra lenne szükség.

Románia az EU második legnagyobb gázkitermelője, miután az Egyesült Királyság kilépett az Európai Unióból, szakértői vélemények szerint azonban, ha a Fekete-tengeri földgázprojekt nem a tervek szerint halad, akkor az ország függővé válhat az orosz gázimporttól.
__________________
Forrás: internet

A BALK Hírlevele


Meteorológia



B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava